Features + Interviews
Interview Jesse Rose || “Mijn labelmanager heeft het zwaar met me”

Interview Jesse Rose
“Mijn labelmanager heeft het zwaar met me”

14 juni 2013

Twaalf EP’s uitbrengen in één jaar tijd, is dat wel te doen? Jesse Rose houdt wel van een uitdaging. Zijn 12x12 project, waarbij iedere twaalfde van de maand een EP van zijn hand verschijnt, was afgelopen woensdag toe aan nummer zes. Tussen de bedrijven door werkt Rose ook nog aan nieuwe muziek met Henrik Schwarz voor hun gezamenlijke Black Rose project en deelt hij de studio met Quincy Jones en Nile Rodgers voor een toekomstig project. Dance.nl vond het tijd voor een telefoontje.    

Jamie Anderson en Switch
“Het lijkt wel eeuwen geleden sinds ik begon met het maken van muziek”, verzucht Jesse op de vraag hoe het voor hem allemaal begonnen is. Rose komt uit een muzikale familie. Hij herinnert zich dat zijn vader altijd muziek draaide in huis en mensen over de vloer uitnodigde om met hem te jammen op de gitaar. Rose groeide op in de Indische buurt in West Londen waar hij muziek met de paplepel ingegoten kreeg. “Op school waren veel steelbands en op straat vond je veel reggae soundsystems”, vertelt hij. Muziek werd al snel een tweede natuur voor hem. Op zijn dertiende ontmoette hij de oudere Jamie Anderson die hem in contact bracht met techno, waarna de nog zeer jonge Rose zelf begon met het produceren van muziek. “Jamie is altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest en hij heeft mij echt geholpen in het worden van een dj/producer. Daarnaast hebben we samen vele feesten georganiseerd. Een ontzettend leuke periode!”

Pas vele jaren later, op zijn vierentwintigste, veranderde zijn leven compleet nadat hij zijn eerste release op het label van Switch uitbracht in 2005. Switch nam Jesse onder zijn hoede en leerde hem de fijne kneepjes van het vak. Switch ‘leende’ een half jaar zijn studio uit aan Rose en vertelde hem dat hij zich erin moest opsluiten. “Hij zei tegen mij; Jesse, je moet het allemaal zelf leren als je verder wilt komen. Van begin tot eind. Dus verbleef ik een half jaar in mijn eentje in zijn studio. Ik heb veel aan beide jongens (Jamie Anderson en Switch) te danken. Als ik ooit ergens een award voor krijg, dan staan zij bovenaan mijn lijstje om te bedanken”.

12x12
Het 12x12 project is een groot en ambitieus project. Rose is inmiddels halverwege nadat eergisteren de zesde EP in de reeks verscheen. “Het eerste idee was om een album te maken”, vertelt Rose. “Ik ben daar later van teruggekomen omdat ik merkte dat ik heel veel dansvloer tracks had. Het probleem is wanneer je die allemaal op één album zet, niet iedere track evenveel aandacht krijgt. Ik wilde dat dus een beetje ondervangen door een jaar lang iedere maand drie tracks uit te brengen. Het bijkomende voordeel dat ik hiermee schep, is dat ik nu de kans krijg om nog vlak voor de release bepaalde tracks nog een klein beetje te tweaken of te veranderen.”

“Ik maak de laatste tijd veel nieuwe tracks en kwam er al snel achter dat ik misschien liever de nieuwere wilde uitgeven in plaats van de al geplande tracks. Ik zit nu ook in de studio. Het is best wel gek, want ik heb vorig jaar ongeveer twintig tracks gemaakt voor de 12x12 serie en ik ben nu een hoop aan het veranderen. Veel van de nieuwe tracks zijn zelfs zo nieuw, dat ik vaak pas een week voordat de release uit moet komen de masters overhandig aan mijn labelmanager. Zij moet wel de zwaarste baan ter wereld hebben. Ik heb een hoop liefde voor haar.”  

Amerika
Rose is onlangs toegetreden tot de Three Six Zero Group, een artiestenmanagementbureau dat onder de Roc Nation vlag van Jay Z valt. Een opvallende keuze. “Ja, misschien wel. Calvin Harris valt ook onder dit management. Ik ben dan wel een stuk minder commercieel, maar ze willen daar graag dingen doen met artiesten waar ze van houden en achter staan. Ik bleek perfect in het plaatje te passen”, zegt Rose erover.

Amerika is al tijden in de ban van het zogenaamde EDM, maar ook de underground house krijgt steeds meer voet aan de grond volgens Rose. “Amerika heeft altijd een goede underground housescene gehad. We moeten natuurlijk niet vergeten dat house van origine uit Chicago en Detroit afkomstig is. Ook al heeft die hele EDM scene niets te maken met wat ik doe en waar ik voor sta, het opent vele deuren voor kids die via de mainstream house op een gegeven moment ook blootgesteld gaan worden aan andere stijlen binnen de house.”

Sinds 2,5 jaar woont Rose in Los Angeles waar hij de housescene aldaar langzaamaan groot ziet worden. Opvallend genoeg woonde hij in het begin van de zeroes in Berlijn waar hij precies hetzelfde meemaakte voor Europa. “Haha, ja ik woonde in Berlijn voordat de massale migratie naar de stad plaatsvond. Ik besloot op een gegeven moment Berlijn te verruilen voor Los Angeles omdat ik het klimaat zat was en weer eens wat anders wilde. In de 2,5 jaar dat ik er nu ben zie ik de housescene in Amerika steeds groter groeien. Het is fascinerend om mee te maken. Uiteraard ben ik nog veel in Europa te vinden, maar ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik leef hier mijn droom!”

12x12 nummer 6 ‘Good Wife’ is nu uit op Jesse’s eigen Play It Down label. De release is o.a. te koop op Beatport.

txt Sander van der Meet
imgs Remote Press / APE archief

Advertentie
Party Tips