Features + Fashion
Interview Face This

Interview Face This

30 juni 2010
Hoe combineer je iets creatiefs met iets nuttigs en fashion met een goed doel? Face This is het antwoord. Face This is een geweldige organisatie die zich inzet voor schooltjes in Indonesie, dit door kinderen te laten tekenen en hiervan weer hippe T-shirts te maken.

Face This
Jos van der Hoek en Jelka Priem zijn de gezichten achter Face This. Jelka, die zelf juf is op een basisschool in Barendrecht, had heel erg de behoefte om haar educatieve grenzen te verleggen en onderwijs ook mogelijk te maken voor kinderen die het minder goed hebben. Jos is zelf afkomstig uit Indonesië en geadopteerd naar Nederland. “Hiervan heb ik heel veel profijt gehad met mijn opleiding en werk en ik hoop dat zo andere kinderen in Indonesië kunnen profiteren van mijn adoptie.” Zo werd in 2008 hun organisatie Face This geboren. Face This is een jonge goede doelen organisatie die zich inzet voor onderwijsinstellingen in Indonesië. “We proberen met onze gelijknamige T-shirtlijn een economisch verlengstuk te zijn voor de creativiteit van Indonesische basisschool leerlingen. We laten de kinderen tekeningen maken en die verwerken we in coole ontwerpen die op onze T-shirts geprint worden. Deze shirts worden vervolgens verkocht in Nederland en met de winst van de T-shirts wordt vervolgens geïnvesteerd in het schooltje van de kinderen die de tekeningen gemaakt hebben. Met het maken van de tekeningen hebben de leerlingen dus letterlijk hun eigen onderwijs vormgegeven”.

De projecten
In 2009 werd bijvoorbeeld gestart met een schoolproject op Lombok, hier werden drie collecties van gemaakt en is er 12.000 euro opgehaald voor het schooltje. “Met dat geld hebben we een compleet nieuw schoolgebouw neergezet. Hierdoor hoeven de kleutertjes niet meer in de openlucht lessen te volgen. Verder hebben we de school kunnen voorzien van goed lesmateriaal” Nadat dit project in februari 2010 was afgerond zijn Jos en Jelka in april op bezoek geweest bij een schooltje SDK Pusu op het eiland Flores. “Dit was echt een verschrikking” vertelt Jos, “De plafonds hingen half op de grond en de muren en de vloeren zaten vol met gaten, om over het schoolmeubilair nog maar te zwijgen.” De tekeningen die door deze kinderen gemaakt zullen verwerkt worden in de komende T-shirt collectie.

De nieuwe collectie
De nieuwe collectie van Face This gaat een hele bijzondere collectie worden, niet alleen zijn de tekeningen gemaakt op een hele nieuwe school, en dus door andere kinderen, ook hebben er studenten van de Willem de Kooning Academie te Rotterdam meegewerkt. Corine van de Bulk en Thijs Lansbergen zijn 4e jaars studenten aan de opleiding illustratie en hebben aan de hand van de tekeningen van de kinderen de uiteindelijke prints ontworpen. “Ik vind deze onderwijs-voor-onderwijs methode heel erg mooi” zegt Jelke, “vooral omdat Corine en Thijs in hun drukke, laatste studiejaar de tijd hebben genomen om kinderen aan de andere kant van de wereld te helpen ook goed onderwijs te krijgen.” De nieuwe collectie zal gepresenteerd worden op 2 Juli tijdens Haute Schoolture, het feest van Face This wat wordt georganiseerd in de Catwalk. Verder zullen de T-shirts vanaf 5 Juli te koop zijn via Facethis.

Haute Schoolture
Op 2 Juli wordt in de Catwalk te Rotterdam de eerste editie van Haute Schoolture gegeven naar aanleiding van de nieuwe T-shirt collectie. De line-up van deze avond zal bestaan uit Steve Rachmad, Estroe, Taras van de Voorde, Monica Electronica, Peter Horrevorts, Van Anh en Andrea Cichecki. Deze dj's en vj Menarquia komen allemaal belangeloos optreden voor het schoolproject op Flores. Verder zullen de eerste 50 bezoekers de kans krijgen om 'live' een extra officieel Face This T-shirt te ontwerpen. Schuilt er stiekem in jou een designer of heb je altijd al een eigen T-shirt willen maken, zorg dan dat je op tijd bij deze avond bent!

Hear This
Estroe en Taras van de Voorde zullen niet alleen draaien op 2 Juli, ze zijn ook samen de studio ingedoken om een geweldige track te maken voor Face This. “Dit is echt een waanzinnig leuk project geworden. Omdat wij het heel belangrijk vinden dat de kinderen zich op het creatieve vlak ontwikkelen, hebben wij er destijds voor gekozen om met tekeningen op T-shirts te gaan werken. Nu wilden wij kijken of we ook met andere creatieve activiteiten iets konden doen. We hebben de kinderen uit Flores liedjes laten zingen die verwerkt zijn als vocals in de track door Estroe en Taras van de Voorde. Het resultaat is de heerlijke techhouse track ' Hear This' die met de vocals van de kids ook echt een verhaal heeft gekregen.” De track is gratis te beluisteren en te downloaden op de Face This facebook page.

Om SDK Pusu helemaal te kunnen renoveren zullen er ongeveer drie T-shirt collecties verkocht moeten worden. De T-shirts vormen op dit moment de enige inkomsten bron van Face This en zijn te bestellen via de Face This website en te koop in de Haagse weekendstore Mooch. “Het is wel iets waarin we willen groeien, we moeten wel in meer leuke kledingwinkels komen te hangen. Dus degenen die een leuke kledingwinkel hebben en ons willen helpen kunnen mailen naar [email]info@facethis.nl[/email]” zegt jos lachend. “Daarnaast willen we kijken of we met ons concept nog meer Indonesische scholen kunnen helpen. Dat zou wel echt fantastisch zijn.”

Wil je op de hoogte blijven van Face This dan kun je jezelf via Facethis abonneren op de nieuwsbrief.
Verder kun je Face This volgen via Facebook: Face This | Facebook
Dit kan natuurlijk ook via twitter: FaceThis (FaceThisTshirts) on Twitter

Wij mogen 2x2 gastenlijst plekken weggeven voor Haute Schoolture. Deze kun je winnen door dit artikel te posten op facebook met een @FaceThis ervoor. De leukste 2 berichten zullen beloond worden met gastenlijst plekken.

txt Stephanie Popping
imgs Jos van der Hoek en Jelka Priem
Advertentie
Party Tips