Features + Interviews
Junkie XL leeft de droom

Junkie XL leeft de droom

01 maart 2008
Onze man in LA laat weer van zich horen. Tom Holkenborg, aka Junkie XL, heeft onlangs zijn vijfde album afgerond, Booming Back at You, een plaat vol songs geïnspireerd op zijn vlammende livesets. Resultaat is een overwegend rauwe plaat, waar de producer zijn liefde voor zowel punk als elektronische drums duidelijk laat horen. “Geen compromis, gewoon even lekker rammen”, aldus Holkenborg, wiens activiteiten in de film- en games-industrie ook zeker invloed hebben gehad.

Zijn album is toevalligerwijs ontstaan, zo klinkt het wanneer Junkie XL spreekt over ‘Booming Back at You’. “Ik maak zo’n negen uur muziek per jaar. Van al dat materiaal verdwijnt ongeveer acht uur naar verschillende plekken, van films en games tot commercials. Dat ene uur wat overbleef is mijn album geworden. Ik ben namelijk niet een traditionele artiest die de studio induikt om een plaat op te nemen, dan gaat touren en weer teruggaat de studio in. Het hele jaar wordt er geproduceerd, wanneer ik iets heb dat te gek klinkt, houd ik dat simpelweg apart voor een album.”

Toch wist Holkenborg goed wat hij wilde met zijn nieuwste plaat. “Ik heb zo vaak conceptuele albums gemaakt. Platen waarop ik verschillende hoeken van de dance probeerde te pakken. Dat had ik nu veel minder; ik wilde vooral iets maken wat klinkt als mijn liveshows. Gewoon, een compromisloos, lekker rammen, feestplaatje. Toen ik begin vorig jaar ‘(Fuck) More’ maakte, de uiteindelijke eerste single, wist ik een beetje welke richting ik opwilde; een wat meer electropunk-sound, of rock ’n rave –het heeft vele namen- naar mijn mening de meest nieuwe, opkomende muziek naast alle traditionele dance-stromingen.”

Need for Speed
Gek genoeg kwam het nummer toch weer op een game terecht, als titeltrack van de nieuwste Need for Speed. “Tja, ik speelde het nummer vorig jaar op Ultrafest in Miami, toen ik opende voor The Cure. De reacties waren super en niet veel later werd ik gebeld door EA Games of ik twee uur van dit soort muziek voor hun nieuwste game wilde maken. ‘(Fuck) More’ is toen uiteindelijk de titeltrack geworden, maar was oorspronkelijk gewoon voor mijn album bedoeld, een echte Junkie XL-track.”

Het zegt iets over de status van Junkie XL aan de andere kant van de oceaan. Holkenborg leeft de Amerikaanse droom, met succes op elk terrein. “Toen ik vier jaar geleden naar Los Angeles verhuisde zat ik nog in een hokje met een computer, wat boxen en een gitaar. Nu is dat een volledig bedrijf geworden, met vijf mensen in dienst, wat ook gewoon doorgaat als ik er niet ben. Je kunt veel zeggen over Amerika, maar om carrière te maken is het ideaal; er wordt je geen strobreed in de weg gelegd om bepaalde doelen te bereiken.”

“Zo heb ik ook door kunnen groeien. Ik bereikte een paar jaar terug een miljoenenpubliek met die Elvis Presley-remix, maar heb dat ook gedaan met muziek voor films als Blade, Matrix, Kingdom of Heaven en Team America. Alleen daar was ik één van de vele mensen die werkte aan dat product, mijn naam stond er niet groot op. En dat vind ik geweldig; ik wil zoveel mogelijk aan te gekke dingen meewerken. En tussendoor gewoon mijn eigen albums uitbrengen, waar ikzelf centraal sta en de muziek als het ware helemaal naakt is. Een prettig evenwicht, ja, op deze manier zijn er altijd weer nieuwe uitdagingen aan de horizon.”

Junkie XL’s album komt 10 maart 2008 uit, op 23 maart doet hij een show in de Melkweg, Amsterdam.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips