Features + Reizen
Lissabon: een stad om verliefd op te worden

Lissabon: een stad om verliefd op te worden

01 januari 1970
Portugal is lang het ondergeschoven kindje geweest ten opzichte van buurland Spanje. Ten onrechte, want als je voor een paar dagen in de mediterraanse stad Lissabon verblijft, wil je er eigenlijk het liefste blijven. Natuurlijk blijven steden als Barcelona en Madrid meer dan de moeite waard om heen te gaan, maar denk voor de verandering de volgende keer ook eens aan Lissabon! Er is voor ieder wat wils én in de nabije omgeving valt er eveneens genoeg te beleven of te zien!

[ATTACH=right]4557[/ATTACH]Een snelle rondleiding door de stad
Wil je graag binnen korte tijd een goed beeld over Lissabon krijgen, dan is een rit met het oude trammetje (tramlijn 28) zeker aan te raden. Wat nou rode dubbeldekkers, speciaal voor de toeristen? Meng je met de locals en stap in het ienemienie trammetje dat zichzelf moeiteloos door de kleine straatjes wurmt en hoog de heuvels ingaat. Want ja, Lissabon ligt tussen zeven heuvels in en biedt volop indrukwekkende architectuur. Te denken valt aan kastelen, paleizen, kerken, musea en pleinen die al honderden jaren oud zijn. Maar ook de groene parken vallen op, de gezellige terrasjes die er in overvloed zijn, de pastelgekleurde huisjes die dicht op elkaar staan, maar er óh zo gemoedelijk uitzien en, niet te vergeten, de zachtaardige inwoners! Mocht je trammetje nu langs een sprookjesachtige setting komen en wil je hier beslist even uitstappen, dan kan dat natuurlijk. Stap je gewoon even later weer op in een andere tram die dezelfde route neemt.

[ATTACH=left]4558[/ATTACH]Romantisch uit eten in Bairro Alto
Zoals al eerder is gezegd, ligt Lissabon in een heuvellandschap. Dit impliceert dat je goedzittende schoenen aan moet hebben waar je een hele dag op kunt lopen. Maar het betekent ook dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de zogenaamde ‘benedenstad’ (Baixa) en de ‘bovenstad’ (Bairro Alto). En wil je nou lekker uitgebreid gaan dineren met je grote liefde of gewoon met één van je beste vrienden, dan ben je in het laatstgenoemde gedeelte van de stad aan het juiste adres. Het krioelt in de Bairro Alto van de kleine, smalle straatjes en er spelen altijd wel wat muzikanten typische Portugese muziek om de sfeer nog wat aangenamer te maken.

[ATTACH=right]4559[/ATTACH]Uitgaan doe je in de Lux
De Amerikaanse acteur John Malkovich heeft, net als jij straks, zijn hart verloren aan de Portugese hoofdstad en besloot daarom ongeveer een decennium geleden om er een club op te zetten voor het hippe uitgaanspubliek. Op drie verdiepingen kun je feesten totdat de zon weer opkomt. Op de bovenste verdieping vind je een ruim terras dat overkijkt op de Taag, de rivier waar de Lux tegenaan ligt. Hier kun je de avond beginnen met een cocktail of de avond afsluiten door naar de zon te kijken die langzaam boven het water opdoemt. Een verdieping lager vind je de bar, grote fauteuils en lichtballen waar je alvast langzaam in het feestgewoel kunt komen om vervolgens door te gaan naar de begane grond waar je in een soort van ‘underground club’ terechtkomt met een deejay achter de draaitafels en ijzeren staven aan het plafond die de lichtinstallatie voor moeten stellen. Onvoorstelbaar is trouwens dat er om 4 uur ’s nachts de langste rij voor de deur staat die wij ooit hadden gezien. Tussen 4 uur en half 6 ’s morgens was het écht spits bij deze populairste club uit Lissabon en tja, wij begrijpen wel waarom. De muziek in de discotheek is een mengeling van house, techno en classic tunes in een modern jasje én de Lux is open tot een uurtje of zeven. Wat wil je nou nog meer?

[ATTACH=left]4560[/ATTACH]Omgeving is net zo indrukwekkend
Mocht je nou wat tijd over hebben om nog wat meer van de omgeving van Lissabon te zien, dan kom je zeker niet bedrogen uit. Ga bijvoorbeeld eens naar Sintra! Na een treinrit van 40 minuten kom je in deze betoverende sprookjessetting aan. Hier vind je meer paleizen en kastelen dan je op één hand kunt tellen én je moet ze gewoon minimaal een keer in je leven gezien hebben. Maar vergeet ook niet Belém, dit van oudsher vissersstadje, waarin je een klooster kunt bezoeken dat op de wereld erfgoedlijst van Unesco staat of je kunt er de al bijna 500 jaar oude stadstoren beklimmen die is uitgegroeid tot één van de symbolen van de gemeente Lissabon.
Lissabon is kortom een stad waar je niet weg wilt gaan of waar je het liefst regelmatig terugkomt. Het leven is er heerlijk. Er is genoeg te zien of te beleven. Het stikt er ook nog eens van de lekkere port, wijn, likeuren en etenswaren waar je geen genoeg van kunt krijgen en die niet al te duur zijn. En, last but not least, het klimaat zorgt ervoor dat je er bijna het hele jaar in je jurkje of andere zomerse outfit lekker rond kunt slenteren!
Advertentie
Party Tips
  • zaterdag 9 februari
    Free Your Mind presents Sasha & John Digweed (Warehouse Edition)
    Elementenstraat, Amsterdam