Features + Interviews
Interview Steve Aoki || “I fucking love Holland man”

Interview Steve Aoki
“I fucking love Holland man”

13 augustus 2013

Steve Aoki is zaterdag 24 augustus één van de headliners op Mysteryland. In aanloop naar deze gig belden we even met de Amerikaan, voor velen de ongekroonde koning van de EDM. Dat ging echter niet zonder slag of stoot.

“Hallo, met wie?”, klinkt het krakkemikkig aan de andere kant van de lijn. “Is dit Steve?”, zeg ik terwijl ik bijna de hoop wilde opgeven de beste man nog te spreken te krijgen. “Ja, dit is Steve”, klinkt het. Een hele verademing nadat het ruim een uur duurde de beste man aan de telefoon te krijgen. “Ja sorry, mijn vorige interviewafspraak liep wat uit en… oh heb je een momentje? Er gaat hier een andere telefoon af.” Ik word in de wacht gezet. Wat volgt zijn een aantal zenuwslopende minuten.

Steve Aoki is zondermeer één van de grootste (electro)house dj’s van deze tijd. Geadoreerd en gehaat door miljoenen mensen wereldwijd. 2,3 miljoen Facebook likes, één van de populairste houselabels ter wereld (Dim Mak) valt onder zijn hoede en spraakmakende optredens waarbij Steve tot groot genoegen van zijn fans complete taarten (!?) het publiek in smijt hebben hem ongekend populair gemaakt. Crowdsurfend en roeiend in opblaasbare rubberboten serveert hij zijn publiek het ultieme feest, wat hem af en toe zelfs een ziekenhuisbezoek oplevert wanneer hij het weer iets te bont maakte.

De ongekroonde koning van de EDM met een voorliefde voor vooral Nederlandse housemuziek en artiesten heeft mij in de wacht gezet en ik vraag me na een minuut of vijf af of hij nog wel terugkomt aan de lijn. Net wanneer ik wil opgeven klinkt het aan de andere kant van de lijn: “Hallo? Ben je daar nog?”

Nederland
“Ik heb het druk man, maar ik ga niet klagen hoor”, zegt Aoki vanuit zijn Dim Mak hoofdkwartier in Los Angeles. “Waar kom jij vandaan? Nederland? Cool man, ik ben echt gek op Nederland. Het is echt bizar wat jullie allemaal doen voor de dancescene. Jullie festivals zijn amazing en dan die artiesten van jullie… Ik kan er een boek over schrijven. Stoppen ze soms iets in jullie kraanwater? Wat is het geheim?”

Ik vertel Aoki dat wij in Nederland een lange geschiedenis hebben met dancemuziek. We zijn er allemaal mee opgegroeid. “That’s the thing, isn’t it?”, reageert hij. “Je kunt dat echt horen. De nieuwe generatie Nederlandse producers maakt echt te gekke muziek.” Ik vraag hem naar welke Nederlandse producers hij vaak luistert. “Showtek en Noisecontrollers hebben helemaal mijn aandacht”, zegt Aoki direct. “Wat een sound kunnen die gasten maken. Ik ben daar echt compleet voor gevallen. De release die Showtek op Dim Mak heeft gedaan doet het heel erg goed. Ik kan daar niet blijer mee zijn. Wacht eens, jullie hebben ook dat Koninginnedag toch? Dat jullie allemaal in het oranje gekleed zijn? I fucking love Holland man!”

EDM en bedrijven
Ik vertel Aoki dat ik nog nooit een label heb opgemerkt dat artiesten als Showtek en Tiësto weet te combineren met acts als Infected Mushroom en Booka Shade. Hij brengt zelfs muziek uit van rockbands als Klaxons en Mystery Jets op Dim Mak. “Het gaat mij om muziek man. Ik denk niet in hokjes. Ik breng uit wat ik goed vind. Moet ik dan maar één geluid uitbrengen omdat het anders te ingewikkeld wordt voor sommigen? Dat is bullshit! Oh… er komt iemand binnen. Blijf even aan de lijn!”

En weer een aantal minuten in de wacht. “Ja, daar ben ik weer. Waar was ik? O ja… Weet je, EDM is nu big business en dat is goed. Hier in Amerika zie je de boel exploderen. Maar het gevaar wat nu optreedt is dat de corporates eraan komen. Het gaat niet om geld. House en EDM hebben nooit om geld gedraaid. Het gaat om het gevoel en de beleving van de muziek en de festivals. Hier in Amerika gaat het goed, maar jullie in Europa snappen het beter. Tomorrowland is toch gewoon waanzinnig? Erg tof dat wij hier in Amerika nu TomorrowWorld krijgen.”

Mysteryland 
Tomorrowland/World heet bij ons in Nederland Mysteryland, waar Aoki op de komende editie de grote headliner is op de mainstage. “Ik heb er echt heel erg veel zin in”, zegt Aoki. “Zoals ik al eerder zei, ik vind het te gek om in Nederland op te treden. Ik ga écht alles uit de kast trekken.” Kunnen we op Mysteryland weer uitkijken naar het befaamde taartengooien? “Euhmm… er gaat weer een telefoon. Ik moet ervandoor. Bedankt voor dit interview man. Bye!” 

Steve Aoki draait zaterdag 24 augustus op de Mainstage van Mysteryland in Haarlemmermeer

txt Sander van der Meet
imgs Dim Mak archief

Advertentie
Party Tips