Features + Interviews
Jon Gaiser || De stille kracht van Minus

Jon Gaiser
De stille kracht van Minus

03 juli 2008
Waar sommige artiesten hun reputatie te danken hebben aan gekke kapsels, rare kleding, excessief drugsgebruik of domme uitspraken, daar is Jon Gaiser vooral bekend geworden door…goede muziek maken! Met de diepe maar funky minimal die hij de afgelopen jaren op Richie Hawtin’s prestigieuze Minus-label uitbracht, verwierf hij een vaste schare fans. Op de laatste dag van 5 Days Off is hij in de Melkweg te bewonderen.

Wie een beetje heeft opgelet de afgelopen jaren heeft Gaiser’s platen wel voorbij horen komen. Tracks als ‘Egress’, ‘Withdrawal’ en (samen met Heartthrob) ‘Nasty Girl’ mogen inmiddels alweer bijna klassiekers worden genoemd. Gelukkig zijn nieuwe nummers onderweg en werkt Gaiser momenteel aan een album. “Het touren heb ik wat rustiger aan gedaan, om me zo te richten op mijn studio en bepaalde ideeën uit te werken van begin tot eind, zonder onderbreking. Het is moeilijk een idee af te ronden met hetzelfde gevoel als je terugkomt van een optreden en verder wilt gaan waar je gebleven was.”
Zoals zoveel collega’s besloot Gaiser naar Berlijn te verhuizen, waar hij inmiddels alweer twee jaar woont. “Het had geen zin om in de Verenigde Staten te blijven terwijl ik het grootste deel van de tijd in Europa was.” Voor velen geldt Berlijn nog altijd als het Mekka van de elektronische muziek en als dé stad om even helemaal los te gaan. Zo niet voor Gaiser: “Voor veel mensen is Berlijn een plek waar iedereen uitgaat en feest, dag na dag, tot ze erbij neervallen... Voor mij is het juist een geweldige plek om uit te rusten!”
Voordat Gaiser naar Berlijn kwam, woonde hij in Grand Rapids, Michigan. Na het afronden van de middelbare school verhuisde hij naar Detroit. Hoewel hij eerst drummer in een punkband was, raakte hij al snel gefascineerd door elektronische muziek. Volgens Gaiser zijn er overeenkomsten tussen beide genres. “Het belangrijkste element in punk dat me aansprak was de rauwe energie. In de muziek die ik nu maak, voel ik dezelfde energie. Maar het gaat verder, omdat het mogelijk is om nieuwe geluiden creëren.” De verschillende muziekstijlen waar hij mee in aanraking kwam in Detroit, heeft een grote invloed gehad op Gaiser. Maar het is slechts een van vele dingen doe hem drijft. “Niet alleen muziek inspireert me, maar alles wat een bepaald gevoel geeft om iets nieuws te creëren. Dat kan echt van alles zijn, van een vreemd geluid dat je ergens hoort tot een wandeling door een donkere steeg.”
Ook inspirerend volgens Gaiser is het nieuwe concept van Minus, genaamd ‘Contakt’. In een serie evenementen over de gehele wereld zal de Minus-crew tegelijkertijd optreden. Gaiser is erg enthousiast over dit nieuwe concept. “In plaats van de typische situatie waar een persoon optreedt en daarna de volgende, hebben we een systeem gecreëerd waarbij de live-acts gesynchroniseerd zullen worden met de dj’s. Het is erg leuk om zo op te treden, aangezien er veel spontaniteit bij komt kijken, in tegenstelling tot alleen optreden, waarbij je de enige bent die de macht heeft over het geluid.”
Toch zullen we het op 5 Days Off echter nog gewoon moeten doen met Gaiser in z’n eentje – ook geen straf natuurlijk. Het zal in ieder geval geen gemakkelijke opgave worden om de editie van vorig jaar te overtreffen, toen de Minus-crew onder leiding van Richie Hawtin een legendarische nacht neerzette in de Paradiso. Toch gaat Gaiser er alles aan doen om dit te overtreffen: “Uiteraard zal ik veel nieuwe tracks laten horen, vermengd met dingen die ik alleen in live-sets gebruik. En uiteraard komen ook de klassiekers voorbij –gaat zeker een feest worden!”

txt Fokko Versloot
Advertentie
Party Tips