Features + Evenementen
I Love Techno || Klassiek festival met een neus voor de juiste trends

I Love Techno
Klassiek festival met een neus voor de juiste trends

01 oktober 2007
Met de twaalfde jaargang van I Love Techno is het Vlaamse festival nog steeds één van de koplopers in de internationale festivalscene. Zelfs de grootste criticasters reageren elk jaar weer positief op de lineups die het evenement weet te presenteren. Liefhebbers van het feest weten ook dat het op I Love Techno niet draait om sprookjesachtige decors of kleurige festivalthema’s, nee, het jaarlijkse feest in de Flanders Expo van Gent draait puur om de muziek. “Dan is het mooi meegenomen dat je al zo lang van de partij bent.”

Als medewerker van Live Nation werkt Roel Vergauwen nu al jarenlang als programmeur bij I Love Techno. Een belangrijke taak, die hij vervult met een heel team van boekers, want de lineups zijn toch wel het stokpaardje van het festival. “Het evenement is ooit ontstaan uit een idee van de eigenaar van club Fuse in Brussel. Hij zag de dancescene groeien en wilde technodj’s in een rockzaal presenteren. Dit deed hij samen met de toenmalige organisatie van Rock Werchter, later bekend als Live Nation.”
“De eerste editie, in 1995, trok 700 mensen naar de Vooruit in Gent. Dat aantal steeg snel in de daaropvolgende jaren, vooral toen er werd verhuisd naar de huidige locatie, de Flanders Expo in Gent. Eerst waren het nog drie zalen die hier werden gevuld, op gegeven moment werden dat er vijf, waarna de volledige capaciteit werd bereikt. I Love Techno is nu elk jaar volledig uitverkocht met 35.000 bezoekers.”
Volgens Vergauwen het gevolg van een sterke programmering, maar ook het bijhouden van de trends in de muziek. “De basis is altijd techno geweest, maar we hebben altijd geprobeerd ook aanverwante muziekstijlen in de lineups te verwerken. Zo hadden we de eerste edities al namen staan als Daft Punk, Chemical Brothers en Paul van Dyk. Daarmee legden we een link met bredere trends in de elektronische muziek, zonder daarbij de echte techno-namen te vergeten.”
De manier waarop de laatste jaren techno is versplinterd in verschillende stijlen, heeft de programmering van I Love Techno alleen maar interessanter gemaakt. “Nog steeds draait het om techno, al moet ik zeggen dat er de afgelopen vijf jaar veel betere techno is uitgekomen dan de periode daarvoor. De muziek zat daarvoor een beetje in het slop, zou je kunnen zeggen. Wij hebben geprobeerd alle ontwikkelingen bij te houden, van electro, crossover en minimal tot acts die eigenlijk overal tussenin vallen. Ik noem een Booka Shade, is dat electro, minimal of trance?” ------>
De manier waarop de laatste jaren techno is versplinterd in verschillende stijlen, heeft de programmering van I Love Techno alleen maar interessanter gemaakt. “Nog steeds draait het om techno en ik moet zeggen dat er de afgelopen vijf jaar weer veel betere techno is uitgekomen dan in het begin van dit decennium toen het genre misschien wat in het slop zat. Maar anderzijds hebben wij geprobeerd alle ontwikkelingen bij te houden, van electro, crossover en minimal tot acts die eigenlijk overal tussenin vallen. Ik noem een Booka Shade, is dat electro, minimal of trance?”
“Het is allemaal heel relatief. De meeste termen zijn subjectief, iedereen verstaat er iets anders onder. Voor ons is techno een overkoepelende factor, maar je moet wel meegaan met je tijd, dus niet alleen de pure techno-namen blijven neerzetten. Op die manier is I Love Techno een heel klassieke naam geworden, maar bleef het feest tegelijkertijd ook nieuwe generaties aanspreken.”
Vergauwen spreekt ook van een grote achterban, zowel onder het uitgaanspubliek als bij de artiesten. “We waren er vroeg bij”, zegt hij over die eerste edities. “Je had halverwege jaren 90 nog niet veel internationaal georiënteerde festivals. Wij trokken al snel publiek vanuit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Italië, en krijgen nu zelfs aanvragen vanuit Amerika en Tsjechië. Veel mensen gaan tegenwoordig op zoek naar festivals in het buitenland; ik geloof dat dit een trend is die behoorlijk aan het doorzetten is. Ik weet niet waarom, misschien is de festivalbeleving onder jongeren momenteel belangrijker dan ooit. Wij hebben er gelukkig al jarenlang ervaring mee, qua promotie en lineups, waardoor ons aanzien over de grenzen al langere tijd hoog is.”
“En dat helpt natuurlijk bij het zoeken naar de juiste artiesten. Vele grote namen kennen ons van vroeger, die komen nog altijd graag bij ons langs. Zo hebben we deze editie Underworld, die in 1998 al van de partij waren, en nu op I Love Techno als één van de eerste plekken hun nieuwe album laten horen.”
Zoals gezegd, het Gentse festival draait vooral om muziek, een echte festivalsetting zit er niet in. “Bij ons geen kabbelende beekjes en groene bergen”, lacht Vergauwen. “We hebben in 2003 wel een succesvolle zomereditie gedaan, maar daar hadden we de jaren erna weinig tijd meer voor. We zitten hier met een kleine ploeg, waar veel mensen in de zomer ook voor andere festivals werken. Dan zetten we ons liever in voor één ijzersterke editie in november, dan twee halve feesten verdeeld over het jaar. Ik denk dat dit een wijze keuze is geweest, I Love Techno heeft nog steeds een belangrijke positie in de technoscene, die moeten we blijven vasthouden.”

I Love Techno: zaterdag 10 november 2007 met onder andere Underworld, Dave Clarke, Justice, Rush, Miss Kittin & The Hacker, Digitalism, Trentemøller en Felix da Housecat.

txt Nico van der Plas
img schamper.ugent.be
Advertentie
Party Tips
  • donderdag 12 september
    eilân
    Terschelling, Terschelling
  • donderdag 6 juni
    Pollerwiesen x Reaktor
    Revierpark Wischlingen, Dortmund