Features + Interviews
Koen Lebens & Fokko Versloot Op zoek naar nieuwe uitdagingen

Koen Lebens & Fokko Versloot Op zoek naar nieuwe uitdagingen

01 juli 2009
En de meest veelbelovende nieuwkomers op Awakenings Festival 2009 zijn...Koen Lebens en Fokko Versloot! Dit van oorsprong Leidse duo heeft zich het afgelopen jaar steeds meer in de kijker gespeeld, niet alleen met hun immer razende back 2 back-sets, maar ook met releases op labels als Outland Records en Strom Recordings. Met complimenten in hun zak van oa. Paco Osuna, Karotte, Ilario Alicante en Valentino Kanzyani ligt een doorbraak in het verschiet. Nu alleen nog even die alltime techno classic produceren..

Mooie dagen voor Lebens en Versloot. Jarenlang versleten zij hun tijd op studentenkamers, werkend aan de muziek, sleutelend aan hun dj-sets, totdat ze vorig jaar een grote doorbraak beleefden met de track Circus, dat onmiddellijk werd uitgebracht op het gerenommeerde Outland Records. Sindsdien is de trein gaan rijden om voorlopig niet meer stil te staan. “We hebben het afgelopen jaar best veel remixen gedaan”, zegt Versloot. “Dat is toch wel een teken dat je wordt opgemerkt als producers. Maar ook al hebben we nu best wel wat tracks en remixen gemaakt, ik heb nog steeds het gevoel dat onze carrière in de kinderschoenen staat; het beste moet nog komen.”
Hun set op het Awakenings Festival is wat dat betreft een goed begin van dit volgende hoofdstuk. “Absoluut. Je zou kunnen zeggen dat Awakenings het Real Madrid van de technoscene is. Zodra je hier staat, heb je het gemaakt. Alleen, dan moet je wel in het basiselftal terecht komen.” “En in de blessuretijd een doelpunt zien te maken!”, lacht Lebens, die de vergelijking van zijn collega wel kan waarderen. “Maar het is ook waar”, vervolgt hij. “Toen ik begon met techno draaien, was Awakenings het einddoel voor mij. Als ik daar terecht zou kunnen komen, hoefde ik niets meer te bereiken.”
Toch hebben de heren alweer nieuwe ambities. “Awakenings is een keurmerk”, zegt Versloot. “Zodra je hier staat, heb je een naam hoog te houden. Daar zullen we de komende tijd hard aan moeten werken.” Lebens: “Er komen tegenwoordig meer platen uit dan ooit. De omloopsnelheid van een clubhit is zoveel korter dan vroeger. Je moet dus snel en creatief zijn met je producties, wil je blijven opvallen.”
Ze hebben in ieder geval een eigen geluid weten te creeëren, zo blijkt. “Veel mensen spreken al van typische 'Koen en Fokko-plaatjes'”, zegt hij. “Wat dat is? Tja, ik denk een bepaalde rollende sound, dat vind ik wel belangrijk.” Versloot: “We zijn wel van de baslijntjes, ja. Ik sprak laatst iemand die vooral trance draait en die heeft het altijd over die typische baslijntjes van ons. Dus dat is wel iets herkenbaars."
Lebens: “Ik hoorde van Ilario (Alicante, red.) dat Paco Osuna zelfs de baslijn van Napolitanzer gebruikt in zijn live-sets. Dat zijn toch wel coole dingen om te horen. Als je bedenkt dat ik die baslijn ooit een keer op mijn studentenkamertje in elkaar heb zitten sleutelen... Ineens hoor je uit verschillende hoeken dat mensen je muziek draaien, en fan van je zijn. Daar moesten we toch wel even aan wennen.” Versloot: “Laatst stonden we op het 7th Sunday Festival, daar was een dj die een speciale cd had met onze tracks. Geweldig, als je bedenkt dat we een paar jaar geleden pas echt zijn begonnen. Als je me toen deze situatie had geschetst, met een dj in Brabant die al onze tracks in zijn map heeft, had ik er onmiddellijk voor getekend.”

“Toch wil ik nog steeds een keer een échte klassieker maken”, zegt Lebens. “Of in ieder geval een plaat die voor altijd wordt onthouden. Dán laat je pas echt iets toonaangevends achter, dat zou mijn wenslijst helemaal afmaken.” Versloot: “Tja, zo komen er steeds weer nieuwe uitdagingen bij. Je brengt een plaat uit, helemaal te gek, dan volgen ineens meer gigs, nog beter, dan sta je op Awakenings, de top, en dan zul je toch weer op zoek moeten naar nieuwe toppen.”
Ondertussen gaat het duo ook door met de eigen This Is Sick-feesten, en natuurlijk het produceren van muziek. “Ik ben net klaar met mijn studie”, zegt Versloot, die onlangs naar Rotterdam is verhuisd. “Dit kostte allemaal een hoop tijd, waardoor we even wat minder muziek hebben kunnen maken. Gelukkig worden we goed gepromoot door ons boekingsbureau, Lovin L'ectro Bookings, zodat we aan gigs niets te klagen hebben. En vanaf deze zomer gaat het weer los met releases. Zo komt er in juli een nieuwe release aan op Outland, getiteld Moves, een track die we al een tijdje hadden liggen, en ook als promo al is gedraaid door Karotte en Monika Kruse. Benieuwd naar de reacties hierop, dat zou zomaar een behoorlijke klapper kunnen gaan worden. Maar goed, we moeten voorzichtig zijn. Niet te hard van stapel lopen, maar vooral dikke muziek blijven maken, dan komt het met die ambities wel goed.”

txt Niels van der Ploeg
img Charlotte Dikmans & Chatto
Advertentie
Party Tips