Features + Interviews
Interview Billy the Kit || Tweede jeugd van een DJ-fenomeen

Interview Billy the Kit
Tweede jeugd van een DJ-fenomeen

05 juni 2013

Hij gaat harder dan ooit, het Haagse dj-fenomeen Billy the Kit. Dat merk je aan alles; de immense vaart waarmee hij de laatste tijd producties uitbrengt, het hernieuwde enthousiasme van zijn dj-sets, maar ook het razende tempo waarin hij spreekt. “Het begint nu pas echt”, laat hij opgewonden weten.

billy the kitNou was de als Joost Seilberger geboren dj al jaren een bekendheid in de Nederlandse scene, sinds hij als producer aan de slag is gegaan kwamen er andere krachten vrij. “Ik heb eind vorig jaar een externe studio gebouwd, dat heeft ook zijn invloed gehad”, vertelt hij. “Daarvoor zat ik veel thuis muziek te maken, dat is toch lastig omdat je zo alleen bezig bent. Het is fijn om onder de mensen te zijn, feedback te krijgen, samen te werken. Daar is sindsdien veel moois uitgekomen.”

Collabs
Hij noemt collabs met producers als Loopers, Jacob van Hagen en Blasterjaxx. Met laatstgenoemde verscheen deze week zijn nieuwste release Loud And Proud op Tiësto’s label Musical Freedom. “Ik heb bewust gekozen voor twee muzikale paden”, legt hij uit. “Aan de ene kant maak ik poppy tracks die het goed doen op de radio, zoals onlangs de hit Burn It Down. Dat zijn overwegend nummers die ik solo produceer, aangevuld met vocalen van anderen.

“Daarnaast maak ik zogenaamde ‘beatport tracks’, gewoon platen voor de clubs, waarvoor ik veel studio collabs heb gedaan. Ik vond het leuk om beide paden af te gaan, zoals ook David Guetta en Calvin Harris dat hebben gedaan. Zo presenteer je jezelf als songwriter en muzikant, maar kan ik ook trouw blijven aan mijn dj-achtergrond.”

Unieke sets
En dat is waar het momenteel om draait. Komende maanden verschijnen er veel dansvloertracks van Billy the Kit (Loud And Proud voorop), ideale instrumenten voor zijn dj-sets. “Er staat een drukke zomer voor de deur”, lacht hij, verwijzend naar een zesweekse Europese tour, waarbij hij in de weekenden ook gewoon nog op Nederlandse festivals staat. 

“En als dj moet je tegenwoordig veel eigen tracks draaien, alleen zo val je op. Ik wil het liefst 70% eigen materiaal laten horen, dat is ook wat het publiek verwacht. Voor je het weet zet je tracks op die de dj voor jou allang heeft gedraaid –nee, ik wil unieke sets spelen.”

Opvallend is dat de Hagenaar een steeds rauwere house sound heeft ontwikkeld. Hij noemt inspiratiebronnen als Showtek en (Zweeds dj) Alesso. “Terwijl ik ooit ben begonnen met het draaien van pure house. En dat luister ik nog steeds; onderweg naar optredens heb ik lekker Solomun opstaan, geweldig!”

 

 

“Maar ik hou ook van die zwaardere sound, je moet toch een keuze maken als dj. Dit is nu het pad dat ik volg, al gebruik ik soms wel de grooves uit de deephouse om mijn muziek op gang te houden. Anders krijg je van die EDM met lange breaks, dat wil ik niet de hele tijd draaien, er moet vooral gedanst worden.”

loud and proudBuitenlandse carrière
En dat gaat hem goed af. Na jaren als opkomende naam is Billy the Kit nu ook een volwaardig producer met buitenlandse carrière. “Ja, ik heb echt het gevoel dat al die jaren draaien vooral een opwarmer waren voor wat er nu gebeurt –dat het nu pas echt gaat beginnen. Kijk, ik stond hier al op grote podia en was daardoor een beetje terughoudend om te gaan produceren, je moet dan wel met iets goeds komen. Nu dat is gelukt ben ik enthousiaster dan ooit over de toekomst.”

Een Europese tour, releases op labels als Universal, Musical Freedom en Steve Aoki’s label Dim Mak. Wordt het eigenlijk geen tijd om Amerika te veroveren? “Nou, ik ambieer wel een internationale carrière”, zegt Billy voorzichtig. “Onlangs heb ik twee gigs gedaan in Miami, dat was fantastisch. En in alle eerlijkheid, ik heb het nog nooit echt uitgesproken, maar bij deze: ik zou het wel graag willen proberen in Amerika. Dan heb je wel releases op Dim Mak en Musical Freedom nodig, dat zijn labels die ze daar kennen. En ja, nu is het zover, tijd om de volgende stap te zetten.”

Dance.nl geeft een meet & greet met Billy the Kit weg + 2 tickets voor het Secret Forest Festival op Het Pagedal in Stadskanaal op zaterdag 6 juli!

txt Nico van der Plas
imgs Thomas Abrahams

Advertentie
Party Tips