Features + Interviews
Interview Miguel Campbell || Britse liefhebber met de french touch

Interview Miguel Campbell
Britse liefhebber met de french touch

19 april 2013

Mag je van een vooruitziende blik spreken? Nee, Miguel Campbell heeft altijd al gestreden voor een funky discogeluid in de hedendaagse deephouse, of dat nu onder eigen naam is of als helft van het duo MAM. Nu komt die zogenaamde ‘french touch’ eindelijk terug, zelfs Daft Punk komt met een nieuwe plaat –we spreken een enthousiaste Miguel Campbell.

De Britse dj is net terug uit Amerika, klein tourtje gedaan waaronder ook het Ultra Music Festival in Miami. “Je hebt daar natuurlijk de grote podia met al die EDM-artiesten”, vertelt hij. “Maar het publiek daar kijkt ook verder, ontdekt haar eigen verleden. Ik stond er op een kleiner podium waar we lekker ons ding konden doen, samen met Lee Foss en de mensen van Hot Creations. Dat is wel een bijkomend voordeel van zo’n EDM-hype, er komt vanzelf ruimte voor de diepere dingen.”

Something Special
Als het gaat om zijn eigen geluid spreekt Campbell van tijdloze muziek. Zijn hit Something Special uit 2011 is er een goed voorbeeld van, zwoele disco-achtige house met ruimte voor vocalen, zoals hij dat vorig jaar ook bracht met album Back In Flight School. “Veel dj’s gaan deze dagen voor de grote akkoorden, ik wil een balans. Ja, mijn muziek grijpt terug op de basis van house, het is tijdloos omdat het muzikaal klopt en dat ook morgen nog zal doen.”

<iframe width="830" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/nEJHueJiBvc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

De basis van house, dan kom je in Campbell’s geval al gauw uit bij Daft Punk en consorten –de welbekende ‘french touch’. “Ja, dat heeft me altijd geïnspireerd, ook toen het even niet meer zo trendy was. De compressie en dynamiek van die sound is geweldig en technisch heel vernuftig. Nu zijn het weer spannende tijden voor die french touch; overal worden nieuwe tracks gemaakt en dat Daft Punk met een nieuw album komt is echt het kersje op de taart. Ik heb al wat snippets van hun album gehoord en het is waanzinnig, ik kijk er naar uit.”

MAM
Het wordt een plaat die aansluit wat hij en zijn stijlgenoten de laatste tijd doen. “De cirkel wordt rond”, lacht hij. “En dat zal veel deuren openen voor nieuwe artiesten die met deze sound bezig zijn. Ik heb bijvoorbeeld ook net een MAM-album laten tekenen op het Amerikaanse label Ultra Music. Die gaat zeker ook die french touch verder verkennen, nog meer dan wanneer ik solo muziek maak. Maar dat is ook waarom Matt (Hughes) en ik dit project zijn begonnen, om nog meer melodie en klassieke housetrack te laten horen. En nu kunnen we helemaal los haha!”


Campbell gaat eigenlijk terug naar hoe hij begon als dj. “Voor mij was die french touch altijd de reden om te gaan draaien en produceren. Vervolgens kwam ik in allerlei soorten clubs waar niet altijd het goede moment was om die uplifting funky sound te laten horen. Dus ging ik andere soorten deephouse draaien, van die Wolf + Lamb dingen, Soul Clap en Maceo Plex. Die sluiten perfect aan op die french touch, er ontstond een coole mix van al die geluiden. En eigenlijk hebben ze elkaar nodig om de perfecte house-set te draaien.”

“Toch had ik vaak het gevoel alleen te staan met mijn liefde voor die sound. Alles was zo minimaal, weinig funk en gevoel. Toch heb ik volgehouden en nu lijkt het alsof iedereen overstag is gegaan; de french touch komt terug! Geloof mij, het beste moet nog komen. Ik ben weer net zo enthousiast als toen ik mijn eerste release op Hot Creations had. Deze zomer komt het MAM album en er gaat nog veel meer moois gebeuren. Ja, ik voel me als een puppy die zit te popelen om naar buiten te gaan, laat die zomer maar komen!”

Miguel Campbell staat vrijdag 3 mei op Voidd in Studio 80, Amsterdam. 

txt Nico van der Plas
imgs Miguel Campbell archief

Advertentie
Party Tips