Features + Interviews
Interview Vato Gonzalez || Het rijke gevoel van Dirty House

Interview Vato Gonzalez
Het rijke gevoel van Dirty House

02 mei 2013
Het is een niet te stoppen kracht, die van Vato Gonzalez en zijn Dirty House movement. Want zo mag je het wel omschrijven, het concept van de dj is een beweging op zich, eentje waar talloze muziekstijlen onder kunnen vallen. “Als het mijn sokken rockt is het Dirty House”, omschrijft Vato het, zelf onlangs nog dik scorend in Engeland met zijn hit Not A Saint. Nu lonkt de zomer, Dirty House gaat weer schitteren.

Om te beginnen op Citymoves Den Bosch, waar het populaire feest een eigen podium zal hosten. “Ik verwacht er veel van”, zegt Vato. “Om te beginnen zet ALDA doorgaans altijd sterke evenementen neer, op een festival als Citymoves Den Bosch, dat dit jaar flink uitbreidt, krijg je ook de meest diverse mensen voor je stage. Erg cool, omdat we bij Dirty House ook altijd hard ons best doen om zoveel mogelijk uiteenlopende geluiden te laten horen.”

Dirty House
Nee, geen doorsnee hitjes, benadrukt Vato. “Toen ik in 2006 begon met Dirty House stond voor mij al vast dat dit niet een muziekstijl moest zijn, maar een gevoel. Ik wilde al mijn muzikale liefdes erin kwijt kunnen, daar houd ik nog altijd aan vast. Of het nu house, moombahton, drum & bass of trap music is, zolang je helemaal uit je dak gaat van een plaat is het een plaat voor Dirty House. Met die gedachte kun je vele kanten op, het voorkomt dat je op een feest steeds dezelfde tracks voorbij hoort komen.”

Wat volgens de dj/organisator zo mooi is, het publiek staat deze dagen meer dan ooit open voor zo’n brede draaistijl. “Nederlandse house is internationaal gegaan. Het heeft allerlei andere stijlen in zich opgenomen, er is een soort crossover mentaliteit ontstaan. En mensen zijn daar nu aan gewend, ze weten dat er meer is dan alleen house. Laatst hoorde ik dubstep in een benzinestation! Ik bedoel maar, het kan snel gaan, zeker dankzij social media. En dat is waanzinnig, eindelijk kan ik helemaal doen wat ik wil!”

Nooit voorspelbare sets
En dat zijn nog meer streken uithalen achter de draaitafels. “Keken mensen vroeger nog raar op als ik schakelde tussen muziekstijlen, nu vinden ze dat juist vet. Nou, dan moet je ons net op een festival neerzetten, op een podium waar we de hele dag tekeer kunnen gaan. Elke artiest in de Dirty House-stal heeft ook wel een eigen geluid, zo komt er van alles voorbij, nooit dezelfde hitjes, nooit voorspelbare sets.”

“Waar je werkelijk aan merkt dat je bij het Dirty House-podium staat? Energie. Op Citymoves willen we dat juist benadrukken. Mensen moeten aan het eind van de dag uitgeput in de auto stappen, alleen nog maar in staat om rustige Radio 4-muziek te horen, haha! Nee, het is gewoon een kwestie van kijken wat het publiek wil; variëren en anticiperen. Zo gaan we er een gezellige Brabantse puinhoop van maken.”

Citymoves Den Bosch: donderdag 9 mei (Hemelvaart) van 13.00 tot 22.00 op de Pettelaarse Schans. Toegang is gratis, meer info op de site van Citymoves.

txt Nico van der Plas
imgs Muzikology archief & APE archief

Advertentie
Party Tips