Features + Interviews
Interview DJ Chuckie || Geridderde held van het ADE

Interview DJ Chuckie
Geridderde held van het ADE

10 oktober 2013

DJ Chuckie opent dit jaar het Amsterdam Dance Event in de Paradiso met zijn eigen Dirty Dutch-feest. Een onverwoestbaar concept of, zoals hij het zelf noemt, ‘movement’ waar inmiddels de hele wereld kennis mee heeft gemaakt. Inclusief zijn eigen thuishaven Aruba, waar hij onlangs (ondermeer in samenwerking met het ADE) een compleet festival presenteerde. Dance.nl blikt met hem terug en ontdekt hoe de (muzikale) cirkel nu eindelijk rond is geworden.

Er is natuurlijk al uitgebreid over geschreven; de gekte die het Electric Festival begin september veroorzaakte op Aruba. Voor het eerst een driedaags openlucht dancefestival in de Caribbean, met grote namen als Chuckie (met een cameo van gitarist Slash), Erick Morillo en Nero, maar ook lokale dj-helden. Het was een droom die uitkwam voor Chuckie, tegenwoordig woonachtig op het eiland.

“Ik kwam hier al jaren”, vertelt hij over Aruba. “De vibe beviel me meteen; heel positief, echte feestbeesten ook hier. Toen ik een keer na een gig in Buenos Aires terug moest naar Nederland en het weerbericht thuis zag, had ik eigenlijk geen zin om terug te vliegen. Ik heb toen naar huis gebeld en gezegd: ‘schat, we gaan naar Aruba verhuizen’. Dat kostte nog wat moeite, maar nu wonen we met het hele gezin hier –iedereen voelt zich helemaal thuis.”

Electric Festival
Vierde hij vorig jaar nog zijn verjaardag met een klein feestje op het eiland (waar al duizenden partygangers op af kwamen), dit jaar ging Chuckie voor de overtreffende trap. “Als ik ergens woon wil ik ook iets voor mijn omgeving kunnen betekenen. En toen de Aruba Tourism Authority (ATA) met de vraag kwam of ik iets wilde organiseren, ontstond het idee voor Electric Festival. Waarom ook niet? Aruba ligt heel strategisch tussen beide Amerika’s, waar dance momenteel populairder is dan ooit, hoog tijd om de Cariben ook op de kaart te zetten!”

Zo keert Chuckie’s muziek eigenlijk terug naar de bakermat. De in Suriname geboren dj (waar hij onlangs nog werd geridderd) heeft namelijk veel van de muziek uit de Antillen verwerkt in zijn draaistijl. Eclectic werd het ooit genoemd, al wordt het tegenwoordig gewoon betiteld als ‘dirty dutch’, vernoemd naar Chuckie’s eigen feest, label, boekingsbureau en algehele ‘movement’.

Geluid van de straat
Moombahton en bubbling in combinatie met hiphop en house, dat zijn de ingrediënten waarmee Dirty Dutch er uit sprong. “Het geluid van de straat”, zegt Chuckie, die de cirkel nu rond heeft gemaakt door de muziek weer mee terug te nemen naar de Caribbean. “In een nieuw jasje, ja. Wel grappig dat je zo een rondje maakt, en dan eigenlijk als een volwassen dj, geridderd in je geboorteland, terugkomt om hier in de regio iets nieuws neer te zetten. Dat had ik nooit durven dromen toen ik in mijn Haagse slaapkamertje droomde van een carrière in de muziek.”

Opvallend tijdens het Electric Festival: naast drie avonden feest was er ook plek voor een ADE-gedeelte. Het was de eerste keer dat het wereldberoemde Nederlandse event buiten de eigen landsgrenzen trad, volgens Chuckie ziet het ADE in Aruba de ideale plek om Nederlandse dance samen te brengen met de internationale scene.

Aruba Dance Event
“Het ADE is misschien wel de grootste bijeenkomst van de dance-industrie”, zegt hij. “Maar met die explosie van EDM in Amerika is het natuurlijk goed om daar dichter in de buurt ook iets op te zetten. Dan is Aruba met haar strategische ligging ideaal; dit jaar waren er twee panels overdag, volgend jaar willen we dat uitbreiden met meer seminars en bijeenkomsten.”

Kortom, het Aruba Dance Event (ADE) ligt in het verschiet. De ultieme conferentie; boeiende panels, dikke feesten én lekker weer! Goed om in gedachten te houden wanneer je, tijdens komende editie van het Amsterdam Dance Event, tussen de regenbuien door van het ene naar het andere feest rent.

DJ Chuckie doet woensdag 16 oktober een 5-uurs set in de Paradiso. Voor de ADE-gangers: op donderdag 17 oktober is er om 13.00 uur in De Balie een forum over Electric Festival, met Davina Mansur van het Caribische toeristenbureau en Ryan Narain (broer van Chuckie) van Dirty Dutch.

txt Nico van der Plas
imgs Ronald Goudberg

Advertentie
Party Tips