Features + Kunst & Cultuur
Genieten van de zomer op De Parade in Utrecht

Genieten van de zomer op De Parade in Utrecht

28 juli 2010
De Parade reist dit jaar voor de twintigste keer door Nederland. Met 55 bands, meer dan 20 kindervoorstellingen, en 75 theater-, muziek en dansvoorstelling, staan de kleurrijke terrassen momenteel opgesteld in het mooie Utrecht. Dance.nl plande een bezoekje om de sfeer te proeven op dit festival, waar voor ieder wel iets te beleven is.

De Parade is een andere werkelijkheid. Eenmaal langs de hekken bevinden we ons binnen de veiligheid van een levendige vrijstaat, waar we omhelsd worden door de authentieke sfeer tussen circus en kermis van het nostalgische festivalterrein. Het Moreelsepark is omgetoverd tot een inspirerende oase waardoor we even vergeten dat we ons in de binnenstad van Utrecht bevinden. Jonge kinderen dartelen speels over de markt en laten zich vervoeren in de zweefmolen, terwijl hun ouders zich smakelijk vergrijpen aan de talloze hapjes en lekkernijen. Talloze kleine restaurantjes,van tapas tot Soul Food, van Turks tot Surinaams, poffertjes, ijsvariaties, Sangria en biologische sapjes, laten je het water in de mond lopen .

Het begint al behoorlijk druk te worden zo tegen het einde van de middag en verstandigheid gebiedt te zeggen niet te lang te wachten met het bemachtigen van kaartjes voor de voorstellingen die we willen bezoeken.

De eerste voorstelling die we gaan bekijken is de uitverkochte Still Going Strong-show van Mevrouw ten Kate die we nog uit het verleden kennen van haar legendarische televisieserie bij de VPRO. Zal het haar tijdens haar comeback deze keer eindelijk lukken om aan een man te komen en niet verwikkeld te raken in een uiterst vreemde situatie?

Bijgestaan door het geluid van scheurende kranten, fluitende kristallen glazen en een zingende zaag komt het oeuvre aan liedjes uit afleveringen van de tv-serie aan ons voorbij en maken we door een plotselinge interventie kennis met de verschijning van een mysterieuze gast. Er is plaats voor interactie met het publiek en ruimte voor een zondagochtend-tango. Mevrouw ten Kate is still going strong. De ogenschijnlijk nette dame in het mantelpak is terug.

Buiten is de avond begonnen en heeft het decor van jonge kinderen zich verruild voor een scala aan gezelligheid van theaterbezoekers van alle leeftijden. Bij het vallen van de schemer rest ons nog even de tijd tot een kleine versnapering, voordat we ons wegbanen naar de volgende voorstelling.

De laatste toegangsbewijzen voor Michael versus Madonna worden bij aanvang van de show verkocht. Het is propvol in theatertent De Luxe waar we worden geconfronteerd met de strijd tussen de persoonlijkheden van de twee supersterren die twee weken na elkaar werden geboren in augustus 1958. Spelend met hun seksualiteit voeren zij met elkaar de battle of idols. Wie is het mannelijkst, wie is vrouwelijker? Wiens succes is groter, wiens ster reikt verder? Who's that girl? Who's bad?!

Na het verlaten van de kleine theatertent stappen we direct de zomerse gezelligheid in. De geuren van warme gerechten gaan langs de neus voorbij en het oor luistert naar de mix van het met elkaar pratende publiek, aankondigingen van kaartverkopers en de verschillende soorten muziek die vanuit alle hoeken lijken te komen.

Het begint steeds drukker te worden voor de ingang van Casa Mondo waar over enkele ogenblikken De Gabber Opera zal worden uitgevoerd door De Performencefabriek. Ludwig Bindervoet, Karel van Laere, Jimi Zoet, Marijn de Jong en Thomas Dudkiewicz zijn tweede- en derdejaars acteurs van de Toneelacademie Maastricht. Dit zijn de gabbers. Dit is hun manier. Zij kennen de duisternis. Zij kennen de mens. De mens is een wezen dat overal dood en verderf zaait. De mensheid leeft in duisternis en probeert dag na dag een sprankje licht te vinden. Deze onderschatte, kale nimfen houden de eer van de mens hoog. Tijd dat de wereld dit eens inziet.
De kaalgeschoren mannen in trainingspak maken tijdens de show optimaal gebruik van licht, geluid en beeldmateriaal en het publiek laat zich meeslepen door de choreografisch strak uitgevoerde gabbermoves op de door de acteurs zelfgeproduceerde Hardcore, onder het flitsen van de stroboscoop. Een intense belevenis vol dramatiek. Fysiek en met plaats voor de nodige humor.

Voor wie de Gabber Opera nog niet heeft kunnen bijwonen, is er nog tot 26 juli de mogelijkheid om deze op de Parade in Utrecht te bezoeken. Het festival blijft nog tot en met 1 augustus in de Domstad en zal daarna doorreizen naar Amsterdam. De Parade is een festival voor jong en oud. Een aanrader voor iedereen die van theater houdt en wil genieten van een heerlijk dagje uit.

txt Asrin Sapoetra
imgs Alieke Hoogenboom
Advertentie
Party Tips