Features + Interviews
Gabriel & Dresden || Het volgende hoofdstuk

Gabriel & Dresden
Het volgende hoofdstuk

26 juli 2011
Gabriel & Dresden is terug! Het roemruchte tranceduo trad dit jaar voor het eerst in tijden weer samen in de schijnwerpers. Vooruitblikkend op hun set op het Electronic Family festival sprak Dance.nl met Josh Gabriel.

Hun wegen scheidden in 2008, maar dit jaar besloten ze meer pagina’s aan hun uitgebreide verhaal toe te voegen, tot grote vreugde van hun overvloedige en loyale fanbase. Een van de meest succesvolle duo’s uit de geschiedenis van de elektronische dansmuziek is terug met nieuwe treasures to track down.

Hartroerend, adembenemend, kippenvelgevend. Gewoon een paar woorden die het geluid van Gabriel & Dresden perfect weten te omschrijven. Zeggen dat Josh een drukke periode achter de rug heeft is een dijk van een understatement. Hij heeft de klok rond gewerkt en zowel het Andain als het Winter Kills album afgemaakt. Nu is hij fulltime bezig met Gabriel & Dresden. Ze zijn herenigd na drie jaar vol persoonlijke projecten en andere samenwerkingsverbanden. Die tijd afzonderlijk van elkaar bleek erg leerzaam voor beiden te zijn. “We hebben andere dingen geleerd en verschillende kanten van onszelf kunnen onderzoeken. We zijn blij dat we dat gedaan hebben, maar we zijn ook blij om terug te zijn. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is hoe je een goede samenwerker kunt zijn en hoe je moet samenwerken. Dat is een heel belangrijke vaardigheid en het kost tijd om te leren. Daarnaast heb ik geleerd om meer open-minded te zijn.”

Meer energie
Een hele generatie is opgegroeid met nummers als het met een IDMA award bekroonde As The Rush Comes en Tracking Treasure Down. Tegenwoordig kunnen deze mensen gevonden worden in de clubs en het publiek, luidkeels meezingend met die tijdloze klassiekers. Vanzelfsprekend brengt dit vreugde aan Josh. "Het voelt geweldig. Ik bedoel, je plant het nooit, maar het is leuk om te weten dat je een bijdrage hebt geleverd aan de creatie van een track die veel mensen in hun hart gesloten hebben.”
Volgens hem is aandacht een vluchtig begrip in de huidige EDM-scene. "Ik denk dat mensen tegenwoordig een kortere aandachtsspanne hebben," legt hij uit. "Het zou het effect van leven in een MTV-generatie kunnen zijn, waar dingen snel moeten zijn. In ieder geval vind ik die kortere aandachtsspanne een grote verschuiving." Net als de scene zijn hun producties ook veranderd en verschillen deze van eerder werk. "Het wordt steeds simpeler, directer, met meer energie. Een langzamer tempo, maar energieker, met de nadruk op het grote publiek."

Familiegevoel
Op zaterdag 30 juli, tijdens het Electronic Family festival in het Amsterdamse Bos, zal het magische duo zijn opwachting maken op het A State Of Trance podium. "Eindelijk mag ik draaien in Amsterdam, de stad waar ik woon", lacht Josh. Hij heeft al een lange tijd een hechte band met Nederland en zijn hoofdstad." Ik hou er gewoon van. Ik studeerde hier in 1998 aan het Koninklijk Conservatorium. Toen ontstond de liefde. Het was een geweldige ervaring en ik wilde meer. Ik vind de levensstijl te gek en ik wilde terugkomen. Het leven op een fiets, de grachten, ik vind het allemaal geweldig. Er is veel geschiedenis van elektronische dansmuziek hier. Ook het Nederlandse publiek vinden we tof, ze hebben veel kennis van dansmuziek. Dat is een goede zaak."
Het concept achter het festival draait om de verbindende kracht van de elektronische dansmuziek, vaak omschreven als een warm familiegevoel. Geeft de EDM-scene datzelfde gevoel ook aan Josh? "Absoluut. Bepaalde onderdelen zeker en het festival zal ongetwijfeld een goed gevoel geven. Ook op evenementen als het Burning Man Festival, daar zijn zeker familiegevoelens te vinden."

Er is veel nieuw materiaal in aantocht en de geruchten over een aankomend mixalbum kunnen bevestigd worden. "We werken eraan. We zijn op zoek naar muziek en we zijn er wat origineel materiaal voor aan het maken. We kijken uit naar de release en de mensen iets nieuws te geven om te luisteren."
Fans van hun producties zullen niets tekortkomen dit jaar. "We gaan veel bootlegs maken, die je alleen kunt horen tijdens de shows. Echt interessante bootlegs. We zullen ook oude en klassieke nummers remixen. Dat soort dingen.”
Met een rugzak vol nieuwe ervaringen en opgedane kennis belooft 2011 een succesvol jaar voor Gabriel & Dresden te worden. Laat de rush maar komen!

Gabriel & Dresden staan 30 juli op Electronic Family Festival. Electronic Family

txt: Patrick Kannberg
imgs: Gabriel & Dresden archive
Advertentie
Party Tips