Features + Interviews
Interview Detroit Swindle || Diep genoeg voor de Duitsers en funky genoeg voor de Engelsen

Interview Detroit Swindle
Diep genoeg voor de Duitsers en funky genoeg voor de Engelsen

31 juli 2013

Lars Dales en Maarten Smeets zijn Detroit Swindle. De Amsterdamse deephouse sensatie verovert deze zomer zo’n beetje alle festivals en podia in binnen- en buitenland, brengen aan de lopende band hits uit op labels als Freerange en Dirt Crew en hebben afgelopen juni als klap op de vuurpijl ook nog hun eigen label Heist Recordings gepresenteerd. Dance.nl spreekt tussen de bedrijven door met Lars Dales over de stormachtig snelle ontwikkeling van Detroit Swindle. 

Freerange
“We zijn nu bezig met de volgende release op Freerange (label van Jimpster red.). Die moet eigenlijk heel snel af zijn. Twee tracks hebben we nu af en een derde is in de maak”, vertelt Dales enthousiast als Dance.nl hem opbelt in zijn studio in Amsterdam. Het is snel gegaan met Detroit Swindle. Een tweetal releases, kort op elkaar, hebben het duo gekatapulteerd in de deephouse wereld. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland gaat het al direct goed, onder andere door hun release op Freerange.

“Freerange is wat ons betreft wel echt een voorloper in de deephouse en dus is het fantastisch als je daar dan vervolgens op mag uitbrengen. De funk die in de Freerange sound zit hebben wij ons altijd mee verbonden gevoeld. In die zin is het dus al in een vroeg stadium een streven van ons geweest om daar op uit te kunnen brengen en dat is echt heel erg snel gelukt haha.”

Unieke sfeer
Hoe is dat zo snel gegaan? Dales vertelt: “Je moet echt een momentum kunnen creëren. Bij ons ging dat eigenlijk een beetje per ongeluk omdat onze eerste twee EP’s binnen twee á drie maanden na elkaar uitkwamen. Ineens was er een behoorlijke buzz en kregen we de kans om bij Freerange te releasen. We hebben daarmee wel wat geluk gehad want het lukt niet veel artiesten om zo snel uit te kunnen brengen op zo’n kwalitatief en bekend label. Je hebt er zelf niet echt veel controle over."

"Blijkbaar hebben wij een bepaalde sound waar mensen erg behoefte aan hebben. Voor onszelf is dat heel moeilijk te volgen omdat we gewoon de muziek maken die we graag willen maken. Maar de sound die we maken heeft blijkbaar een unieke sfeer. We vallen op. Die mazzel kan je ook niet hebben. Maar los van de mazzeltjes is dat misschien nog wel de reden waarom het zo goed gaat; De unieke sfeer in onze sound die ergens tussen Duits en Engels inzit. We zijn diep genoeg zodat de Duitsers het leuk vinden, en funky genoeg om de Engelsen bij de les te houden.”

Begin
Het duo komt elkaar jaren geleden tegen in de club waar Lars programmeert. Maarten komt daar draaien en de twee raken in gesprek. “We raakten in gesprek over muziek en kwamen er al snel achter dat we allebei dezelfde dingen tof vonden. Toen is hij later bij mij eens in de studio langsgekomen. Ik heb hem toen wat dingen laten horen waar ik mee bezig was. Toen hebben we besloten om samen maar eens wat te gaan proberen, en binnen een paar weken waren we een duo.”

“Ik maak eigenlijk al mijn hele leven muziek. Ik deed daar verder nooit veel mee, totdat Maarten bij mij kwam en zei dat het best wel goed was wat ik maakte. We zijn toen samen wat dingen gaan afmaken en zo is het gegaan.”

Album
“We gaan in maart volgend jaar ons eerste album uitbrengen en dat is heel erg spannend”, gaat Dales verder. “We zijn nu alvast bezig met een aantal tracks af te maken voor de single release voorafgaand aan het album. Daar gaan ook een aantal remixen bij komen. Het album gaat uitkomen op Dirt Crew. Zij zijn vanaf het begin af aan al een enorme support voor ons geweest. Dirt Crew is een heel breed georiënteerd label waar we ons erg thuis voelen.”

Het duo staat 10 augustus op Symphonica Elektronica. “Ik had graag naar de wintereditie van SETFEST gegaan afgelopen februari, maar één van de weinige nadelen aan dit werk is dat je nauwelijks meer tijd hebt om zelf nog ergens naartoe te gaan, omdat je altijd ergens aan het draaien bent”, verzucht Dales. “Ik lees ontzettend veel, maar het echt actief meemaken van festivals en evenementen gebeurt nog maar heel zelden. Maar ik klaag niet hoor. Ik heb in ieder geval heel veel zin om samen met Maarten Symphonica Elektronica te gaan rocken!”
Detroit Swindle speelt 10 augustus live op Symphonica Elektronica Sweat in de Fabrique in Utrecht. Kaarten winnen? Klik hier!

txt Sander van der Meet
imgs Spooker archief

Advertentie
Party Tips