Features + Interviews
Isis van der Wel - Nachtburgemeester met frisse blik vooruit

Isis van der Wel - Nachtburgemeester met frisse blik vooruit

05 oktober 2010
Misschien is ze wel de beste persoon voor de job. Isis van der Wel aka dj Isis werd begin dit jaar verkozen tot Nachtburgemeester van Amsterdam, een titel die haar op het lijf is geschreven, erkent ze ook zelf. “Ik ben altijd al bezig geweest met maatschappelijke zaken; nu kan ik helemaal een rol van betekenis spelen”, aldus de dj/organisator, die haar privé leven en andere werkzaamheden echter op een laag pitje moet zetten. Alles voor de goede zaak, zullen we dan maar zeggen. In aanloop naar het door haar georganiseerde Amsterdam Dance Debat op het ADE spraken we met haar.

“Amsterdam pretendeert een wereldstad te zijn, maar met sommige onderwerpen lijkt het daar helemaal niet op”, onderstreept Van der Wel onmiddellijk haar dadendrang. “De sluitingstijden bijvoorbeeld, daar moet écht iets aan gebeuren, want zoals het nu gaat is echt niet acceptabel. Ik begrijp dat je niet de hele stad de vrijheid kan geven te sluiten wanneer het wil, maar in bepaalde gebieden moet dit zeker mogelijk zijn. Afhankelijk van de horecagelegenheden natuurlijk; een club moet gewoon langer door kunnen gaan dan de gebruikelijke vijf uur 's ochtends.”
Een wat menselijker benadering van het uitgaansleven, zo betoogt de Amsterdamse. “En dan heb ik het niet alleen over de dancescene. Ook de kunstsector is belangrijk voor het uitgaansleven in de stad; je hebt tenslotte een kweekvijver nodig waar nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Kijk naar het verleden; de meest vernieuwende dingen in Amsterdam zijn altijd ontstaan vanuit de kunstenaarshoek. En die trekken nu juist weg uit de stad omdat er geen plekken meer zijn waar ze in alle vrijheid kunnen werken.”

“Er moet daarom ook iets gebeuren in het vergunningenstelsel”, gaat ze verder. “Want zoals de gemeente nu omgaat met nieuwe initiatieven, dat getuigt van onwetendheid en conservatisme. Kunstenaars, en ook artiesten en organisatoren, moeten juist meer speelruimte krijgen, alleen dan krijg je weer spontaniteit in het uitgaansleven.”
Om de gemeente wat flexibeler te krijgen richting het nachtleven wilt Van der Wel beide partijen bij elkaar brengen. “Dat is al lastig genoeg, want als de stad slaapt krijg je pas nachtleven. En als het nachtleven slaapt, is de rest wakker. Er moet dus een plek komen waar iedereen elkaar kan ontmoeten, dat is nu alleen nog een Facebook-pagina, de officiële website gaat gelukkig tijdens het ADE ook online.”

Van der Wel spreekt ook van een wetenschappelijk onderzoek dat nu gaande is, gericht op 'de status van de nacht' in Amsterdam, de eerste resultaten zullen tijdens het ADE worden gepresenteerd. “Nu we een nieuwe burgemeester hebben in Amsterdam is het goed om met concrete informatie te komen.”

Op de openingsdag van het ADE, woensdag 20 oktober, presenteert de nachtburgemeester bovendien ook het Amsterdam Dance Debat. "Een vervolg op het eerste debat dat ik in juni organiseerde, dat handelde over de vrije ruimte in de stad", vertelt ze. "Nu wordt de hoofdstedelijke dancescene onder de loep genomen door een brede groep professionals, waaronder Gert van Veen (Welcome to the Future, Studio 80), Olaf Boswijk (Trouw), 2000 and One (100% Pure), Marnix Bal (Loveland), Bas Engels (Nachtlab, Shoeless), Robert Bolwerk (HENK) en Vanessa Vassalo (Vassallo Bookings). Meepraten en vragen stellen wordt aangemoedigd, het debat is gratis toegankelijk voor iedereen", aldus Van der Wel, die razend druk blijkt met haar nieuwe baan.
“Tja, ik dacht aanvankelijk dat ik dit wel naast mijn dj-werk kon doen. Maar het lijkt steeds meer een fulltime job, de muziek schiet er soms een beetje bij in. Maar ik vind het leuk, ik merk dat dit bij me past. De dag- en nacht-issues, de maatschappelijke betrokkenheid... En ik ben een cultureel dier, wat dat betreft komen al mijn liefdes hier wel in samen.”

Het Amsterdam Dance Debat vindt plaats op woensdag 20 oktober, van 18.00 tot 20.00 uur in de Felix Meritis. Iedereen kan hier aan deelnemen, hou Nachtloket Amsterdam in de gaten voor info. Voor de vragenlijst met betrekking tot het onderzoek, gericht op 'de status van de nacht', kun je terecht op Nachtmonitor.nl.

txt Nico van der Plas
img Ilja Keizer
Advertentie
Party Tips