Features + Interviews
Interview Satori || ‘Wereldmuziek zit in mijn DNA’

Interview Satori
‘Wereldmuziek zit in mijn DNA’

14 november 2013

De meesten van ons kennen Satori van het succesvolle techhouse-duo El Mundo & Satori, dat tussen 2009 en 2013 furore maakte in binnen- en buitenland. Aan het begin van dit jaar vond Satori – echte naam Djordje Petrovic – het tijd voor een nieuwe stap. Nadat hij in 2011 al zijn debuutalbum ‘Into Void’ uitbracht, heeft Djordje sinds dit jaar de focus gelegd op het uitbouwen van zijn eigen muzikale koers. Op de aankomende Time Warp Holland laat hij voor een groot publiek horen wat deze koers inhoudt, maar Dance.nl trok hem alvast aan zijn mouw.

Vanaf 2009 ging het ineens heel hard met het Nijmeegse duo El Mundo & Satori. Iedere zaal in Nederland werd platgespeeld en ook de festivals waren niet veilig voor het swingende techhouse geluid van het duo. Toch vond Djordje Petrovic, alias Satori, dat het roer om moest. “Ik ben sinds begin 2013 meer gaan focussen op een solocarrière. Ik wilde mijn pijlen gaan richten op een ander geluid. Het is vooral de bedoeling meer muzikaliteit kwijt te kunnen in de tracks die ik maak”, vertelt Djordje. “Niet dat de techhouse die ik met El Mundo maakte niet muzikaal was, maar ik wilde er meer in stoppen.”

Nieuw album
Dat nieuwe geluid is er nu in de vorm van een nog te verschijnen tweede soloalbum. “Het is klaar, ik heb alleen veel moeite met het kiezen van het juiste label. Het is toch een beetje mijn kindje geworden”, vertelt Djordje enthousiast. Het door Bla Bla uitgebrachte ‘Into Void’ in 2011 was een behoorlijk sferische plaat met veel wereldse elementen. “Wereldmuziek zit in mijn DNA. Mijn moeder komt uit Afrika en mijn vader komt uit Servië”, gaat Djordje verder. “Ik groeide op met wereldmuziek en ben daar altijd door gefascineerd geweest. Toen ik een jaar of twintig was kwam ik in aanraking met elektronische muziek en werd daar direct verliefd op. Die twee werelden zijn super belangrijk voor mij en die probeer ik dan ook samen te brengen.” Een avondje stappen in Doornroosje veranderde vervolgens zijn leven. “Ik kwam in aanraking met Dave Clarke in Doornroosje. Die locatie is sowieso écht mijn universiteit geweest.”  

Wat maakt jouw nieuwe album anders dan Into Void?
“Ik denk dat het Into Void album een goede tegenhanger was van wat ik met El Mundo produceerde. Het was totaal niet dansbaar en daar ging het ook niet om. Nu, met dit nieuwe album, ga ik een andere muzikale koers varen. Dit geluid wil ik ook in de clubs gaan vertegenwoordigen. De grooves hebben meer ballen, meer power. Op Into Void was het vrij abstract en nauwelijks dansbaar, en dat heb ik nu anders gedaan. Het blijft een wereldse sound hebben, want dat zit gewoon in mijn DNA. Het is ook wel een luisteralbum hoor, maar ik probeer meer de grenzen te zoeken richting de dansvloer. Dat had Into Void niet.”

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/104539916"></iframe>

Time Warp 
Op Time Warp Holland in de Jaarbeurs verzorgt Satori een dj-set, maar wel eentje waarbij zijn nieuwe sound tot uiting gaat komen. “Ik zoek heel erg naar welke tracks het beste werken voor een groot publiek, maar wel passen binnen mijn wereld”, zegt Djordje over zijn aanstaande optreden. “Het gevaar ermee is dat ik dan vaak denk; oh, dan ga ik nu weer een beetje richting de El Mundo & Satori-stijl draaien, want dat werkt natuurlijk heel erg goed. Ik dwing mijzelf om te zoeken naar tracks die nu dichter liggen bij de sound die ik wil vertegenwoordigen én daarnaast een groot publiek aankunnen.”

Livesets
“Ik heb een aantal livesets gedaan rondom Into Void en daar merkte ik dat het publiek het moeilijk vond om op mijn muziek te dansen. Ik ging mij toen beseffen dat mensen op zaterdagavond helemaal niet zitten te wachten op een sferische liveset. Die willen gewoon losgaan. Met dit album heb ik daar heel erg van geleerd. Hoe kan ik de grens opzoeken van sfeer en dansen? Hoe ver kan ik gaan met sfeer, maar het toch dansbaar houden?”, vertelt Djordje. Vanaf volgend jaar zal hij met een nieuwe club liveset zijn aanstaande album gaan touren, welke dus een stuk dansbaarder zal gaan worden dan voorheen. “Wat ik geleerd heb van Into Void, is dat als je het sferisch wilt doen, je ook alle toeters en bellen uit de kast moet trekken, zodat mensen het veel meer kunnen ervaren als een concert."

txt Sander van der Meet
imgs Satori archief

Satori draait zaterdag 7 december op Time Warp Holland in de Jaarbeurs in Utrecht. Bekijk de line-up in de agenda.
Dance.nl geeft 2x2 tickets weg voor Time Warp Holland. Doe hier mee met de winactie.
Advertentie
Party Tips