Features + Interviews
Jamie Jones || Vrijer dan ooit

Jamie Jones
Vrijer dan ooit

05 april 2011
Hij begon in de techno, maar draait nu simpelweg alles wat een groove heeft, of dat nu disco of indie wordt genoemd. Jamie Jones, een eigenwijze Brit die momenteel in New York zijn grenzen verlegt, voelt zich vrijer dan ooit.

“Sorry dat ik gister de telefoon niet opnam”, klinkt het schuldbewust aan de andere kant van de lijn. “Ik had tot acht uur 's morgens aan een remix zitten werken en ben daarna in een diepe slaap gevallen.” Het gaat in ieder geval goed met Jamie Jones, daar aan de andere kant van de oceaan. De Britse dj/producer heeft zijn draai gevonden in New York.
“Zeker, ik zit hier nu sinds begin dit jaar en het is geweldig. Ik had hier wel vaker gewerkt, maar nog nooit gewoond, een goeie ervaring die ik zeker zal herhalen. In april verhuis ik waarschijnlijk weer terug naar Londen, volgend jaar wil ik dan weer hierheen. Het is gewoon zeer cool om hier te zijn, er gebeurt van alles, al heb ik vooral in de studio gezeten. Het enige nadeel is dat je ver moet vliegen voor gigs, dat kan vermoeiend zijn.”

Muzikaal heeft de Londenaar echter veel kunnen doen. Er was contact met Objektivity-labelbaas Dennis Ferrer en er waren verschillende projecten, waaronder eentje met zangeres Camille Corázon waar Jones een downtempo popsong mee maakte. “Het is nog in de beginfase, we hebben nog maar één track”, zegt hij hierover. “Maar het is een leuk project, gewoon iets anders dan normaal. Ik zocht al een tijdje een vrouwelijke vocalist, met haar klopte het meteen. En het paste ook bij wat ik muzikaal wilde. Voor mijn gevoel werd het de laatste jaren wat hectisch, terwijl je nu veel meer relaxte, downtempo dingen hoort. The XX, maar ook Nicolas Jaar, gewoon mooie luistermuziek, dat spreekt mij wel aan.”

Househead
“Veel mensen kennen mij van de house en techno die ik uitbracht”, gaat hij verder. “Maar ik heb altijd verschillende dingen geluisterd. Er is bijvoorbeeld een sterke discoscene in Londen, daar heb ik altijd contact mee gehad, terwijl ik ook gewoon mijn dingen bij Crosstown Rebels deed. En in de techno is er nu ook een soort beweging ontstaan dat mensen meer openstaan voor andere geluiden, als het maar een groove heeft. En dat maakt dit een heel interessante tijd voor mij, ik kan volledig mijn gang gaan. Ook al zal ik altijd een househead blijven, ik ben nu wel mijn grenzen aan het verleggen.”

Daar past zijn nieuwe alter ego Electric Jones prima bij, erkent hij. Onder deze naam bracht hij al een paar nu-disco-getinte tracks uit, het valt allemaal in zijn plan zoveel mogelijk verschillende dingen te doen. “Vorig jaar heb ik veel gigs en remixen gedaan, dit jaar draait vooral om muziekprojecten”, vertelt hij. “Eerst wist ik nog niet welk pad ik muzikaal moest volgen, nu heb ik besloten om maar gewoon in elke hoek dingen uit te brengen. Mijn publiek zal het wel begrijpen. Hoop ik.. Als mensen net als ik met een open mind luisteren, zullen ze mijn releases wel snappen.”

Net als op zijn goed ontvangen debuutalbum Don't You Remember The Future uit 2009 heeft die open mind ook zijn weg gevonden naar Jones' dj-sets. “Ja, de disco en indie dance is wat meer aanwezig. Ik kan een set nog wel diep beginnen en dan bouwen naar een soort psychedelische, techno-achtige sound, maar er zijn altijd muzikale elementen. Ik wil niet meer één lange groove laten horen, het mag wel wat organischer. Ik denk dat ik dat wel kan maken, ik heb er hard genoeg voor gewerkt om me die vrijheid te veroorloven.”

Verwacht dus niet dezelfde set op ROCKIT in de Westerunie (donderdag 21 april) en festival ROCKIT Open Air (zaterdag 30 juli) wanneer Jones hier te gast zal zijn. “Elke set is anders”, belooft hij. “Ik laat me voeden door het publiek, dan kunnen mijn gekste platen tevoorschijn komen.”

Vermoeid zal hij in ieder geval niet zijn tijdens zijn bezoekjes aan Nederland, Jones woont dan inmiddels weer vlakbij in Londen. “Tja, het was een mooie winter in New York, met wel een paar bizarre weersomstandigheden hehe, maar nu is het tijd voor de zomer. In mei nog naar het Detroit Electronic Music Festival en dan richting DC-10 op Ibiza. Niks te klagen dus, ook de zomer wordt genieten.”

txt Nico van der Plas
imgs Rob Low

Advertentie
Party Tips