Features + Interviews
Interview Richie Hawtin || Het voortdurende verhaal van Plastikman

Interview Richie Hawtin
Het voortdurende verhaal van Plastikman

06 december 2011
Met de Plastikman Live show geëvolueerd naar zijn 1.5 versie bracht hij dit jaar een verbijsterende audiovisuele ervaring. Richie Hawtin over het duiken in zijn archieven en de toekomst van zijn Plastikman alter ego.

Het begon allemaal toen de in Berlijn residerende Canadees in zijn verleden dook, waar hij oude opnames van Plastikman's vroege jaren in de 90's ontdekte. Dit resulteerde uiteindelijk in een uitgebreide release, toepasselijk getiteld Plastikman Arkives, waarin een lading wel en niet eerder uitgebracht materiaal over een verbazingwekkend aantal van 15 cd's en één dvd wordt gepresenteerd. Verder zijn de acid, techno en andere experimentele geluiden van Hawtin's productionele pseudoniem geïntegreerd in een fenomenale live show, het debuut makend op Time Warp 2010, sindsdien langzaam evoluerend tot wat het nu is.

“Veel veranderingen zijn sindsdien gemaakt”, zegt Hawtin. “We hebben de muziek constant geupdate, onuitgebrachte elementen en nieuwe songs eraan toevoegend, de visuals getweekt, een app uitgebracht waarmee het mogelijk is om contact te maken met andere mensen in het publiek, of zelfs met mij tijdens mijn optreden in de kooi."

"Dit is dus een show die zich steeds verder ontwikkelt, na een paar maanden te hebben gewerkt aan nieuw materiaal touren we nu met de 1.5 versie, het is nu nog meer de show die we voor ogen hadden toen we begonnen.”


Dance ervaring

Voor mensen die de eerste versie al hebben gezien is dit dus ook iets om niet te missen. Niet alleen muzikaal, maar ook visueel, met de Plastikman in het midden van een kooi dat volledig wordt gebruikt voor visuals, de zaken worden naar een nieuw niveau getrokken. Toch is het vooral een dance ervaring, zegt Hawtin. “Toen we de show voor het eerst op Time Warp deden was het nog heel sferisch. We wisten dat het een audiovisuele presentatie moest zijn, maar hadden nog niet de balans gevonden tussen dansvloer en experiment. Na die eerste gig is die balans meer naar de fifty/fifty gegaan, ik denk dat deze nieuwe versie nog meer dansvloergericht is.”

Verleidelijk als het is, Hawtin wilt nog niet teveel kwijt over Plastikman Live 2.0. “Daar kan ik het nog niet over hebben. Je leert telkens iets nieuws, of het nu hoogtepunten zijn of problemen die je tegenkomt. Maar het uitgangspunt is dat deze show een meeslepende ervaring is, zoals ik dat net heb uitgelegd. Zonder verder in details te treden moet de show in de toekomst veranderen in een meeslepende omgeving, dat is alles wat ik daar nu over kan zeggen.”

Hoe dan ook, nieuwe Plastikman muziek valt er zeker te verwachten. “Een 2.0 live show kan eigenlijk niet zonder nieuwe muziek”, erkent Hawtin. “Al dit oude materiaal is nu uitgebracht, klaar. Dus nu moet ik verder, al klinkt een album wel heel saai. Misschien moet ik het op een andere manier presenteren. Het past bij hoe ik ben, ik heb mezelf altijd laten leiden door nieuwe technologie. Ik kan nog steeds geen piano spelen ofzo, maar als het aankomt op dingen waar elektriciteit doorheen loopt en daar iets mee doen zie ik mezelf graag op de voorgrond daarvan. Dus of het nu een live show is of nieuwe muziek uitbrengen, ik zal altijd kijken hoe ik daar nieuwe ontwikkelingen voor kan gebruiken.”

Consequent in sound
Teruggaan in zijn verleden, op zoek naar al zijn oude Plastikman producties, past wellicht niet in het profiel van iemand die altijd naar de toekomst kijkt. “Nou, deze 'trip down memory lane' heeft me wel inzicht gegeven in hoe ik toen was en, indirect, hoe ik nu ben. Het deed me beseffen dat er niet veel tijd is, leerde me gefocust te blijven op eigen ideeën en visie. Plastikman is door de jaren heen veranderd, maar bleef ook consequent in sound. Het oude en nieuwe materiaal past goed samen -het heeft de tand des tijds doorstaan.”

“Natuurlijk kun je sentimenteel worden als je teruggaat in het verleden, sommige mensen verliezen zich daar iets teveel in. De truc is om dit materiaal voor nu te gebruiken, het door je eigen filter te persen en een groter verhaal te creëren. Voor veel mensen is dit nieuw; ze ontdekken elektronische muziek door mensen als mij, Väth, Villalobos of Guetta. Wat twintig jaar geleden gebeurde is oud voor ze, het gaat om nu.”

“Voor mij is het iets persoonlijks om dit grotere verhaal te creëren op basis van mijn eigen oude materiaal. Best een eer eigenlijk, om al zo lang in de elektronische scene te zitten en de mogelijkheid te hebben dit te doen. Want zoals ik al zei, de tijd gaat snel, voor je het weet is het verhaal voorbij, je moet blijven bewegen. En tja, ik doe dit nu al 21 jaar, ik weet niet welk hoofdstuk dat is, maar hopelijk zijn we nog niet halverwege.”

txt Nico van der Plas
imgs Stro!Robo, Julien Mignot (WeLoveArt), Minus archief
Advertentie
Party Tips