Features + Kunst & Cultuur
Izaak Zwartjes in de Upstream Gallery te Amsterdam

Izaak Zwartjes in de Upstream Gallery te Amsterdam

28 mei 2010
Bij sommige kunstenaars krijgt een carrière een kickstart, Izaak Zwartjes is zo iemand. Twee jaar geleden studeerde hij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, kreeg een solotentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen en heeft nu zijn eerste solo show bij de Upstream Gallery. Maar Zwartjes is niet iemand voor wie dit alles te snel gaat, Rudiments of Territory laat zien dat Zwartjes precies weet waat hij mee bezig is.

Zwartjes (hoe goed kan een naam passen bij iemands werk) maakt grimmige environments, ruimte vullende installaties. Zwartjes heeft in de galerie een nieuw stukje van zijn eigen zwartgallige wereld gebouwd, die hij ook bij het Cobra museum al bouwde. Het is wereld die stilstaat in de tijd. Kijken we naar een soort archeologisch overblijfsel, een pompeji? Als je de figuren ziet die Zwartjes erin heeft geplaatst zou je het wel denken. De houdingen doen vermoeden dat ze zijn overvallen door een rampspoed die ze niet hebben zien aankomen, net als de bewoners van pompeji indertijd. Of zou het nog erger zijn? Is deze wereld iets wat er nog aan zit te komen, en wat wij ook niet zien aankomen? Zijn wij die figuren die overvallen worden door een apocalyps?

Zwartjes lijkt weinig vertrouwen in de toekomst van de mensheid te hebben. Natuurrampen, oorlog en kernwapens hebben de wereld teruggeworpen in de ontwikkeling en met de overblijfselen moet een nieuwe wereld gemaakt worden. Improvisorisch in elkaar geknutselde huisjes en hopen puin vormen de leefwereld van een drietal treurige figuren. Ze zijn bevroren en kansloos in het afgetakelde landschap. Het wereldje en de figuren zijn vormgegeven met aangetaste en half vergane materialen die Zwartjes heeft gevonden tijdens omzwervingen door de stad. De werkwijze van Zwartjes verbind hem met zijn figuren. Ze doen denken aan nomaden die in een wereld rondzwerven zonder doel en reden en die zichzelf moeten redden en alleen hun eigen wereld weer kunnen opbouwen.

Het klinkt zo allemaal behoorlijk zwart en grimmig en dat is het ook. De onheilspellende sfeer laat je constant vragen stellen, maar vreemd genoeg niet: wat gebeurt hier? Maar: wat is hier gebeurt? Het zet je even op je plaats en laat je nadenken over hoe zo een situatie te voorkomen is. Dit kan absoluut geen kwaad voor je weer naar buiten loopt ga je weer bezig met de dingen van alledag.txt Manus Groenen
imgs upstreamgallery.nl
Advertentie
Party Tips