Features + Interviews
Interview Joost van Bellen || Rauwe randjes op Solar Weekend

Interview Joost van Bellen
Rauwe randjes op Solar Weekend

16 juni 2014

Joost van Bellen en zijn Rauw-familie zijn inmiddels een vaste waarde op Solar Weekend. “Wij omarmen het houtje-touwtje idee dat ze daar hanteren”, aldus de Amsterdammer, die dit het enige festival noemt waar hij zelf ook aan het klussen slaat. Kortom, de familie bijeen brengen, podium bouwen en twee dagen dik feesten met een ijzersterke line-up –Rauw kijkt nu al uit naar het eerste weekend van augustus.

Ze pikken hun feestjes tegenwoordig zorgvuldig uit. Rauw staat niet overal meer, maar host deze zomer slechts een paar podia. Solar Weekend (1/2/3 augustus bij Maasplassen Roermond) blijft echter vaste prik, voor Joost van Bellen en consorten is het dé gelegenheid om het hele Rauw-circus uit de kast te trekken. “We kunnen twee volle dagen onze gang gaan”, zegt Van Bellen. “Dat geeft ruimte om verschillende dingen te doen. Zo is de eerste dag muzikaal wat warmer en zelfs soulvoller, dag twee is wat harder, rauwer.”

Obscure hoeken
Hij noemt Chicago-grootheid Green Velvet, die op de zondag van de partij is. “Een dj die normaalgesproken godsgruwelijk veel geld kost. Maar hij is een goede vriend en we konden hem ervan overtuigen dat Solar een heel leuk, bijzonder festival is.” Diezelfde dag staat ook Boston Bun op het affiche, een naam die hier nog niet veel zegt maar, net als vele andere ontdekkingen van Van Bellen de afgelopen jaren, binnenkort een begrip zal zijn. “De nieuwste protegé van Busy P (de grote man van platenlabel Ed Banger), erg blij dat we hem erbij hebben.”

Het is typisch voor Van Bellen en Rauw, het boeken van een rijtje namen uit de meest obscure hoeken van de wereldwijde clubscene, niet altijd even bekend, wel altijd veelbelovend. MikeQ is er ook zo eentje, een man die met Vogue Knights een hippe clubavond in New York runt. “Helemaal happening daar”, zegt Van Bellen. “Net als in de jaren 90 met vogue-danswedstrijden, wie heeft de beste poses? Het is weer waanzinnig populair, over de hele wereld komen ze op die avond af, leuk om MikeQ dan hier als gast te hebben.”

Op de zaterdag brengt Rauw zoals gezegd een wat relaxter geluid, al staan er nog altijd de meest uiteenlopende acts. Van Aeroplane en Mike Mago tot de mysterieuze live-act van Martin Dubka. “Een soort professor Barabas”, aldus Van Bellen. “Deze man heeft een koffertje bij zich en tovert daar de meest waanzinnige dingen uit. Allerlei synths en kastjes, snoeren die steeds in andere apparaten worden gestoken. Ziet er te gek uit én er komt nog geweldige muziek uit ook!”

Uitdagend
Het zegt wel wat over de ontwikkeling van Rauw door de jaren heen, een feest dat elf jaar geleden de scene veroverde met vooral stevige, op electro gefundeerde muziek. “Het begon met mash-ups en electroclash”, weet het Rauw-opperhoofd. “Daarna kwam de Boys Noize- en Crookers-sound, vervolgens zijn we wat breder gegaan, hebben we ook de disco omarmd. Nu hoor je alles door elkaar heen, wat eigenlijk mooi teruggrijpt op die begintijd.”

“Ja, je kunt zeggen dat met disco en house wat meer gepolijste geluiden erbij zijn betrokken, maar zelfs in die genres zoeken we de rauwe randjes op. Het moet uitdagend zijn, een bepaalde stoerheid hebben. In de disco heb je nu ook allemaal remixen van indiebandjes, daar hoor je nog een zekere alternatieve basis. Zo hoeft disco helemaal niet gelikt te klinken, we pikken net die eigenzinnige geluiden eruit.”

Solar Weekend
Wanneer Rauw dan een podium mag hosten op het tweedaagse Solar Weekend valt alles op zijn plek. Het festival staat al bekend om zijn kunstzinnige aanpak en hippie-mentaliteit, de streken van Rauw horen hier goed bij. “We zijn een aardige familie geworden”, zegt Van Bellen erover. “Mijn kompaan (en nachtburgemeester van Amsterdam) Mirik Milan, de licht- en geluidsman, het hele team, we zijn er voor elkaar. En op Solar komt dat goed naar voren, dit is het enige festival waar ik bij het opbouwen van het podium zelf ook met een kettingzaag in mijn handen sta. Die verbroedering, dat houtje-touwtje idee van Solar, wij omarmen dat en stralen dat ook uit vanaf het podium.”

Pandaogen
En dan nog even over Van Bellen zelf. Op 52-jarige leeftijd gaat hij harder dan ooit, is nog altijd relevant in het nachtleven en debuteerde onlangs zelfs als schrijver met zijn roman Pandaogen. “Een lang proces”, vertelt hij erover. Ik wist dat ik aardig kon schrijven en dacht dit boek ‘wel even’ te doen. Dat duurde uiteindelijk vier jaar. Ik besefte tijdens het proces dat het afmaken het allerbelangrijkste was, niet de snelheid waarmee het gebeurde. Wat eruit zou komen moest vooral goed zijn, niet een snelle prestatie. Toen ik het boek uiteindelijk in mijn handen had voelde het alsof ik een baby had gekregen, een bevestiging aan mezelf dat ik dit in me had. Ik moest huilen toen ik het zag.”

Inmiddels zijn er positieve reacties op de roman, er is media-aandacht, het grootste deel van de eerste druk is al verkocht, Van Bellen is tevreden. Maar of hij het nog een keer zal doen? “Ik zou wel willen, maar het kost een hoop tijd. En het draaien vind ik ook nog altijd leuk, ik ben steeds weer met nieuwe dingen bezig, door mijn netwerk dat ik met Rauw heb opgebouwd ontdek ik ook telkens andere namen. Ja, de scene is nog zo levendig, ik voel me er nog erg in thuis. En als ik dan Mick Jagger op een podium zie lopen, die had mijn vader kunnen zijn! Dan kan ik ook nog wel even doorgaan.”

txt Nico van der Plas
imgs Rauw archief 

Advertentie
Party Tips