Features + Interviews
Interview KhoMha || Verse geluiden uit Colombia

Interview KhoMha
Verse geluiden uit Colombia

24 juni 2013

Na ASOT600 krijgt het Nederlandse publiek in juli een nieuwe kans om het talent van KhoMha te aanschouwen op trancefestival Electronic Family. Reden genoeg om in gesprek te gaan met dit Colombiaanse wonderkind dat hoogstwaarschijnlijk de persoon is om EDM naar de toekomst te brengen.

KhoMhaJongeling
Het zijn zeker bijzondere tijden geweest voor Robert Alzate Pasos (1991) uit Medellin, Colombia. De jongeling stond onlangs nog op grote festivals van Praag tot Canada, gevolgd door de Miami Winter Music Conference om nu op Nederlandse grond te verschijnen. Maar wat is precies de achtergrond van deze dj, die al sinds zijn 14e met elektronische muziek bezig is.

“Nou, eigenlijk was ik 10 toen mijn zus mij voor het eerst een cd met elektronische muziek liet horen. Ik voelde meteen een bijzondere energie van binnen en wilde dansen als nooit tevoren. Daarna ben ik steeds meer gaan uitzoeken over deze prachtige muziek, ik kreeg er geen genoeg van!”

Al snel ontdekte hij zijn helden. “Acts als Daft Punk, Mauro Picotto, Chemical Brothers, Tiësto, Deadmau5, Gui Boratto, Markus Schulz, Steve Angello om er een paar te noemen. Hun muziek is uniek en duidelijk afkomstig van een eigen stijl. Daarom houd ik van ze.”

Grap
Het was simpelweg een kwestie van tijd voordat hij zelf muziek ging maken. De reden dat hij zichzelf KhoMha ging noemen is eigenlijk een grap met een vriend. “Hij stelde voor om me ‘coma’ te noemen, omdat hij vond dat mijn muziek mensen in een coma bracht. Met die gedachte zijn we gaan spelen met het woord en eindigden we met KhoMha”, lacht hij.

Met zijn energieke optredens en degelijke producties is KhoMha al snel ‘the talk of the town’. Maar niet specifiek in Medellin, waar de dancescene zich nog aan het ontwikkelen is. Nee, het zijn steden als Los Angeles, Praag, Frankfurt en Buenos Aires die de dj noemt als favoriete plekken om op te treden. “Ik probeer nog wel geregeld terug te gaan naar Colombia, gewoon om mijn familie en vrienden te zien, maar nu is het erg moeilijk omdat ik meer aan het draaien ben dan ik ooit had gedacht.”

Daar mag hij één van zijn helden voor danken: Markus Schulz. “Hij heeft me op vele manieren geholpen te ontwikkelen als artiest, persoon en producer. Hij is één van mijn grootste invloeden en dat ik nu de kans heb om met hem te werken betekent veel voor me. De ervaring is heel bijzonder geweest omdat er een connectie is met onze muziekstijlen wat betreft grootse baslijnen en energie.”

Unieke sound
KhoMha verklaart zijn stijl als ‘een mix van trance, progressive, techno, electro en house’. Deze unieke sound heeft een ster van hem gemaakt. “Echt ongelofelijk. Ik voel me zo vereerd met wat er nu allemaal gaande is. Ik had dit nooit verwacht, ook omdat ik uit een land kom waar EDM nog niet zo populair is. Dus het is niet makkelijk geweest, ik heb hard moeten werken om op dit punt te komen.”

“Ik stond nu zelfs op het grootste trancefeest in de wereld”, zegt hij, verwijzend naar ASOT600. “Ik moet Armin bedanken voor het jarenlang supporten van mijn muziek en ook de ASOT crew voor deze kans.”

Zoals gezegd, KhoMha staat zaterdag 20 juli weer in Nederland tijdens Electronic Family.
Er zijn ook tickets te winnen op Dance.nl! 

txt Nico van der Plas
imgs Doug van Sant / Armada Music archief

Advertentie
Party Tips