Features + Lifestyle
Going back in time met Marloes Blaas

Going back in time met Marloes Blaas

08 oktober 2010
Marloes Blaas, ontwerpster en tegelijkertijd ook de naam van haar eigen label. Afgelopen Fashion Week kreeg Marloes de tweede kans om haar collectie, als onderdeel van FashionLab, te showen in het Machinegebouw te Amsterdam. Benieuwd naar deze ontwerpster, deelt Dance.nl graag met jullie dit interview met Marloes Blaas.

Marloes Blaas in persoon
Wie is Marloes Blaas en wanneer/waaruit is haar connectie met mode ontstaan?
“Ik ben modeontwerpster in hart en nieren. Tijdens mijn studie grafisch vormgeven realiseerde ik me dat mode veel meer in mijn straatje ligt. Ik heb mijn grafische studie afgerond en ben naar de kunstacademie gegaan om modevormgeving te gaan studeren. Hierna heb ik ook nog mijn Master gedaan aan het Fashion Institute in Arnhem. Waarom ik mode zo belangrijk vind in mijn leven is moeilijk te beantwoorden. Ik geloof dat ik er goed in ben, daarnaast kan je in onze business de grootste dromen waar maken.”

Marloes Blaas, het label
Rauw, draagbaar, traditioneel, vrouwelijk en nonchalant

Afgelopen AIFW showde Marloes haar tweede collectie. Dance.nl is erg benieuwd naar het label op zich, achterliggende gedachtes en waar volgens Marloes haar label voor staat.


Na haar afstuderen begon Marloes meteen voor zichzelf, “Mijn afstudeercollectie werd goed ontvangen en ik dacht: ‘laat ik het ijzer smeden nu het heet is’. “ Aangezien zij toen al onder haar eigen naam ging, besloot ze om dit zo te houden. Marloes vertelt “graag een verhaal uit het verleden en ik hou me bezig met traditionele kledingvormen, waar ik draagbare collecties van maak. Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat mijn werk draagbaar is, ik geloof dat kleding hiervoor is bedoeld. In zowel mijn ontwerpen als kleur- en materiaalgebruik zoek ik graag naar de juiste combinaties tussen rauwheid en verfijning.”

Veel designers willen met hun ontwerpen een boodschap of een bepaalde lifestyle meegeven aan de drager, is dit bij Marloes ook het geval?
“Ik wil niet zozeer een ‘boodschap’ meegeven, maar wel graag een gevoel delen. Ik hoop dat mensen zich kunnen identificeren met wat ik maak en het graag dragen. Ik denk dat mijn klant de uiteindelijke danwel persoonlijke boodschap zelf naar buiten brengt. Ook is het de bedoeling dat mijn creaties door de gebruiker/drager eigen worden gemaakt, waardoor zij een sterk gevoel van individualisme krijgen. Dat gevoel krijg ik namelijk zelf als ik mooie kleding draag.”

Laatste collectie
“De totstandkoming van mijn collectie is een natuurlijk proces, waar ik vaak al maanden mee bezig ben in mijn hoofd. Ik zie beelden voor me die met name zijn gebaseerd op en uit het verleden. Hier ga ik dan naar op zoek in boeken, op het internet etc. Verder ontwerp ik ook met vaste parameters. Zo is mijn voorliefde voor bepaalde materialen niet afhankelijk van het concept wat ik bedenk, ik werk namelijk altijd met leer, zijde, katoen, linnen en breisels. Ik denk ook dat een ‘handtekening’ belangrijk is, op deze manier ben ik goed herkenbaar voor de buitenwereld.”

Dance.nl & Lifestyle
Dance.nl was van oorsprong een website gericht op de dance-scene. Sinds april is er een lifestyle gedeelte geïntegreerd, waarbij mode, kunst en cultuur aan bod komen. Naar ons idee staan muziek, creativiteit, lifestyle e.d. met elkaar in verband. Hoe denkt Marloes hierover?
“Ja, ik denk wel dat dat zo is. Ik denk dat het goed is dat dance.nl zich op een breder publiek richt, maar ook hun vaste bezoeker kennis wil laten maken met andere scenes.”

Marloes & muziek
“Ik ben niet echt een muziek freak hahaha! Daar kreeg ik tijdens mijn studie wel eens een opmerking over. Maar ik heb natuurlijk wel voorkeuren: ik hou erg van Janis Ian, Martha Wainright en Coco rosie. Ik luister graag naar muziek, maar het is niet echt een eerste levens behoefte. Toch is muziek wel degelijk belangrijk in mijn vakgebied, ik ben wel eens bij een show geweest die kant noch wal raakte door de slechte muziekkeuze. Voor een show ben ik hier dan ook lang en serieus mee bezig. In mijn optiek is muziek namelijk echt de sfeermaker.”

Zijn er bepaalde creatieven die jou heel erg aanspreken met hun werk?
“Ja natuurlijk, ik hou van oude schilders als Vermeer en Rubens maar ben ook gek op reportage en natuur fotografie. In de mode heb ik veel bewondering voor Coco Chanel en kijk ik graag naar de collecties van Isabel Marant en Dries van Noten.”

Toekomst
De show is al een tijdje achter de rug, de stress is weer even weg, maar naar ons idee is deze zo weer terug. Dance.nl is erg benieuwd of Marloes al bezig is met haar nieuwe collectie.“Ja, het nieuwe seizoen is al weer van start gegaan en ik ben nu bezig met de eerste ideeen voor de A/W2011-12 collectie die ik in januari 2011 presenteer. Ik kan er nog niks over vertellen omdat het echt nog de beginfase is en wie weet waar het uiteindelijk eindigd..”

En wat staat er nog op je verlanglijstje?
“Een grote show op de fashion week, meer productie en meer verkooppunten, om na een tijd bij de gevestigde orde te horen.”

Marloes neemt momenteel deel aan een heel leuk internationaal project. In het voorjaar van 2011 zullen hier twee grote exposities uit komen. Jammer genoeg kan en mag zij hier verder niets over zeggen, behalve dat zij heel erg trots is hiervoor te zijn gevraagd. Nieuwsgierig? Wij in ieder geval wel! Eerst maar eens de winter trotseren..txt Marlon Schuurman
imgs collection Peter Stigter, other imgs Marlon Schuurman
Advertentie
Party Tips