Features + Interviews
Interview PONY || Ongrijpbare outcasts

Interview PONY
Ongrijpbare outcasts

29 november 2013

Ineens waren ze daar, de boys van PONY. Twee jonge twintigers uit het zuiden des lands, die met een mix van (deep)house en techno plotseling talloze dansvloeren wisten te veroveren. Met dank aan een paar uitstekende releases natuurlijk, maar ook op basis van hun energieke dj-sets. Binnenkort bereikt die nog maar anderhalf jaar durende zegetocht een voorlopig hoogtepunt met een optreden op Time Warp, we zochten PONY op voor een korte chat.

Da’s nog lastig, achtergrondinfo vinden over PONY. Via de zoekmachine kom je al gauw bij elk willekeurig stuk speelgoed of een paardenclub ergens in den lande. “Dat vind ik juist wel leuk”, grinnikt Kevin Khoe Lie, helft van het duo. “Laat ons maar lekker onvindbaar zijn, dan laten we via de muziek wel horen wie we zijn.”

In feite zijn dat twee outcasts. Zowel Khoe Lie als zijn creatieve partner Glenn Westenberg woont in Maastricht, waar ze al snel ontdekten zo ongeveer de enigen te zijn met dezelfde muzieksmaak. “De scene is hier niet zo groot, je hebt één club waar je een beetje onze muziek kunt horen, verder houden de mensen hier vooral van stevige techno”, zegt Westenberg. “Gek genoeg leerde ik Kevin kennen in Amsterdam, tijdens een set van Soul Clap in de Paradiso. We kenden elkaar al een beetje, maar toen raakten we echt aan de praat over muziek, en wat we daarmee wilden. Ja, de outcasts van Maastrichts die samenklonterden haha!”

Chicago house
Eind 2011 begon zo een collab onder de naam PONY, waarbij de zuiderlingen hun muzikale stijlen samenbrachten. “Glenn was iets meer van de diepe sound, terwijl ik meer in de Chicago house zat. Dat hebben we gecombineerd, een beetje met Art Department (ook op Time Warp, zaterdag 7 december, red.) als voorbeeld. Die gasten zijn ook niet op één genre te betrappen, ze voegen oude en nieuwe (deep)house samen, maar kunnen ook heel techno uit de hoek komen. Dat bevalt ons wel.”

Aanvankelijk wilden de heren vooral produceren. Er verscheen ondermeer een succesvolle remix van hun hand (Still Don’t Love You van John Celius), gevolgd door een track met Nederlands producer Karmon (Hold On). In de eerste week van december verschijnt bovendien een EP gemaakt met Prunk.

Khoe Lie: “Die remix kwam meteen in de Beatport Top 100, toen die track met Karmon uitkwam kregen we ineens ook allemaal boekingen. Ja, best verrassend als je dan vanuit Maastricht ongeveer elk weekend in de Randstad staat te draaien. Zeker in Amsterdam, waar het toch wel moeilijk is om tussen te komen met zoveel lokale dj’s. Dan zie je soms wel blikken van: ‘wie zijn deze gasten?’”

Variatie
Westenberg: “Op basis van onze shows zijn we toch verder gekomen. Het is zeker belangrijk om met producties te komen, je moet het live echter ook kunnen waarmaken. En dat hebben we wel gedaan; we weten ondertussen wel hoe we ons moeten presenteren en er een feest van maken.”

Ook niet onbelangrijk, variatie. PONY wil geen standaard deephouse-act zijn, of bij welk genre dan ook horen. Alle paden moeten kunnen worden bewandeld, zolang het maar muzikaal is. “We willen niet de massa volgen. Hedendaagse deephouse bestaat vaak uit clichés; elke week hoor je wel zo’n standaard deephouse plaatje met dikke baslijn en vocal sample uit de soul voorbij komen. Daar willen we van wegblijven. Daarom brengen we ook maar elke twee maanden iets uit, en zoeken we het tegenwoordig meer in kwalitatieve house. Dus niet die nu-disco-achtige house, maar meer de Kerri Chandler-stijl –dát is house.”

Onvindbaar, en dus ook ongrijpbaar, het is waarschijnlijk de kracht geweest waarmee PONY het clubpubliek heeft kunnen veroveren. Khoe Lie: “We kunnen stevig draaien, maar net zo makkelijk opbouwen of openen voor een andere artiest. Dat hoor je ook aan onze podcasts; voor Time Warp hebben we nu een redelijk diepe set gemaakt, om te laten horen dat we dit ook kunnen, daarna wordt het waarschijnlijk weer meer housey.”

Wanneer ze begin december de Circle zaal op Time Warp Holland openen, bereiken ze in ieder geval weer een mijlpaal. “Ja, dat is het zeker. Het is al bijzonder om daar te staan, maar om dit binnen anderhalf jaar te bereiken, dat zullen niet veel dj’s ons nadoen. Indrukwekkend dat het allemaal zo snel is gegaan, die lijn willen we komend jaar zeker doortrekken.”

PONY staat zaterdag 7 december van 20.00 tot 21.45 op Time Warp Holland.

txt Nico van der Plas
imgs We Are E archief / APE archief

Advertentie
Party Tips