Features + Evenementen
Goldfish gaat groter || Live ervaringen in het nachtleven

Goldfish gaat groter
Live ervaringen in het nachtleven

30 januari 2013
De stijgende populariteit van Goldfish is goed af te meten aan de gigs die het Zuid-Afrikaans duo de laatste jaren in Nederland deed. Van de Melkweg naar de Gashouder naar het Amsterdamse Bos. Dit jaar keren ze weer terug, met een nieuw album op zak en een spannende nacht in de Heineken Music Hall als stevig voorproefje. We spraken met organisator Stef Vrolijk.

Hij is goed bevriend met de muzikanten, erkent de Hagenaar. “Ik deed vroeger evenementen voor Pacha, zodoende kwam ik in contact met David en Dom. Sindsdien zijn we bevriend geraakt, doe ik hun boekingen in Nederland en geef ik ze zoveel mogelijk advies. Ze zitten tenslotte in een redelijk geïsoleerde regio; vanuit Zuid-Afrika kun je moeilijk alle ontwikkelingen in Europa bijhouden. En zeker hier in Nederland zijn we wel een van de marktleiders als het gaat om dance en evenementen.”

Gashouder
Nadat Goldfish tijdens ADE 2010 twee avonden in de Melkweg dik wist uit te verkopen, was het tijd om een stapje verder te gaan. In april 2011 volgde een grote show in de Gashouder, daarna ging ook major platenmaatschappij EMI even goed achter het duo staan. Er werd een deal getekend, er kwam een verzamelalbum met de beste Goldfish-tracks tot dan toe, waarna in de zomer van 2012 een heus openluchtconcert in het Amsterdamse Bos tot stand kwam.

“We kregen de kans om een combi te doen met het 909 Festival”, vertelt Vrolijk. “Wij op de vrijdag, zij op de zaterdag. Dat werd een ongelofelijk succes; we waren vijf weken van tevoren al uitverkocht, op 15 juni stonden er 5000 enthousiaste fans in het Amsterdamse Bos!”

Uplifting
Waarom Goldfish zo scoort in ons kikkerlandje, terwijl de groep (nog) niet echt in de mainstream hitlijsten is doorgebroken, is volgens Vrolijk een logisch gevolg van de muziek die het duo maakt: uplifting, organische dansmuziek, waar ook jazz een belangrijk aandeel heeft.
“Blijkbaar is daar behoefte aan”, zegt hij. “Mensen willen wat meer interactie. Artiesten die open en levendig zijn. Leg dat naast die hele digitale generatie die je nu hebt; optreden met usb-sticks enzo. Niets mis mee hoor, maar een act als Goldfish geeft gewoon een heel andere ervaring. Ze combineren het charisma dat een hele hoop dj's ook hebben met een enorme dosis muzikaliteit.”

Op vrijdag 31 mei keert Goldfish Outdoor terug naar het Amsterdamse Bos. Deze tweede editie wil Vrolijk nog meer soortgelijke bands neerzetten. “Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld Marbert Rocel, een net iets rustiger band dan Goldfish, maar perfect om op te dansen. Daar wil ik nog meer van neerzetten, zodat je uiteindelijk een festival krijgt met allerlei live dance acts. Ja, wat mij betreft kunnen we daar nog wel in doorgroeien, ik denk dat veel mensen behoefte hebben aan dit soort shows.”

Meer dan een concert

Voordat dit zover is komen de Zuid-Afrikanen eerst nog naar Nederland voor een winterse gig, vrijdag 15 februari in de Heineken Music Hall. Dat Goldfish deze avond centraal staat moge duidelijk zijn, Vrolijk wil er echter meer van maken dan zomaar een concert. “Dan vegen ze je na het optreden meestal de deur uit. Ik wil juist een combinatie maken tussen een concert en een avondje uit. Dus wanneer de hoofdact klaar is, kun je gewoon blijven hangen om een feest te bouwen.”

Hiervoor zijn ook dj's De Man Zonder Schaduw, Flowers Greenfield en Prosper Rek van de partij. “En Bakermat”, vult Vrolijk aan. “Dat vind ik nou echt een act die me hetzelfde gevoel geeft als Goldfish. Hij is weliswaar dj, maar treedt op met live-elementen als een saxofonist. En zo zie ik wel vaker zulke dj's en acts opduiken, er komen wat dat betreft heel wat nieuwe interessante namen op die ik graag een keer zou boeken.”

Goldfish: Vrijdag 15 februari, HMH, Amsterdam. Goldfish Outdoor: vrijdag 31 mei, Amsterdamse Bos, Amstelveen.

txt Nico van der Plas
imgs Hedi and Tinka Ibossim pictures & APE archief

Advertentie
Party Tips