Features + What Happened?
I-F - The Intergalactic DJ

I-F - The Intergalactic DJ

11 oktober 2010
In Den Haag woont een dj die wat minder bekend is in Nederland op de grotere feesten, maar onder electro-, Chicago house-, disco- en italo-liefhebbers staat I-F te boek als één van de grondleggers van de underground scene in Nederland.

Tot ver buiten ons kikkerlandje is hij van grote invloed als ambassadeur van de betere elektronische en dansbare muziek. I-F, oftewel Ferenc van der Sluijs, is één van de eerste echte house-liefhebbers -van het allereerste uur- in Nederland. Zijn liefde voor de allerbeste en vetste muziek heeft geresulteerd in het internet radiostation Intergalactic FM. Op 22 oktober is de sound van I-F en kornuiten te beluisteren tijdens een showcase op het Amsterdam Dance Event.

Ferenc schuilt ook achter maffia en/of space-achtige alter ego’s als The Parallax Corporation, The Man From Pack, Los Muchachos Gruesos, The Brothers Fuck, Lonny Eyes, The Brown Elbow Conspiracy en Interr-Ference. Vanuit zijn hoofdkwartier in Den Haag runt hij zijn Hotmix imperium. Via labels als onder andere Viewlexx, Acid Planet, Bunker, Disko B en Reference Analogue Audio heeft hij als producer de nodige klassiekers de planeet over gestuurd. Met zijn superhit Space Invaders Are Smoking Grass als belangrijkste wapenfeit.

Ferenc startte in 1990 met de import van in Nederland bijna onverkrijgbaar Amerikaans vinyl, die vanuit zijn huiskamer werd verkocht aan liefhebbers. Vanaf 1993 werd de verkoop en distributie vanuit zijn platenzaak aan het Haagse Westeinde voortgezet. De winkel was tevens geboorteplaats van de labels uit de Hotmix-stal en Ferenc ging deel uitmaken van het Unit Moebius-collectief van het legendarische Bunker-label.
Zijn pure muzieksmaak vertaalde zich in de jaren negentig in een rauwe electro/techno sound, die richting het millennium wat werd opgepoetst en de start inluidde van de electroscene. De rauwheid bleef, maar werd steeds meer gecombineerd met oude liefdes als disco, Chicago house en italo. Ook de jongere generatie heeft vandaag de dag de muziek die de inspiratie was voor de immer voortdurende golf van housemuziek opgepikt en zelfs italo is tegenwoordig hip and happening. Dat uit zich in veel kleinere, gezellige feesten waar disco en italo gemixt wordt met house en techno.

Ferenc’ belangrijkste bezigheden bestaan nu uit draaien -vooral in het buitenland- en het runnen van zijn Intergalactic FM radiostations. Voortgekomen uit het pionierswerk met CBS, oftewel The Cybernetic Broadcasting System bestaat IFM uit vier zenders, die met hun eigenzinnige programmering een luisterend publiek trekken van dagelijks zo’n 5.000 luisteraars van over de hele planeet.
IFM1 programmeert onder de naam Murdercapital FM voor het grootste deel electro- en house-gerelateerde muziek. IFM2 draait onder de noemer Intergalactic Classix de beste dance tracks, hiphop, disco, house, italo, soul, boogie, pop, enzovoorts. IFM3 is de zender die zich volledig toelegt op soundtracks en heet toepasselijk The Movie Machine. IFM4 is de vergaarbak, waar álles voorbij kan komen. IFM4 is voortgekomen uit de erfenis van het gelijknamige CBS. De vier zenders leveren een ongekende stroom aan kwaliteitsmuziek, wat via de Last.fm’s, Blip.fm’s en Spotify’s van deze wereld bijna niet te vinden is.

De underground scene rondom IFM in Nederland heeft een keur aan artiesten in de aanbieding die elk voor zich ook labels zijn gestart, deejayen en uiteraard muziek maken. Tijdens de ADE Showcase, vrijdag 22 oktober in de Flexbar, treden onder andere I-F, Alden Tyrrell, Legowelt, Rude66, TLR en Aroy Dee aan.

Internetradio met ballen is te vinden via Intergalactic FM. Meer info, een biografie en YouTube-films van uitgebrachte tracks door I-F zijn te vinden via I-f - Bio, CDs and Vinyl at Discogs
Downloads zijn te koop via Viewlexx.


txt Frank van den Bold
imgs APE archief
Advertentie
Party Tips