Features + Interviews
Johan Gielen || Crowdpleaser blijft zijn horizon verbreden

Johan Gielen
Crowdpleaser blijft zijn horizon verbreden

01 juni 2009
De afgelopen jaren was hij minder frequent in Nederland te vinden, maar de keren dat hij hier optrad waren de reacties lovend, zoals op de laatste editie van ‘zijn’ Trance Energy. Johan Gielen ziet zichzelf echter niet meer als een pure trance dj, maar als een breed georiënteerde uplifting dj. Een crowdpleaser die uitstekend tot zijn recht komt als knallende afsluiter van een festival, zoals hij zaterdag 27 juni doet op de mainstage van Gigadance in Oss.

Dat Gielen meer is dan alleen trance, bewijst hij met zijn nieuwste track U Got To Know onder het alias Dubguru. “Veel mensen reageerden verbaasd toen ze erachter kwamen dat ik achter Dubguru zit. Het is het resultaat van een samenwerking van mij met Ben Huijbregts van Virtual Vault. Ik ben er heel eerlijk over dat ik altijd in samenwerking met een partner produceer, ik ben namelijk geen muzikant, maar heb wel veel ideeën en ervaring.”
In Dubguru’s U Got To Know is de bekende sample van het gelijknamige nummer van de Engelse eurodancegroep Capella te horen. De sympathieke dj is er dan ook van overtuigd dat U Got To Know in Engeland een grote hit gaat worden, en ook dat de plaat het goed gaat doen in Nederland deze zomer. Gielen vertelt dat het gebruiken van een sample uit de jaren negentig aansluit bij een trend die hij gesignaleerd heeft in de dance-wereld: “De laatste tijd hoor je steeds meer invloeden uit de jaren 90 terugkomen. Voor mij is dat erg lekker, net als voor bijvoorbeeld Erick E en Jean, voor ons is het een soort van cirkel die nu rond is.”

Die cirkel begon voor Johan Gielen al in 1992, toen hij zijn eerste plaat uitbracht. Drie jaar later had hij onder de naam Blue Bamboo zijn eerste grote succes en dat leidde hem uiteindelijk naar Japan. “In 1995 kreeg ik de kans om resident te worden van Club Velfarre, één van de grootste clubs in Tokyo. Toen die club net open was draaide een vriend van me, Des Mitchell, daar, maar hij wilde terug naar Mallorca en dus moest er een vervanger worden gezocht. In diezelfde tijd was ABC&D van Blue Bamboo een grote hit in Japan en toevalligerwijs deed mijn platenmaatschappij ook nog eens zaken met de eigenaars van Club Velfarre. Uiteindelijk ben ik zo in Japan terechtgekomen, mijn tijd daar was heel heftig, ik draaide zes keer in de week voor zo’n 5000 mensen!”
Gielen maakte zich meester van de taal en de twee belangrijkste waarden in dat land: respect en discipline. Hij gaat er dan ook prat op dat hij nooit een vliegtuig mist of te laat komt voor een gig. Het was ook in Japan waar Gielen gefascineerd raakte door het kweken van koi, een Japanse vissoort. “Het kweken van koi, dat trouwens niets meer is dan het Japanse woord voor karper, is zo ongeveer het tegenovergestelde van dj'en. Het leven als dj is heel hectisch en gestresst, terwijl voor het kweken van koi juist veel rust en geduld nodig is, het kan jaren duren voor een vis competitief is.”

Gielen blijkt zodoende over voldoende rust en geduld te beschikken, want het kweken van koi gaat hem bijzonder goed af. Als eerste niet-Japanner werd hij wereldkampioen koi, een kunststukje dat hij zelfs een tweede keer wist uit te halen. Voorlopig blijft de muziek echter nog op de eerste plaats staan. Zo staat er naast een tweede plaat van Dubguru ook een nieuw album van Airscape in de planning, met daarop een mix van klassiekers en nieuwe tracks, waaronder een rework van L’Esperanza. We wachten met spanning af!

Voor meer info, zie Johan Gielen - the Official website. Zaterdag 27 juni staat Johan Gielen op Gigadance in Oss.

txt Rob de Bruyn
Advertentie
Party Tips