Features + Kunst & Cultuur
Gijs Kast versus Martijn Overweel in Liefhertje & De Grote Witte Reus

Gijs Kast versus Martijn Overweel in Liefhertje & De Grote Witte Reus

11 oktober 2010
In Liefhertje en De Grote Witte Reus, Den Haag, hing tot en met 9 oktober het werk van Gijs Kast en Martijn Overweel ten toon. Deze illustrators blijken een droomteam te zijn.

Liefhertje & De Grote Witte Reus kan weer een geslaagde expositie op haar naam zetten. In de ruimte achterin deze Haagse zaak hangt het werk van Gijs Kast en Martijn F. Overweel ten toon. Beide heren zijn van het geïllustreerde werk en zijn geïnspireerd door actuele maatschappelijke onderwerpen.

Gijs Kast
Gijs werd op zijn eindexamen-tententoonstelling in 2008 gespot door LhGWR. Ze zagen wel wat in deze jongenman, waardoor hij met hen in gesprek kwam. Er werd nader kennis gemaakt en gebabbeld over een samenwerking. Gijs zijn werk kwam in de koffietafelboekenbibliotheek van de LhGWR winkel te liggen. In dit zelfde gesprek kwam naar voren dat Martijn F. Ouweneel, een groot voorbeeld voor Gijs is. Bleek dat nou net een maat van een van de initiatiefnemers, Robert Jan Verhagen, te zijn. Inmiddels hangen deze illustratoren met hun werk tegenover elkaar in de expositieruimte van LhGWR.

Martijn F. Overweel
Martijn F. Overweel studeerde een aantal jaar voor Gijs af aan de Royal Academy of Art in Den Haag. Hij heeft door de jaren heen veel opdrachten binnengesleept voor grote namen. Zo tekende hij onder andere voor de Volkskrant. Maar opdracht of niet, Martijn gaat voor het extreme. Soms zelfs zó extreem dat meneer de opdrachtgever het niet eens plaatste. Hij tekent veel over het nazitijdperk, het extravagante aspect van de homocultuur en het absurdisme van de welvaartsmaatschappij. Voor Martijn F. Overweel geen taboes. Onderwerpen die de gemiddelde mens ervaart als zware kost, zet hij op papier. Het liefst op oud papier. (Denk: oldschool kladblaadjes uit het kringloopcentrum, met koffievlek.) Voor de tekening gebruikt hij naast verf en penseel zelfs ouderwetse typex.

De expositie
Het tentoongestelde werk van Martijn F. Overweel is een greep uit zijn totale werk. Een aantal stukken zijn ooit gepubliceerd. Helemaal links hangt ‘Fout eten’. In april 2010 te vinden in het Volkskrant magazine. Op de afbeelding tillen drie heren een gigantische taart, met hakenkruis als decoratie. Over extreem gesproken.

Gijs Kast is de man van de portretten. Honden-portretten in dit geval. Voor de tentoonstelling in LhGWR tekende hij een serie van negen. Hij hangt zelf ook in het rijtje, een beetje undercover tussen al die beesten, maar hij is te herkennen. Deze serie werd gemaakt met behulp van waterverf en potlood.

Samenwerking
Als kroon op de samenwerking maakten Martijn en Gijs een illustratie van Fred Emmer. Jarenlang was deze man nieuwslezer bij NOS en deed zijn werk foutloos. Met een stalen gezicht dreunde hij elke dag zijn verhaal op aan ons land, fascinerend. Hier op de muur van LhGWR is dit zelfde stalen gezicht afgebeeld. Hij doet verhaal over een zekere hondenkop, made by Gijs Kast.

Gijs Kast featering Martijn F. Overweel. Deze illustratoren blijken een droomteam te zijn: beiden bijzonder getalenteerd, geliefd in de wereld van opdrachten en deze commerciële wereld maakt hen daarmee officieel concurrenten. Oftewel Gijs Kast versus Martijn F. Overweel. Twee briljante heren in hun vak.Txt Gerda van den Dool
Imgs Liefhertje en De Grote Witte Reus
Advertentie
Party Tips