Features + What Happened?
Human Resource || Het lange leven van Dominator

Human Resource
Het lange leven van Dominator

16 juli 2010
In de nazomer van 1991 deden Guido Pernet, Johan van Beek, Jasper Drexhage, Robert Mahu en rapper Lorenzo Nash, als groep beter bekend onder de naam Human Resource, de wereld van housemuziek op zijn grondvesten schudden met Dominator. In heel Europa en ook in de Verenigde Staten werd het nummer een hit en de bekende zaagsynth uit het nummer is heden ten dage nog altijd één van de meest gekopieerde geluiden in de gabber- en hardcorescene. Maar dat niet alleen, zelfs Lady Gaga gebruikte in één van haar recente hits Bad Romance deze welbekende Dominator-sample. Dance.nl sprak met producer en MC Guido Pernet over ‘de goeie ouwe tijd’ van Dominator, maar uiteraard ook over de meer recente projecten van Human Resource.

Gabber en hardcore bestonden nog niet, maar met het nummer Dominator gaf Human Resource in 1991 wel een flinke aanzet tot het ontstaan van deze nieuwe stijlen. Dat was van tevoren totaal niet verwacht. De heren dachten voorzichtig aan een zomerhitje, maar dat het nummer, dat maar in een paar uurtjes gemaakt is, wereldwijd zo zou aanslaan was echt niet voorzien.
"Nee, het blijft toch wel apart", vertelt Guido. "Soms sta ik er nog steeds van versteld hoeveel impact we met Dominator en Human Resource als act hebben gehad en dat we nog steeds een hoop fans door heel Europa heen hebben. Zo zijn we in Engeland nog steeds aardig populair, maar ook in Schotland hebben we nog vele fans. In Schotland kwamen we in het begin van de jaren ’90 op een gegeven moment echt elk weekend, daar waren we enorm populair. Maar toch besef je dat op dat moment niet echt, dat komt pas later."
"Ik was laatst bijvoorbeeld op Ground Zero en daar kwam ik die Engelse hardhouse-gasten tegen van de Organdonors. Daar stond ik toen even mee te praten en één van die gasten zegt op het einde van het gesprek tegen me: ‘You know you’re a fuckin’ legend’. En ja, op dat soort momenten merk je dan hoe groot we toentertijd wel niet waren met Human Resource, zeker als dat soort jongens dat al tegen je zeggen."

Maar tijden veranderen en ook binnen en rondom Human Resource veranderde er veel in de jaren erna. Eerst stapte keyboardspeler Johan van Beek in 1992 uit Human Resource en kwam rapper Marvin D. bij de groep. Maar ook hij stapte jaren later uit de groep evenals Jasper Drexhage (eveneens keyboard). Nog wat later stopte ook mixer Robert Mahu ermee. Sander Scheurwater (ook bekend als de Mosselman) kwam nog wel als vervanger van Jasper bij de groep, maar stapte daar vervolgens ook weer uit toen hij met zijn Mosselman-act aan de gang ging. Best wat wisselingen binnen de groep dus, maar Human Resource bestaat nog steeds. Wel is er op muzikaal gebied een ietwat andere weg ingeslagen.
"Eigenlijk heb ik het vanaf ongeveer 2005 weer een beetje opgepakt met Human Resource", vervolgt Guido. "We zijn even met Human Resource gestopt aan het einde van de jaren ‘90 en daarna heb ik wat andere commerciële dingetjes gedaan. Maar nu ben ik weer volop bezig, veel ook in samenwerking met Miss Djax. Zo hebben we net een plaat gemaakt samen met de Marshall Masters, genaamd Stereo Destroyer, een meer schranz/oldskool rave-ding."
"Het laatste jaar ben ik dan ook voornamelijk bezig in de hardtechno-hoek. Ik doe nog wel wat hardcore dingetjes, maar hardtechno spreekt me op het moment meer aan, het loopt lekkerder qua beats, er zit meer flow in en ik heb het idee dat ik hier nog iets in kan betekenen. Ik bedoel, hardcore-groepen als Neophyte hebben tegenwoordig zo’n hoog niveau dat daar in die hoek weinig meer te behalen valt."
"Verder heb ik met Human Resource nog genoeg boekingen in binnen- en buitenland. Daarbij krijg ik bij belangrijke sets op de meer aansprekende feesten nog steeds hulp van Jasper."

Human Resource timmert dus weer lekker aan de weg, maar toch wordt er ook wel met weemoed teruggekeken naar die goeie ouwe tijd van begin jaren ‘90 en iets daarna.
"Ja, je merkt het aan al die dj’s uit die periode", laat Guido weten. "Zo was ik laatst op het Gigadance Festival en daar stond ik toen met al die oldskool-helden te ouwehoeren. Bass D was er, Rob & MC Joe waren er en nog een hele hoop van dat soort jongens van toen. Het was echt ouderwets gezellig en ik weet nog dat DJ Jean net op het moment dat wij daar met die hele groep stonden uit de Goldmember tent kwam aangelopen waar ie net gedraaid had. En hij vond het zo geweldig, zo’n reünie van al die oudgedienden. Hij zei toen ook tegen ons: ‘Ja jongens, bij jullie is het echt altijd zo gezellig’. En daar had ie ook gelijk in, zeker in zijn scene is iedereen echt alleen maar met zichzelf bezig en is er weinig onderlinge verbondenheid of vriendschap. Dat is in het wereldje van de hardcore en hardtechno gelukkig niet zo, daar gaan de meeste dj’s toch echt goed met elkaar om en kun je ook meer van een familie spreken."

Human Resource is op zaterdag 7 augustus te zien op Afdeling: Techno in Amsterdam-Noord. Zie Café De Afdeling Amsterdam - Home en Facebook voor meer info over dit feest.

txt Colin Kraan
imgs DMF Entertainment / Stijn Vercauteren / Willem de Wijs
Advertentie
Party Tips