Features + Interviews
Interview Egbert || De eeuwige zoektocht van Egbert

Interview Egbert
De eeuwige zoektocht van Egbert

18 september 2013

Het kostte wat bloed, zweet en misschien zelfs een paar tranen, maar Egbert heeft zijn debuutalbum eindelijk af. De technoproducer die afgelopen jaren zoveel furore maakte in binnen- en buitenland, ondermeer dankzij Sven Väth en diens Cocoon-imperium, maakt met Warm een nieuwe stap in zijn carrière. Want tegenwoordig een vaste waarde op Secret Cinema’s Gem Records komt hij nu met de plaat die hem naar nog grotere hoogte zal stuwen –als het tenminste zover komt. “Blijft toch lastig, die muziek loslaten…”

Het was weer een mooie zomer voor Egbert van Gugten, het inmiddels volgroeide producerstalent uit Papendrecht. Veel festivals in Nederland, een eindeloze rij gigs in ondermeer Duitsland, Italië, Portugal, Frankrijk en Engeland, een Gem-avond in Singapore. Een internationale zegetocht die ongeveer in 2008 werd ingezet, herinnert Egbert zich. “Toen werd mijn muziek opgepikt door Sven Väth. Stond ik ineens op zijn Cocoon-avond in de Amnesia, of in een groot stadion in Madrid. ‘Wie is die gast’, zag je mensen echt denken. Te gek hoor, ik ben Sven daar nog steeds zeer dankbaar voor.”

9 tot 9
De jaren daarvoor had Egbert vooral binnenshuis doorgebracht. In de studio welteverstaan, nog altijd zijn natuurlijke habitat. “Ik zit er echt van 9 tot 9”, lacht hij. “En dan moet ik mezelf nog dwingen om naar huis te gaan, even wat rust te pakken, anders kan ik niet slapen omdat de muziek nog teveel door mijn hoofd spookt!”

“Maar zo heb ik het 15 jaar lang gedaan, sinds mijn schooltijd al. Het is wat ik het liefst wilde doen. Ik durfde alleen nooit iets naar buiten te brengen, de muziek was naar mijn mening gewoon niet perfect. ‘De volgende track wordt beter’, zei ik dan tegen mezelf, en dan stelde ik het moment weer even uit. Pas de laatste vijf jaar durfde ik tracks rond te sturen, die werden dus opgepikt en kon ik ineens gaan optreden.”

“Al ben ik nog steeds niet tevreden over mijn muziek. Ik zit steeds te sleutelen aan oude releases, tijdens mijn live sets hoor je eigenlijk betere, frissere versies van wat ik in het verleden heb uitgebracht. Ja, misschien die platen een keer allemaal samen uitbrengen, haha, maar dan ga ik daar ook weer aanpassingen in doorvoeren…”

Warm
Een eeuwigdurende zoektocht, beseft de producer, die ook met zijn aankomende debuutalbum Warm heeft geworsteld. “Ga maar na, ik heb zo’n duizend projecten lopen. Nee, da’s niet overdreven, misschien zijn het er wel tweeduizend. Ik maak elke week wel een paar tracks, op zijn minst één track of wat losse grooves die ik tijdens mijn sets kan gebruiken, maar om daar een selectie uit te maken die ook nog eens perfect moet zijn –dat heeft me maanden gekost.”

Warm verschijnt in november op Gem Records, Egbert’s nieuwe thuis na zijn Cocoon-avontuur (“een label dat dichter in de buurt zit, het contact is veel nauwer, dat werkt prettig”). En de titel zegt het al, hier wordt Egbert’s kenmerkende sound verder verkend: warme, melodieuze techno. “Ik ben niet zo van die stoere, mannelijke beuktechno”, zegt hij. “Ik hou van mooie geluiden, het moet gewoon een feest zijn. Ja, soms heeft het trancey elementen. Ik hoor ook weleens synthlijnen in de trance die ik echt supervet vind, daarna gaat zo’n track dan helemaal de verkeerde kant op. Maar sommige geluiden werken prima in combinatie met techno.”

Onzeker
Wat ook blijkt op zijn debuutalbum, die volgens hem goed werkt op de dansvloer, maar ook thuis of in de auto uitstekend tot zijn recht komt. Nu alleen nog die laatste puntjes op de i zetten… “Voor mijn gevoel is de plaat nog steeds niet af”, grinnikt Egbert. “Maar dat is ie nooit natuurlijk… Zo vaak heb ik al gezegd, ‘ok, nu is het klaar’, en dan de volgende dag zat ik toch weer ergens een kickdrum te veranderen. Ik heb het nu losgelaten, al zul je tijdens de live set die ik vrijdag doe zeker weer andere versies van albumtracks horen dan op de plaat zelf haha! Nou ja, ik ben gewoon heel onzeker, dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.”

Egbert doet vrijdag 20 september zijn album release party tijdens Klinch in de Melkweg met een zes uur durende (!) live set. Het album Warm verschijnt 4 november op Gem Records. Er is trouwens een aantrekkelijke pre-order deal: bestel het album nu via de Gem-website voor 14 euro, en je krijgt Warm een week voor de officiële release thuisgestuurd, plús je ontvangt gratis een exclusieve, digitale bonustrack!

txt Nico van der Plas
imgs Maurice Mikkers & APE archief

Advertentie
Party Tips