Features + Interviews
M.A.N.D.Y. || Elkaar overtreffen op Extrema

M.A.N.D.Y.
Elkaar overtreffen op Extrema

07 juli 2010
Duits techhouse-duo M.A.N.D.Y. staat al jaren in de voorste linie van vernieuwende muziek. Niet alleen dankzij hun opvallende dj- en livesets, Philipp Jung en Patrick Bodmer waren samen met DJ T en Booka Shade tevens oprichters van het toonaangevende houselabel Get Physical. Dat ze hiermee veel teweeg hebben gebracht, moge inmiddels duidelijk zijn; albums van Booka Shade en DJ T alsook hits van het kaliber Heater brachten het label wereldfaam. M.A.N.D.Y. is op het podium net zo indrukwekkend, het is alleen nog even wachten op hún album. In aanloop naar hun dj-set op Extrema Outdoor zochten we contact met Philipp.

Om te beginnen, waar hebben jullie de laatste tijd uitgehangen?
“We hebben zojuist een heftige drie weken achter de rug. Dat begon met een mini-tour door Australië, gevolgd door gigs in Bali, Hong Kong en Singapore, daarna door naar Sonar in Barcelona, vervolgens naar Ibiza, Oostenrijk, Portugal en uiteindelijk thuishaven Berlijn. Oef!”

Kunnen we op korte termijn nieuw studiowerk van jullie verwachten, of heeft het touren teveel tijd opgeëist?
“Dat kun je wel zeggen. Zoals altijd zijn we weer veel te veel onderweg en besteden we te weinig tijd in de studio. Het begint een beetje een soort 'running gag' tussen ons te worden, want ook het label vreet momenteel veel tijd. Maar zodra we hier alles voor geregeld hebben komt er weer wat aan, we hebben al wat nieuwe dingen klaar liggen die alleen nog geperfectioneerd moeten worden, verwacht nieuwe muziek van ons later dit jaar!”

Gelukkig maar, jullie waren acht jaar geleden tenslotte de eersten om iets uit te brengen op Get Physical. Zijn de muzikale smaken tussen jullie en de andere labelbazen ondertussen sterk veranderd?
“Natuurlijk, dat houd je niet tegen, iedereen gaat langzaam in zijn eigen richting. Maar we zijn nog steeds goede vrienden; er is sprake van een gezonde haat-liefde relatie. We praten over alles met elkaar, zullen elkaar niet afkraken, maar wel elkaar confronteren met de waarheid. Die soms pijn doet, maar wel zorgt voor een hoop wederzijds vertrouwen.”

Toch zijn jullie nu ook veel aan het werk voor het Britse label Renaissance. Kan dit worden beschouwd als een nieuw hoofdstuk in jullie carrière?
“Nee hoor, we hebben altijd wel goed contact gehad met Renaissance. Vorig jaar hebben we wat mixen voor ze gemaakt, zowel voor de At The Controls-serie als de Fabric-serie, een geweldige ervaring. Het zijn relaxte mensen daar, ze gaven ons alle vrijheid om te doen wat we wilden, maar het heeft geen invloed gehad op ons werk voor Get Physical.”

Toch moet het moeilijk zijn om alles bij elkaar te doen, kunnen jullie je tijd nog wel goed verdelen?
“Nee. Er is niet echt een formule en ik kan je zeggen dat dit niet echt goed werkt. Tijdmanagement is zo moeilijk, in de meeste gevallen komt ons privéleven ook op de laatste plek. Vrienden en familie zijn er niet blij mee, we moeten echt goede mensen vinden die ons kunnen helpen bij het indelen van al onze activiteiten. Ik heb de laatste zes maanden in New York geleefd en voelde me daar best thuis. Nu zitten we weer allebei in Berlijn en proberen de tijd voor labelwerk, studio en onze vriendschap goed in te delen, dat kost wat inspanning.”

Op Extrema Outdoor staan jullie in de area van Renaissance. Kunnen we hier nog iets speciaals van jullie verwachten?
“Nou, geen liveset of zoiets. Maar we gaan wel proberen een zo sterk mogelijk dj-set neer te zetten. Dit soort optredens vinden we altijd leuk om te doen, omdat je toch op een plek staat waar vele andere grote acts te vinden zijn, dan probeer je toch altijd de set van de crew die voor je staat te overtreffen. En het geeft je meteen de gelegenheid om lekker te hangen met vrienden, festivals zijn top!”

Neemt Extrema Outdoor hier een bijzondere plek in voor jullie?
“Ik durf wel te zeggen dat hier sprake is van een goed festival. We hebben er al eens eerder gestaan en toen zagen we een gemotiveerd publiek en een zeer professionele organisatie -de beste ingrediënten voor een festival, lijkt mij.”

txt Nico van der Plas
imgs Lars Borges