Features + Interviews
Interview Judge Jules || Altijd het vizier op de dansvloer

Interview Judge Jules
Altijd het vizier op de dansvloer

10 juni 2013

Judge Jules werd bekend dankzij een radioshow, het leverde hem eind jaren 90 al een enorme status in de ontluikende trancescene. Tegenwoordig is de Engelsman nog altijd wereldberoemd, sinds vorig jaar muziek uitbrengend op Paul van Dyk’s label Vandit Records  en scorend met zijn welbekende Ibiza-clubfeest Judgement Sundays. Deze zomer maakt hij zijn debuut op Electronic Family, tijd voor een gesprek met de edelachtbare.

Trance
Judge Jules“Alles verandert”, zegt de Londense dj over de muziek die hij nu al ruim 20 jaar pusht. “Trance pakt invloeden uit alle hoeken van de wereld, uit alle emoties die je in je leven hebt. Mijn liefde voor rechtlijnige akkoorden en grote breaks komt erin terug, maar je hoort er ook andere geluiden in –het is de meest gevarieerde stijl van de dance.”

De man met de karakteristieke bril laat zich hierbij leiden door de dansvloer. “Ik draai elke maand in zo’n vijf tot tien landen, dan merk je snel genoeg wat wel of niet werkt. Ja, nu heeft iedereen het over EDM, een soort hybride van big room house en trance. Daar komt nu zoveel van uit, veel van de platen lijken op elkaar. Dan moet je van goeden huize komen om daar de juweeltjes tussen te vinden, ik gebruik de dansvloer hierbij als ultieme test.”

Fans
Toch wil Judge Jules ook vasthouden aan een eigen geluid. “Je moet altijd oppassen als er één bepaald geluid heel populair is. Dan moet je juist trouw blijven aan jezelf. En dat zie je nu veel producers doen; die reageren op die EDM sound door juist iets héél anders te proberen. Al zullen platen met grote akkoorden en dikke baslijnen het altijd goed blijven doen in clubs, ik probeer wel altijd te zoeken naar iets wat met gevoel is gemaakt.”

Trance blijft dan een stabiele factor. En dat blijkt wel uit de fans die het genre wereldwijd heeft. “Misschien zijn het de grote breaks, de songteksten, de vele fan forums, maar er heerst echt een onderlinge band onder tranceliefhebbers”, probeert de Engelsman het heersende familiegevoel te omschrijven. “De muziek heeft ook iets spiritueels. Dat heb je alleen met trance. Je ziet het publiek er helemaal in opgaan, ik hou van die intensiteit.”

Electronic Family
Electronic Family is er de logische plek voor, aldus Judge Jules. “Het wordt mijn eerste keer op dit festival, maar ik beschouw het als een eer. Nederland is tenslotte hofleverancier als het gaat om trance-dj’s. Ik vloog laatst met de KLM en las in hun magazine een artikel over Nederlandse dj’s die de wereld veroveren. Leuk stuk hoor, maar dat hadden ze jaren geleden al moeten schrijven! Dit is niet nieuw, jullie zijn al zo lang dominant en dat gaat voorlopig niet veranderen.”

“Ik weet in ieder geval wat me te doen staat op Electronic Family”, besluit hij. “Op mijn eigen Ibiza-avond weet ik meestal precies wat ik ga draaien, nu zal ik moeten zoeken naar de juiste sound. Kijken hoe mensen reageren, de coolste platen uitproberen. En veel energie en liefde overbrengen, ik heb er zin in!”

Electronic Family: zaterdag 20 juli, Amsterdamse Bos. Er is een winactie voor dit festival!

txt Nico van der Plas
imgs Ryan Dinham


Advertentie