Features + Interviews
Maassilo || De trots van clubbend Rotterdam

Maassilo
De trots van clubbend Rotterdam

29 april 2008
Hoewel de Euromast wordt gezien als hét symbool van Rotterdam, staat voor het Rotterdamse nachtleven een heel ander gebouw centraal. Gelegen tussen de Kop van Zuid en Zuidplein neemt de Maassilo een belangrijke positie in. Niet alleen vanwege zijn historische karakter en functie als lokaal clubparadijs, maar ook om te voorkomen dat half Rotterdam Zuid onder water loopt.
“De oude graansilo is tegen een waterkering gebouwd”, legt Barry Agterberg van het management uit. De silo bestaat uit een complex van totaal drie silo’s, zo vertelt hij, die in een tijdsbestek van vijftig jaar aan de Maashaven Zuidzijde zijn gebouwd. In 1906 tekent architect J.P. Stok voor het ontwerp, dat met z’n twintig meter hoge, ondergekelderde silo en een capaciteit van 20.000 ton de grootste van Europa is. “In de loop der jaren werd de silo uitgebreid en ontstond ook de 14 verdiepingen hoge elevatortoren, die momenteel wordt aangepast met twee liften.”
In de jaren ’80 komt de tijd van automatisering en begint de Maassilo langzaam zijn functie te verliezen. De graansilo blijft nog tot juli 2003 in gebruik als opslag. Na bijna 90 jaar als graanpakhuis is het tijd voor een nieuw bestemmingsplan. Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) koopt het pand en komt op het idee het als evenementenlocatie te verhuren.
“Maar dat ging niet zomaar”, vertelt Agterberg. “Daar was echt flink wat werk voor nodig. Het leek haast onmogelijk; het hele pand moest worden leeggeruimd, schoongemaakt en verbouwd. Er moest een indeling worden gemaakt van zalen, entree, garderobe en toiletunits, diverse installaties werden zelfs uit het pand gesloopt. Maar het meest spectaculaire was toch wel het verwijderen van enkele kolommen in de grote zaal. Na een hoop berekeningen werden deze in drie fases met dynamiet opgeblazen. Zo ontstond een prachtige locatie, met een industriële uitstraling en veel authentieke details.”
Het is een feit, het resultaat mag er zijn. Eén van de verhuurders van de Maassilo is creatieveling Ted Langenbach. Van mei 2004 tot december 2006 vormt de Maassilo het onderkomen van zijn club Now&Wow, met bijna legendarische clubnachten als ‘Flirt’ en ‘Lolita club’. Met zijn kunstzinnige insteek zet Langenbach een opvallend concept neer en wordt de Maassilo ontdekt als één van de betere, originele locaties om te feesten.
Langenbach weet binnen korte tijd de Maassilo neer te zetten als het epicentrum van een denderende clubbeweging en weet de harten van clubbend Nederland voor zich te winnen. De Maassilo ontpopt zich tot cultureel hoogstandje, waarin ook veel beginnende kunstenaars hun ding kunnen doen. Nog steeds staat het gebouw vol met moderne kunstwerken.
In 2007 besluit Now&Wow een ander onderkomen te zoeken. Maar dat is zeker niet het einde. De Maassilo gaat verder en blijft beschikbaar voor bedrijfsfeesten, dancefeesten, productpresentaties en nog veel meer. Sindskort is ook de Creative Factory een feit. Op de kopse kant van het pand krijgen ruim zestig bedrijven de kans om voor zo’n 165 euro per maand op een toplocatie te mogen werken.
Agterberg: “Dit zijn vooral jonge, creatieve bedrijven, gericht op het gebied van media, mode, muziek en ontwerp, die op basis van ambitie en groeipotentie zijn uitverkoren. Zo zitten onder andere Base 7, de nieuwe muziekzender, mediabedrijf CCCP, bekend van 6Pack, en hiphoplabel Top Notch, van de Jeugd van Tegenwoordig, in de Creative Factory. Ook wordt er hard gewerkt om op de tiende verdieping nieuwe presentatiezalen te realiseren.”
Het mag dus duidelijk zijn dat dit historische pand nog lang niet afgeschreven is en een mooi stukje vernieuwing vormt in modern Rotterdam. De Maassilo, die feest gewoon door…

txt Danielle Vermaat
Advertentie
Party Tips
  • zaterdag 9 februari
    Free Your Mind presents Sasha & John Digweed (Warehouse Edition)
    Elementenstraat, Amsterdam