Features + Interviews
Luciano || Cultheld volgt de route van de zon

Luciano
Cultheld volgt de route van de zon

01 maart 2009
Hij heeft een bijna onaantastbare status in de technoscene. Een simpele optelsom van zijn immer warmbloedige producties, een eigenzinnigheid die ook stijlgenoot Ricardo Villalobos zo karakteriseert en het bestieren van een label dat door velen als dé thuishaven voor hoogkwalitatieve dansmuziek wordt beschouwd. Terugblikkend op de afgelopen negen jaar in Europa kan de Chileense dj/producer Luciano dan ook gerust spreken van een zegetocht. Al blijft hij een cultheld, iemand die met zijn dj-sets en releases op zijn Cadenza-label vooral de underground een grote dienst heeft bewezen. Dit jaar onderstreept hij deze dadendrang met een heus album, aangevuld met een documentaire over zijn belevenissen on the road. Het goede leven is nog maar net begonnen.

Het was een chaotisch jaar, vertelt Luciano. Na lang wikken en wegen besloot hij toch maar het kantoor van Cadenza naar Zwitserland terug te halen, de plek waar hij in 1978 is geboren en waar hij, na de jaren 90 in Chili te hebben doorgebracht, in 2000 weer terugkeerde. “In de tussentijd heb ik een paar jaar in Berlijn gewoond, dat was best gezellig, er zitten daar een hoop vrienden van mij, maar het werd op een gegeven moment iets té gezellig. Ik heb niet alleen een dj-carrière en label te runnen, maar ook een familie. In Berlijn is er veel afleiding, op een gegeven moment ging het mij allemaal te snel. Bovendien kon ik er niet lekker werken; steeds mensen op bezoek in de studio is leuk, maar bevordert niet mijn creativiteit.”
Zodoende trok Luciano drie jaar geleden terug naar zijn geboorteland, om zich te vestigen in de buurt van Lausanne, vlakbij het rustgevende Meer van Geneve. “Ik dacht eerst dat het runnen van het label in Berlijn beter zou zijn, maar met de groei van Cadenza kon ik maar beter alles op één plek hebben”, aldus de Chileen, die ondanks de hectiek van de verhuizing wel weer inspiratie vond om nieuwe muziek te maken. “Ik zit hier midden in de natuur, dat is een veel betere omgeving voor mij om te produceren, het helpt me de muziek te maken zoals ik die graag maak.”
Niet voor niets heet het album dat Luciano dit jaar uitbrengt La Ruta del Sol, oftewel de route van de zon. De Chileen is een zomermens bij uitstek; een graag geziene gast op festivals en een dj die vooral goed gedijt op stijlvolle Ibiza-feestjes. Zijn producties sluiten daar goed op aan; een organische mix van house en minimal waar zijn Latijns-Amerikaanse achtergrond duidelijk te horen is.
“Ik draag het hele album ook op aan de zomer”, lacht Luciano, die vertelt dat het vooral een verzameling tracks betreft die hij de laatste jaren heeft gemaakt. “Er komt ook een dvd bij met een documentaire van de Zwitserse filmmaker Raphael Sibilla. Hij volgt mij tijdens de zomer, ondermeer wanneer ik ga touren door Zuid-Amerika. Veel mensen weten namelijk niet hoe het er daar aan toe gaat, ik wil de party's en artiesten daar tonen aan het Europese publiek. Zie het hele project maar als eerbetoon aan de zon, die ervoor zorgt dat mensen kleurrijker en creatiever worden, de bron van leven in verschillende opzichten.”

Ondertussen staan er met albums van Reboot, Pikaya en Mirko Loko ook nog genoeg andere Cadenza-releases in de planning. Het bekende verhaal dat Luciano in 2003 dit label opstartte om slechts één release te kunnen doen (het baanbrekende Orange Mistake, geproduceerd met Quenum) hoeft allang niet meer te worden verteld. “Het is behoorlijk uit de klauwen gegroeid”, zegt hij. “Ik wilde juist helemaal geen zakelijke beslommeringen, maar vooral veel muziek maken en draaien. Nu staan er steeds meer artiesten op het label, heb ik personeel in dienst, het is een heel bedrijf geworden. Daar ben ik nu langzaam aan gewend geraakt, ik wil het zelfs uitbouwen met nieuwe concepten. Zo doen we steeds meer Cadenza labelavonden en ben ik ook een groot live-ding van plan met meerdere artiesten, daar kan ik echter nog niet te veel over zeggen.”
“Het was in ieder geval een goed idee om in Zwitserland te hergroeperen”, vervolgt hij. “Iedereen zit nu weer in dezelfde flow, we kunnen sneller dingen regelen. En ik heb mijn familie in de buurt, net als mijn studio, dat is belangrijk voor me. Het is grappig om te zien hoe de muziek waar we mee bezig zijn door de jaren heen populairder is geworden, maar onze filosofie hetzelfde is gebleven. We moeten nu misschien wat zakelijker te werk gaan, functioneren als een echt bedrijf, maar de muziek heeft nog altijd dezelfde link met de underground als voorheen.”

Een knappe prestatie, Luciano staat tegenwoordig als headliner op de grootste feesten, waar hij volledig zijn eigen geluid kan laten horen. “Maar de evenementen staan nu ook open voor een dieper geluid”, zegt hij. “Kijk naar Time Warp, dat is hier voorloper in geweest. Daar komt alle kennis van clubcultuur en elektronica samen op één feest; je kunt er jezelf zijn als artiest en je eigen visie tonen. Niet omdat ze de muziek trendy vinden, zoals andere feesten weleens een bepaalde muziekstroming programmeren, maar omdat ze er in geloven. Ondertussen heb je in elk land wel clubs en organisaties die met zo'n overtuiging feesten neerzetten.”
Met dank aan Luciano, die, nadat hij in de jaren 90 de clubscene in Chili op gang had gebracht, vervolgens in Europa een geheel nieuw geluid liet horen. “Dat valt wel mee hoor. Kijk, door de politieke situatie in Chili trokken veel mensen in de jaren 90 naar Europa, daarom kreeg je ineens Chileense artiesten als Ricardo Villalobos en Dandy Jack die hier doorbraken. Zij namen de muziek vervolgens terug naar Chili, waar ik toen nog woonde en het via hen ontdekte. Het was een geweldige ervaring om daar een volledige clubcultuur van de grond op te bouwen, je had er tenslotte alleen pop en rock. Wat dat betreft heb ik in Europa wellicht heel wat bereikt, maar hier had de clubscene natuurlijk al een heel netwerk -ik hoefde er alleen maar gebruik van te maken. Nee, in Zuid-Amerika heb ik pas echt iets bijzonders gedaan, ik mag nog wel een tijdje doorgaan wil ik een zelfde prestatie in Europa leveren.”


txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips