Features + Interviews
Hardwell - Op zoek naar serieuze kanten van de house

Hardwell - Op zoek naar serieuze kanten van de house

17 december 2009
De grote jongens lopen met hem weg. David Guetta, Bob Sinclar, Fedde le Grand, Tiësto -allemaal vroegen ze hem voor een remix. Een hele eer voor twintiger Robbert van der Corput, beter bekend als Hardwell. Hij wijt het aan zijn eigen geluid; typisch Nederlandse house met een karakteristieke draai. “Tegenwoordig hoor je overal blieps in de house. Lekker om een feestje mee te bouwen, maar ik zoek het liefst de middenweg”, aldus de dj die het steeds meer kan veroorloven om zijn eigen zin door te drijven.

De zegetocht van Hardwell begon een paar jaar geleden. Degelijke dj-sets, de start van een succesvolle serie mixalbums (Eclectic Beatz) en een officieuze remix van clubhit Show me Love leverde hem steeds meer aanzien. “Ineens werd ik gevraagd door Flamingo, het label van Fedde le Grand en Funkerman, om remixen te doen. Dat ging zo goed, dat ik ook door anderen werd opgemerkt. En zo kreeg ik eerder dit jaar ineens een persoonlijk mailtje van Bob Sinclar, ook met de vraag of ik een remix wilde doen.”

Eclectisch
Opvallend is hoe Hardwell een heel eigen housegeluid laat horen (zowel als dj als producerend), maar aanvankelijk onder de nieuwe lichting urban-dj's werd geschaard. Niet verwonderlijk, overigens, als je mixalbums onder de naam Eclectic Beatz gaat uitbrengen. “Ja, maar als ik in het woordenboek onder 'eclectisch' kijk, staat daar dat het een samensmelting van iets is. Voor mij betekende eclectic ook gewoon het samensmelten van Nederlandse house en een internationaal housegeluid, iets meer techy en progressive. Ik ben ooit begonnen met urban, maar heb dat achter me gelaten, het draait bij mij nu puur om house.”

“Daarom gaat mijn volgende mixalbum ook een andere titel krijgen”, aldus Hardwell, die bezig is met zijn eigen label, Revealed Recordings. “We zijn nog druk bezig met licenties, maar in januari volgt de eerste release, gevolgd door een mixalbum. Dit label moet echt mijn thuisbasis worden, maar ook een plek waar jonge producers die nét in de subtop zitten terecht kunnen. Producers als Funkadelic en Nicky Romero zijn bijvoorbeeld echt goed bezig, die wil ik ruimte kunnen geven.”

Met een eigen label en dj-gigs over de hele wereld is Hardwell inmiddels een duidelijk exponent van het succes van Nederlandse house. “Grote artiesten als David Guetta en Bob Sinclar kijken niet voor niets naar Nederland. Ik denk dat Nederlandse house zo groot is geworden omdat er een flink draagvlak is; er zijn veel labels, artiesten en feesten. Weinig buitenlandse dj's kunnen zeggen dat ze op één avond vier gigs in hun eigen land doen, dat is hier wél mogelijk.”

Pieps en bliepjes
“Zo heeft ons geluid zich sterk ontwikkeld, het is herkenbaar. Al ben ik momenteel niet zo wild van die hype met al die pieps en bliepjes. Als ik zelf uitga lijkt het soms of ik constant dezelfde muziek hoor! Ik vind het goeie feestmuziek, maar wil niet alleen maar zo'n geluid laten horen. Het liefst zoek ik de middenweg, zodat ik ook de wat diepere, serieuze kant van de house kan laten horen. Feel so High, die ik met zanger I-Fan heb gemaakt is daar een goed voorbeeld van -gewoon een relaxte housetrack zonder heftige geluiden.”

Als dj zoekt hij ook diezelfde middenweg. “Ik sta bijvoorbeeld regelmatig op de feesten van Sexy Motherfucker, dat is echt waanzinnig. Laatst was er een editie in Harders Plaza, ik kon niet geloven hoe hard het daar los ging! Op zo'n moment is het verleidelijk om alleen maar klappers te draaien, maar ik probeer dan juist ook wat van die diepere dingen te draaien. Ja, je publiek een beetje teasen, laten horen dat er meer is dan alleen bliepjes. Om vervolgens weer te knallen, die afwisseling is het lekkerste van allemaal.”

Hardwell staat donderdag 24 december op Nope is Dope vs Sexy Motherfucker in The Zenith in Venray. Meer data en info op www.djhardwell.com.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips