Features + Evenementen
Hell & Dunkel || Duits festival in de groei

Hell & Dunkel
Duits festival in de groei

06 augustus 2012
Hell & Dunkel geldt als het best bewaarde geheim onder de Duitse dancefestivals. Niet zo groot als Nature One of SonneMondSterne, maar met degelijke line-ups, een mooie locatie en altijd inventieve aankleding een van de meest sfeervolle open-airs bij onze oosterburen. “We werken hier aan iets moois dat groeit met het jaar.”

Ze zijn verhuisd. De vierde editie van Hell & Dunkel vindt dit jaar niet plaats in natuurgebied Die Blaue Lagune, vlak over de grens bij Venlo, maar in het RennbahnPark bij Neuss. “Een net zo mooie en groene omgeving”, vertelt Mike Kucksdorf van organisator Kunstgeschwister. “En met een betere infrastructuur; Neuss ligt naast Düsseldorf, is verbonden met de grote wegen, maar ligt ook nog steeds perfect in de buurt van Nederland. Voor ons erg belangrijk, de band met onze buren is warm.”

Afgelopen jaren zag Kucksdorf zijn festival al uitgroeien van een bescheiden ééndaags dancefestival voor een paar duizend man naar een volwassen evenement, waar vorig jaar 8.000 bezoekers op afkwamen, deels overnachtend op een camping inclusief speciale bungalows. Steeds meer Nederlanders ontdekten Hell & Dunkels als hét ideale dagje uit, een intiem festival met de betere namen uit de techno/techhouse, ondermeer dj's Karotte, Rhadoo, Reboot, Lauhaus, Sis en tINI waren al eens te gast.

Live podium
“Dit jaar gaan we een stapje verder”, vertelt de organisator over de vierde editie, zondag 2 september. “We hebben een live-podium toegevoegd, waar allerlei bands staan die een soort crossover met elektronische muziek laten horen. The Pollywogs, Erobique, Pool staan er bijvoorbeeld, terwijl er ook een podium is waar pure elektronische muziek is, hier staat de Mannheimse techhouse-dj Nick Curly als headliner.”

Op het hoofdpodium ontvangt het festival dit jaar ondermeer Nina Kraviz, maar ook de naam van het moment, Solomun. “Hij was drie jaar geleden al samen met (Diynamic-collega) David August te gast op het clubfeest dat we al jaren in Mönchengladbach doen. Sindsdien is er een goede vriendschap met hem en zijn label, later dit jaar doen we een tourtje om het vijfjarig bestaan van Kunstgeschwister te vieren en zullen we ook zeker langsgaan in zijn Ego Club in Hamburg. Onze resident-dj's (o.a. Thyladomid) hebben bovendien ook dingen gedaan voor Diynamic, het was niet meer dan logisch dat hij dit jaar op Hell & Dunkel van de partij zou zijn.”

Wild west
Met een kleurrijk wild west-thema moet het festival zich dit jaar overtreffen, aldus Kucksdorf. “We zijn nu bezig met een vergunning voor een rodeo”, lacht hij. “En er komt een soort ranch om te chillen, tipi's en lasso games. Nee, helaas geen tenten om te overnachten dit jaar. We moeten nog even wennen aan de nieuwe locatie, daarom geen camping, dat willen we volgend jaar, wanneer we onze vijfde editie vieren, dubbel en dwars overdoen.”

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/nUg9FcRjRCY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

In de tussentijd viert Kunstgeschwister alvast haar eigen vijfjarig bestaan. De organisatie die Mike Kucksdorf met zijn broer Timo runt staat bekend om eigenzinnige, kunstzinnige feestjes. Dat is al te zien op hun clubfeesten en Hell & Dunkel, maar komt ook tot uiting in een modelijn die ze binnenkort opstarten (de eerste kettingen, shirts en tassen kun je op Hell & Dunkel al tegenkomen).

Clubtour
Hun vijfde verjaardag vieren ze zoals gezegd met een kleine clubtour. “Van begin oktober tot begin november reizen we rond, beginnend in Berlijn en eindigend in onze eigen club in Mönchengladbach. Tussendoor hopen we ook in Amsterdam langs te komen, daar zijn we nu mee bezig. Ja, mooie tijden, elk jaar groeien we een beetje, da's leuk om mee te maken.”

Hell & Dunkel: zondag 2 september met o.a. Solomun, Nina Kraviz, Nick Curly, The Pollywogs, Pool en Erobique. Meer info op hell-dunkel-openair.de en
kunstgeschwister.de.

txt Niels van der Ploeg
imgs Jenny Fourberg & Harry Schaack

Advertentie
Party Tips