Features + Interviews
Interview Jocelyn Abell || 'Ik probeer mensen naar een andere dimensie te brengen'

Interview Jocelyn Abell
'Ik probeer mensen naar een andere dimensie te brengen'

13 november 2013

DJ formatie ESHU (fonetisch es-joe) uit Nijmegen is er één om in de gaten houden. De groep bestaat uit Roger Gerressen, Jocelyn Abell, Ivano Tetelepta en Daan Lekatompessy. Met hun eigenzinnige sound timmeren ze al aardig aan de weg. Wij spraken met Jocelyn Abell die onder zijn eigen naam gaat draaien tijdens Herfstdrift Festival op 30 november in Nijmegen.

Hij is 25 jaar, kwam in aanraking met techno op zijn dertiende, raakte er vrijwel meteen aan verslaafd en maakt inmiddels de dansvloer onveilig in zijn thuisbasis Nijmegen. Jocelyn Abell, onder vrienden bekend als Joc, is een veelbelovend talent uit Nijmegen die niet alleen draait onder zijn eigen naam, maar ook met dj formatie ESHU.

“Ik luister nog vaak terug naar de cd DE9 Closer to the edit van Richie Hawtin uit 2001. Die tijd voelt vertrouwd aan en is nog altijd een inspiratiebron voor me. Toen ik techno hoorde was ik er meteen aan verslaafd. De loops die maar door bleven lopen vond ik apart en lekker. Mijn liefde voor de muziek was toen al snel geboren. Het werd een obsessie. Het was bijna geen keuze meer.” Aldus de Nijmeegse Jocelyn Abell (25) die met zijn zachte g uitlegt hoe hij voor het eerst in aanraking is gekomen met elektronische muziek. Zijn passie sijpelt door de Skype verbinding. “Draaien en muziek maken werden mijn nieuwe bezigheden. Eerst draaide ik voor de lol. Maar op een gegeven moment werd ik hier en daar geboekt en rolde ik er op die manier in.”


ESHU
Op de vraag hoe hij zijn muziek zelf zou omschrijven, volgt een lange denkpauze. “Hoe moet ik dat uitleggen… Ik probeer altijd zoveel mogelijk gevoel erin te brengen. Als ik mijn gevoel kan overbrengen op mijn publiek dan is wat mij betreft mijn missie geslaagd. Ik houd van die wisselwerking tussen het publiek en de dj. Mijn muziek heeft veel techno invloeden. Het is een beetje duister en er zitten hypnotiserende ritmes en geluidjes in. Het is techno met een ziel.”

Dat is ook de muziek als hij onder de naam ESHU draait samen met de andere jongens. “Mensen gaan uit om aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Wat wij proberen is om ons publiek naar een andere dimensie te brengen. Wij gooien de beat omlaag van een techno plaat en daardoor krijg je een hele andere sound. De ESHU sound.” Met hun label ESHU records proberen de jongens hun ‘Nijmeegse’ sound op de kaart te zetten.

Herfstdrift
Jocelyn kijkt er nu al naar uit om te draaien op het Herfstdrift Festival. Voor de ESHU dj is het festival een thuiswedstrijd. ”De sfeer op Drift feesten is altijd goed. Ik kom er al een hele lange tijd en inmiddels draai ik er ook altijd met veel plezier. De organisatie heeft veel liefde voor het publiek en die krijgen ze dan ook terug. Het zijn integere mensen en geen zakkenvullers, daarom gaan ze ook al elf jaar mee.” Bij welke naam staat Joc vooraan? “Jeff Mills hè? Eén van de belangrijkste techno pioneers en ook een voorbeeld voor mij.”

Voorlopig zit Jocelyn wel goed in Nijmegen. Ambities om te verhuizen naar een andere stad heeft hij dan ook niet. “Nijmegen is mijn thuisbasis en ik zou hier nooit weg willen. Veel jongens vertrekken naar Amsterdam om het daar te maken. Maar als ik alleen al een paar dagen in Amsterdam zit, dan ben ik super blij dat ik terug kan naar Nijmegen."

Heeft Joc nog een laatste boodschap voor lezers van Dance.nl? “Keep it real, blijf jezelf en doe dingen met liefde. Dan komt het goed.”

Jocelyn Abell draait zaterdag 30 november op Herfstdrift Festival in Nijmegen. Klik hier voor info.

txt Suzan Yucel
imgs Jocelyn Abell archief 

Advertentie
Party Tips