Features + Kunst & Cultuur
Interview met de Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm

Interview met de Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm

03 maart 2011
Lars, ook wel bekend als kunstenaar L-Tuziasm iin Utrecht en creëert schilderijen en beschilderde objecten. Zijn mooie kunstwerkjes zijn terug te vinden bij verschillende exposities en in Utrechtse etalages, waarnaast hij ook zelf de groepsexpositie Mooie-Plaatjes organiseert. Creatief initiatief en talent om in de gaten te houden, tijd voor een interview!

L-Tuziasm
“Tekenen geeft me eigenlijk al m'n hele leven lol. Sinds ik een eigen atelier heb, nu ongeveer 3 jaar, ben ik hier op een andere manier mee bezig. Ik wil er meer mee doen en probeer er daarom ook steeds vaker te zijn. Wanneer ik bezig ben, dingen kan creëren, kom ik in een soort eigen wereld. De volledige vrijheid zeg maar. Het exposeren van mijn werk en hoe mensen hierop reageren geeft me vervolgens extra energie en motivatie om door te gaan.”

Kunst
Lars maakt kleurrijk werk in een vrije stijl. “Er wordt weleens gezegd dat de toeschouwer wordt meegetrokken in het plezier waarmee ik schilder. Dat vind ik mooi. Een thema dat veel terug komt is het stadsleven. Zo werk ik op dit moment aan een serie genaamd 'City Views' voor mijn solo expositie in galerie KS21 te Utrecht. Dit zijn kleurrijke schilderijen, geabstraheerde stadsgezichten, veelal opgebouwd uit allemaal vierkanten, laag over laag. Ik laat me eigenlijk door alles om me heen inspireren en combineer dit met mijn eigen fantasie.”

Materiaal
“De basisverf die ik gebruik is acryl, vooral vanwege de droogtijd. Daarnaast gebruik ik interieur en exterieur lakken, spuitverf, vanalles eigenlijk. Ook de toegepaste technieken zijn veelzijdig. Naast verschillende soorten kwasten, experimenteer ik door met verschillende voorwerpen de verf aan te brengen op het doek, bijvoorbeeld een koffiebeker. Hierdoor krijg je vaak een ruw en expressief resultaat.”

“Ik heb niet echt een vast werkproces. Mijn uitgangspunt is meestal een ruw idee dat vervolgens spontaan en op het moment van werken vorm krijgt. De ene keer ligt de focus op één schilderij, de andere keer werk ik aan verschillende doeken tegelijk. Zodra ik zelf vind dat mijn werk af is, wordt het gesigneerd.”

Mooie-Plaatjes
Op een gegeven moment besloot Lars om zijn atelier open te stellen voor publiek, bekenden uit de kunst- en muziekwereld werden uitgenodigd waaruit een groepsexpositie ontstond: Mooie-Plaatjes werd geboren. Een fijne zondagmiddag met mooie plaatjes aan de wand, gecombineerd met mooie plaatjes op de achtergrond.

Terugkerend concept
Inmiddels is Mooie-Plaatjes uitgegroeid tot een terugkerende expositie.”Het is een groepsexpositie die opkomende getalenteerde kunstenaars een plek biedt om hun werk te tonen aan het publiek. Mooie-Plaatjes is een klein platform van creatievelingen om ideeën uit te wisselen. Tegelijkertijd is het een leuke invulling van een vrije zondagmiddag. In een ongedwongen sfeer bekijk je de kunst aan de muur en blijf je hangen voor een biertje of wijntje, met op de achtergrond een lekker muziekje. Het is de bedoeling dat het een veelzijdige expositie is. Zo kun je naast schilderijen ook illustraties, objecten en fotografie verwachten. Op deze manier ontmoet je steeds weer nieuwe mensen.” Door elke keer andere kunstenaars uit verschillende disciplines uit te nodigen ontstaat er een leuke mix. “Een bevriende fotograaf, Rutger Lastdrager, kent bijvoorbeeld meer mensen die met fotografie bezig zijn, zodoende nodigt hij vaak weer een andere fotograaf uit.”

In de toekomst
“Mooie-Plaatjes is nu al een leuke aanvulling op creatief gebied in Utrecht, zeker op de zondagmiddag. Zolang ik in mijn huidige atelier zit zullen er dan ook nog edities volgen. Wel is het zo dat het tegenwoordig meer gaat om de plaatjes aan de wand dan de plaatjes op de achtergrond. Het is dus nu echt een expositie met muziek op de achtergrond ipv een feestje waar toevallig wat kunst hangt. Dit was voor mij eigenlijk een logische keuze. De ruimte kan op die manier beter worden benut en het is door het lagere muziek volume wat toegankelijker en ontspannen geworden. Ik denk dat de kracht van Mooie-Plaatjes op dit moment juist in het kleinschalige en laagdrempelige zit. Op dit moment heb ik dan ook geen ambities om het groter aan te pakken of op een andere locatie te organiseren.“

Voorlopige hoogtepunten
“Iedere keer dat ik in mijn atelier bezig kan zijn met wat ik zelf leuk vind is als een hoogtepunt. Ik ben voortdurend opzoek naar nieuwe uitdagende projecten.Toch was het beschilderen van een levensgrote olifant voor de Elephant Parade wel een echt hoogtepunt. Dit was een project om geld in te zamelen voor de Aziatische baby olifant. Het was sowieso leuk om zo'n groot object te beschilderen, daarnaast werd de olifant geveild door Christie’s en gaf ook leuke publiciteit. Om vervolgens de kleine miniaturen van mijn ontwerp terug te zien in de winkels geeft me gewoon een extra kick”

“Momenteel werk ik naar de opening van een solo expositie in KS21 toe, ook een hoogtepuntje. Daarnaast werk ik aan een serie beschilderde paspoppen en experimenteer ik met een bevriende fotograaf aan gezamenlijk werk, een mix van fotografie en schilderkunst. Op deze manier wil ik me voortdurend blijven ontwikkelen als kunstenaar.”

Wat staat er bovenaan je verlanglijstje?
“Eigenlijk zoveel mogelijk dingen doen die ik zelf leuk vind, dat zou eigenlijk iedereen op zijn verlanglijstje moeten hebben. Mijn droom is om full-time met kunst bezig te kunnen zijn. Dit is jammer genoeg nog niet haalbaar, dus voor nu zo veel mogelijk. Doen we dit interview over een paar jaar nog een keer?”

Waar zien we L-Tuziasm terug de komende tijd?
“Er komen dit jaar nog verschillende exposities aan. Op dit moment hangt en staat er wat van mijn werk in het NH Carlton hotel in Amsterdam, onder andere twee beschilderde paspoppen. Hier kan je sowieso altijd even binnen wandelen, maar op 13 maart is er samen met de expositie een wijnproeverij. Ook kan ik al verklappen dat ik iets ga doen op het gloednieuwe electronica festival Symphonica Electronica op 14 mei in Utrecht. Naast een mooi gevarieerd muziekprogramma is er een Cultuur en Theaterprogramma.
Echt weer iets om naar uit te kijken."

“Op 19 maart is de opening van mijn solo expositie 'City Views' in galerie KS21 te Utrecht. Ik nodig bij deze iedereen uit om een kijkje te komen nemen!”

Voor meer informatie over L-Tuziasm en zijn werk, breng een bezoekje aan L-Tuziasm.com!

Txt Marlon Schuurman
Imgs L-Tuziasm
Advertentie
Party Tips