Features + Interviews
Interview Chet Faker || ‘Niet langer die No Diggity-jongen’

Interview Chet Faker
‘Niet langer die No Diggity-jongen’

16 mei 2014

Het was lang wachten op het debuutalbum Built On Glass van Chet Faker, maar wat hééft die bebaarde Australiër er een sensationeel lekkere langspeler van gemaakt. We spraken hem voorafgaand aan zijn stijf uitverkochte show in Bitterzoet.

Een hekel heeft hij niet aan interviews, het is gewoon wat onwennig. Een dikke twee jaar geleden had hij gewoon een vriendin en een baantje naast zijn studie tot geluidstechnicus. Verder schreef hij – voor niemand in het bijzonder eigenlijk – liedjes. Naïef mailde hij een cover van Blackstreets No Diggity naar een meisje van het internet. Niet lang daarna: “M’n broertje sms’te dat mijn liedje op nummer 1 stond op HypeM.com. Bóven een liedje van Bon Iver, een van m’n helden. What the fuck?” Chet Faker zit voor ons in de Amsterdamse club Bitterzoet. Die tent is te klein voor zijn staat van doen. Dat bleek wel aan de snelheid waarmee de show uitverkocht. Later dit jaar staat hij op Lowlands, alwaar de organisatie hem een groter podium zal bieden dan ze aanvankelijk in gedachten hadden.

 

 

 

 

“Ik wilde graag kunnen leven van muziek, althans, dat dácht ik. Geen idee dat het zo zwaar zou zijn. Het was stressvol, tijdrovend en eigenlijk ook niet zo leuk. Je denkt dat het een makkelijke baan is, maar het is het zwaarste werk dat ik ooit gedaan heb. En dan heb ik nog geluk dat het zo gewaardeerd wordt, haha.” Onbedoeld succes, dan krijg je louter te maken met problemen waarvan je het bestaan niet af wist. “Het laatste wat ik wilde, was die kans verspelen. Het ging goed en ik had geen idee hoe ik dat zo moest houden. De muziekindustrie is een verkloot wereldje. Moet ik een maatschappij zoeken? Wie zou een goeie manager zijn? Moet ik zelf muziek uit gaan brengen?”


‘Vrienden’

Nicholas James Murphy, zoals zijn echte naam luidt, moest er alles aan doen om geen one trick pony te worden. “Mensen vroegen me constant om covers te doen van allerlei nummers. Dat wilde ik helemaal niet, ik schrijf mijn eigen muziek. Maar goed, het eerste jaar ontkwam ik er niet aan dat ik Die No Diggity Dude was. Gelukkig heeft I’m Into You nu net zoveel plays en ook op nummer 1 bij Hype Machine gestaan. Talk Is Cheap doet het goed, dus alles is goed gekomen. Maar voorlopig breng ik nog geen covers uit, haha.”

“Wat lastiger is, is dat mensen raar gaan doen. Vrienden en shit. Mensen willen dat ik op hun verjaardag kom spelen of gratis kaartjes voor een show. Wat denken ze wel niet? Ik ben een onafhankelijke muzikant. Ik betaal voor dat busje dat mij en m’n zooi rondrijdt en voor de benzine. Voor de mensen die me helpen. We leven niet meer in de jaren 80 waar je zes miljoen op te maken hebt bij een platenmaatschappij. Nee hoor, dan krijg je een berichtje - een BERICHTJE! ‘Hoi, mag ik op de gastenlijst met zes andere vrienden?’ Wat doe je dan? Je moet eigenlijk wel ja zeggen, want het zijn vrienden. Maar ik vraag toch ook niet aan een metselende vriend of-ie even gratis een garage voor me wil bouwen? Dat ís hetzelfde! Inmiddels kan ik daar beter mee omgaan. Je leert je vrienden kennen, maar ook zéker jezelf.”


1998
Een van de coolste nummers op het album Built On Glass is de nieuwe single 1998. Hoeveel gevoel heeft de 25-jarige Australiër met de jaren 90? “Het is inderdaad een muzikale knipoog naar 90s house. Tekstueel gezien refereert het aan de basisschool. Ik was 10 of 11. Een schoolvriendje was een beetje raar, maar wel aardig. We hebben tien jaar van ons leven samen doorgebracht. Vorig jaar zag ik ‘m voor het eerst sinds high school. Hij had een hoop mensen wijs gemaakt dat-ie m’n muziek schreef. Dat-ie een soort van ghost writer was, wat natuurlijk niet waar is. Zo raar. Ik ken ‘m al sinds 1998 en hij liegt over mij en m’n muziek."

"Het nummer gaat niet per se alleen over hem, maar over mensen in het algemeen. Zelfs als je jarenlang bevriend bent met iemand, mensen gedragen zich raar als je succes hebt. De tekst ‘We used to be friends’ moet je niet zien als een Fuck You maar als een Hey Hier Sta Ik Boven. Tot zoiets zou ik me nooit verlagen. Het boeit me geen reet, voor mij is het een vrolijk nummer. Ik ga m’n dromen achterna, je speelt een eenmanswedstrijd.”

Chet Faker staat met nog heel veel andere top artiesten op Melt! Festival (18 t/m 20 juli) in Duitsland.

txt Nick Klaessens
imgs Nick Klaessens & Lisa Frieling

 

 Maak kans op het debuutalbum van Chet Faker "Built On Glass"!
Advertentie
Party Tips