Features + Interviews
Hell / Dunkel met 2insicht

Hell / Dunkel met 2insicht

28 augustus 2014

We blikken vooruit op Duits festival Hell / Dunkel, zaterdag 6 september in Neuss. Ditmaal met Duits dj-duo Marc en Bastian uit Düsseldorf, betere bekend als 2insicht en onderdeel van Hell / Dunkel's organiserende partij Kunstgeschwister.

Eerst even voorstellen. Kun je de start van jullie dj-carrière omschrijven en wat je sindsdien hebt geleerd?
"We hadden allebei al wat dj-ervaring opgedaan voordat we samen gingen optreden. We leerden elkaar kennen tijdens het eerste trimester van onze gezamenlijke studie in Aken, en nadat we wat gedachten hadden uitgewisseld werd al gauw duidelijk dat we een passie deelden. Er werd urenlang over muziek gesproken, het werd duidelijk dat we samen aan de slag zouden gaan, ook omdat we elkaar redelijk goed aanvulden. Elk begin is moeilijk en daarom hebben we wel wat foutjes gemaakt. Maar voor ons was het vooral belangrijk om ervaring op te doen. Soms als we na een gig naar huis reden waren we helemaal kapot omdat we niet tevreden waren met ons optreden. Daar hebben we van geleerd.

Zo hebben we ontdekt dat je gigs niet kunt plannen. Er waren feesten waarvan we dachten dat het de nacht van ons leven zou worden waarbij we uiteindelijk heel teleurgesteld waren. En andersom, dat iets reguliers een heel verrassend leuke nacht wordt! Het is belangrijk om ontspannen en tegelijk geconcentreerd te blijven. Het gaat allemaal om het moment. We blijven leren, bij elke boeking, dat maakt dj'en zo fascinerend.

We hebben ook geleerd dat je alleen dingen moet draaien waar je achter staat. Mensen voelen het als je iets draait om ze te pleasen, als dj ben je juist verplicht nieuwe of andere paden af te gaan. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe tracks zonder een bepaalde trend te volgen. Een set moet eerlijk en authentiek zijn. Dan voelt het lekker om af en toe ook iets totaal verrassends te doen; iets doen wat niemand verwacht doet wonderen.

Wat zijn volgens jou de leukste/coolste ontwikkelingen in elektronische muziek?
"De beste ontwikkeling is momenteel de muziek zelf. Er heeft de laatste jaren zo'n evolutie plaatsgevonden, producers als David August, Mano Le Tough of DJ Koze hebben het niveau echt verhoogd. Tracks zijn deze dagen niet alleen beter afgemixt, maar ook de inhoud van de muziek is complexer en dieper. Natuurlijk zijn er altijd van zulke betekenisvolle tracks geweest, maar de aanwas van goede housemuziek die is gebaseerd op muzikale structuren, en niet simpelweg loops of onnodige effecten, is enorm toegenomen. Veel producers willen nog steeds hun tracks compleet overproduceren waardoor het oorspronkelijke thema verloren gaat. Zo wordt je gebombardeerd met informatie en klinkt het uiteindelijk té perfect. Less is more."

Festivals nemen een groot deel van de huidige dancecultuur op. Wat vind je hiervan, en denk je dat het veel effect heeft op clubmuziek en -artiesten?
"Een zomer zonder festivals en open airs is ondenkbaar. Als bezoeker en dj is er niets lekkerder dan in de openlucht een feestje bouwen. Al moet je ook contact met je publiek kunnen maken, da's lastig als je de artiest alleen op een groot scherm ziet. Veel grote festivals zijn hierdoor erg onpersoonlijk. Als gevolg daarvan willen artiesten alleen voor hoge bedragen op die grote podia, bedragen die alleen de grote festivals en clubs kunnen neerleggen. Hierdoor komen de kleinere clubs eruit als verliezer en die hele ontwikkeling heeft bar weinig te maken met het oorspronkelijke gevoel van house en techno. Het is een industrie geworden en veel mensen kunnen er nu van leven, maar we moeten nooit vergeten waar het vandaan kwam."

Welke track domineert voor jou de zomer van 2014?

"Onmogelijk om hier met één artiest te komen. Het hangt altijd af van de situatie of de sfeer. Maar goed, een paar tracks waar we momenteel erg blij van worden zijn Moderat's Bad Kingdom in de DJ Koze remix, een echte zomerhit. Een andere track is van Orson Wells, getiteld Leaving. Nog een tip: het album van Manuel Tur, de remix die David August onlangs voor Kollektiv Turmstrasse maakte, maar ook tracks/remixen van Andre Hommen, Sandrino & Frankey, Alex Niggemann of Âme, het is allemaal goed, lastig kiezen!"

Je staat dit jaar op Hell / Dunkel. Wat weet je van dit festival en organisator Kunstgeschwister?
"Voor ons is Hell / Dunkel om verschillende redenen iets speciaals. Met name omdat we ook betrokken zijn bij de productie van het festival, dit jaar wordt onze zesde keer, waardoor het een heel persoonlijk iets is geworden. Iedereen bij Kunstgeschwister doet zo zijn best, er zit veel hart en ziel in dit evenement. Vooral voor Bastian wordt de dag van het festival iets bijzonders, het markeert namelijk zijn 1,5 jaar dagelijkse betrokkenheid bij Kunstgeschwister. Daarom zit hij er dieper in dan normaal; het is het resultaat van maandenlang voorbereiden, waardoor je een feest vanuit een heel ander perspectief leert kennen. Een interessante en welkome ervaring."

Hoe bijzonder is het voor jou om hier op te treden?
"Net als elk jaar is het vooral spannend om samen met zoveel bijzondere artiesten op te treden. Dit jaar komt daar nog een andere factor bij; zoals je waarschijnlijk hebt gehoord waren er serieuze problemen met de locatie, we zijn dan ook erg dankbaar dat Hell / Dunkel plaats kan vinden en zo'n bijzondere locatie heeft gevonden. Een ander hoogtepunt is de traditionele aftershow met alle Kunstgeschwister residents. Het gevoel dat we hier doorgaans krijgen van onze fans is zo ongelofelijk, dat kunnen we niet eens omschrijven, dat moet je ervaren."

Welke artiesten op Hell / Dunkel ga je zelf checken?
"Om te beginnen, we zijn fan van Mano Le Tough, Ten Walls en Mind Against. Vanwege hun producties, maar ook hun dj- en live-sets -alledrie hebben ons volledig overtuigd. Zij zijn ook, net als de meeste acts op Hell / Dunkel, opvallende acts in de Noord Rijn-Westfalen area. Natuurlijk kijken we ook uit naar dOP, die drie jaar geleden een blijvende indruk achterlieten met hun excentrieke show. En ook interessant is Route 94, die een dikke radiohit in Duitsland scoorde maar nu om de verkeerde redenen in een bepaald hokje wordt gestopt. We hebben wat van zijn sets geluisterd en hij draait een behoorlijk frisse sound. Volgens ons de perfecte act om het geluid op het festival wat breder te trekken, gaat leuk worden!"

Wat zijn je plannen na de zomer?
"De line-up van de maandelijkse clubavonden van Kunstgeschwister is al tot eind van het jaar volgeboekt. In oktober vieren we zeven jaar Kunstgeschwister en in november en december staan twee top acts geprogrammeerd, maak je klaar voor Lake People en Baikal."

Welke track of set van jou kunnen we opzetten om alvast op te warmen voor Hell / Dunkel?


 


Advertentie
Party Tips