Features + Interviews
Kennismaken met Guerilla Speakerz

Kennismaken met Guerilla Speakerz

15 maart 2010
We kennen ze van het hitje ‘Amsterdam’ dat ze maakten met Mightyfools en van een zooitje mixtapes en remixen, maar de echte klapper moet komen met hun eerste eigen EP op BMKLTSCH RCRDS komende zomer: Guerilla Speakerz. Tot die tijd zijn ze door heel Nederland al te zien en horen, waaronder op Latin Village zaterdag 27 maart in Amsterdam, dus vindt Dance.nl het tijd voor een kennismaking.

Er zat een platenzaak te dicht bij de Universiteit van Amsterdam, dat is eigenlijk de reden dat Daniel Scholtens en Marlon Yasol zo’n twee jaar terug samen muziek zijn gaan maken. “Ik heb hem ontmoet tijdens onze studie communicatiewetenschappen aan de UvA, waar we allebei een soort van poging deden tot studeren”, vertelt Daniel over z’n ‘wederhelft’. “Het probleem was dat de platenzaak een beetje te dicht in de buurt van de collegezaal zat en dat we allebei uit hetzelfde uitgaansmilieu kwamen.” Een geplande dj-set van vijf uur voor een feestje deed Daniel vragen of Marlon niet met hem mee wilde draaien en de rest is, zoals ze dat zo mooi zeggen, geschiedenis.

De klik kwam voor een groot deel voort uit UK Garage, een muzikale liefde die de heren nog altijd met elkaar delen. Doordat die scene bij de start van Guerilla Speakerz echter al goeddeels was doodgebloed, werd er een zoektocht ingezet naar een nieuw, eigen geluid. “We zijn nu zo’n anderhalf jaar echt op zoek naar wat we muzikaal gezien willen doen”, vertelt Daniel. “We hebben er nu eindelijk een lijn in gevonden en zijn nu echt aan het produceren.”
Eén noemer voor de uitkomst is er eigenlijk niet, het resultaat schiet van electro naar fidget en dubstep. “We balanceren heel erg tussen alles in”, beaamt Daniel. “Ik denk dat dat ook is waarom mensen ons wel oké vinden, dat we erg divers proberen te zijn.” De EP voor BMKLTSCH RCRDS wordt daar de eerste vrucht van, en zal dus muzikaal gezien vele kanten op schieten. Volgens Daniel zal er echter wel altijd één verbindende factor zijn in de muziek die we de komende tijd van Guerilla Speakerz kunnen verwachten: “We werken altijd het liefst met mc’s, dus misschien is dat dan wel echt het Guerilla Speakerz-geluid.”

Eén van de mc’s die in ieder geval op de komende EP te horen zal zijn is de Zuid-Afrikaan Spoek, waarmee Daniel en Marlon in december vorig jaar al een mixtape uitbrachten en waarmee ze komende zomer op in ieder geval Dance Valley en Mystery Land te zien zijn. Maar rapmuziek, dat wordt het ook weer niet. “We laten Spoek lekker rappen, pakken er een zinnetje uit en verbouwen die helemaal totdat die catchy genoeg is. Het is meer een onderdeel“, licht Daniel toe. “Vocals horen er toch echt wel een beetje bij, je ontkomt er bij ons niet aan. We zitten nu ook bijvoorbeeld te wachten op vocals van een man uit Uganda, waar we via via aan voorgesteld zijn. Dus we zijn de hele tijd op zoek naar iets nieuws, nieuw geluid, en we kijken wel wat eruit komt eigenlijk.”

txt Edwin van Dalen
imgs Thriller Agency Archief
Advertentie
Party Tips