Features + Interviews
Markus Schulz - Van wereldstad naar mixcompilatie

Markus Schulz - Van wereldstad naar mixcompilatie

22 februari 2012
Sinds 2005 brengt de huidige nummer 9 van de DJ Mag Top 100 elk jaar een unieke mixcompilatie uit die een wereldstad muzikaal reflecteert. Dit jaar neemt Markus Schulz ons mee naar Los Angeles en laat hij ons proeven aan een rijke, bruisende clubcultuur in de bloei van het leven.

Om zich voor te bereiden op een uiterst druk en veelbelovend jaar, heeft hij besloten om 2012 rustig te beginnen en zijn interne batterij op te laden.“Voor de eerste keer heb ik een pauze ingelast in januari en ben ik in Australië en Jamaica geweest. En die pauze was broodnodig. Dit was mijn eerste, fatsoenlijke vakantie. De afgelopen zeven jaar heb ik namelijk constant keihard gewerkt, zonder echt vrij te nemen. Ik ben verfrist aan het nieuwe jaar begonnen en dat is belangrijk.”

Trendsettende compilatie
Stond Praag vorig jaar nog in de spotlights, nu is het de beurt aan het tot de verbeelding sprekende Los Angeles om vertaald te worden in een bruisende muzikale tour. The City of Angels was voor Schulz niet meer dan een logische keuze.

“Vorig jaar ontplofte elektronische muziek in de Verenigde Staten en ik zie Los Angeles als een van de grootste oorzaken daarvan”, legt hij uit.
“De stad is het centrum van die ontploffing, de leider wat betreft de steden in de VS. Ik draai er al ongeveer zeven jaar, op festivals en in clubs. Al die sets waren echt geweldig. Ik raak altijd geïnspireerd door de mensen in Los Angeles. Voor mij was het de perfecte stad voor de mixcompilatie van dit jaar.”

Na zijn grote show in Los Angeles tijdens Memorial Day vorig jaar hakte Schulz de knoop door en begon hij gruwelijk hard te werken aan LA’12. “Na de keuze nam ik contact op met de artiesten waarmee ik samenwerk, artiesten van mijn label en artiesten die ik op deze compilatie wilde hebben. Ik zei: ‘luister, dit is mijn visie, deze vibe en dit soort track’. Sindsdien werkte ik nauw samen met de artiesten. Zij stuurden me hun tracks, ik maakte aantekeningen, voegde iets toe en stuurde het terug. Zo ging het op en neer met veel artiesten gedurende zes maanden. Zo benader ik eigenlijk alle mixcompilaties.”

Kenmerkend voor de serie is de exclusiviteit. “De City mixcompilaties zijn niet zomaar compilaties waarbij ik op Beatport wat tracks download, ze tot een geheel mix en vervolgens zeg: ‘alsjeblieft’. Voor mij zijn alle mixcompilaties collaboraties met de artiesten en het creëren van een toekomstgerichte compilatie die de trends zet.”

Het konijnenhol in
Onder zijn San Andreas Soundlab alias wijdde hij een track aan een van zijn favoriete clubs in Los Angeles genaamd Avalon, waar ook de releaseparty van LA’12 plaatsvond. “Ik draai mijn uitgebreide sets daar,” vertelt Schulz. “Tijdens zo’n uitgebreide set kan ik echt een fatsoenlijke reis neerzetten. Een reis waarin ik met progressive begin, de piek bereik en daarna – en dat vind ik heel speciaal – bij het afterhours-gedeelte aankom. Dan ga ik het konijnenhol in en draai ik echt twisted. En dat kun je goed in Avalon. Het is een gigantisch gebouw met beweegbare trussen en lichten. Wanneer het donkerder wordt richting de afterhours, verandert de stemming omdat de lichten gedimd worden en van kleur veranderen. Het geeft dat echte afterhours-gevoel. Er zijn maar een paar clubs in de wereld die zo’n atmosfeer kunnen realiseren.”

Diezelfde reis is ook terug te vinden op LA’12. “Op beide schijfjes probeerde ik met progressive te beginnen en naar het hoogtepunt toe werken. Vervolgens wilde ik met een afterhours-gevoel eindigen. Ik denk dat CD1 dat perfect doet. CD2 begint ook progressive, maar knalt wat meer dan CD1, met meer big room tracks in het midden. Persoonlijk vind ik het afterhours-gedeelte echt cool.”

Geweldige talenten
Binnen de City serie heeft Schulz altijd zijn ogen en oren open gehouden voor nieuw talent. LA’12 vormt daarop geen uitzondering. “Er staan weer een hoop geweldige talenten op, die echt goed aan het worden zijn”, vertelt hij enthousiast. “Aaron Camz bijvoorbeeld. Ik draaide zijn eerste track tijdens mijn radioshow en de fans hebben de afgelopen twee jaar kunnen horen hoe hij zich ontwikkeld heeft. Van zijn eerste werk tot het werk dat hij nu maakt, het is een geweldige ontwikkeling.”

De 21-jarige KhoMha, die zijn debuut maakte op Prague’11, is met maar liefst twee tracks, ook weer van de partij. “Hij is mijn grootste artiest op dit moment. Zijn geluid bevat datgene wat de trance fans willen horen en de kracht en rauwheid van de grooves waar de nieuwe generatie naar op zoek is. Hij mixt het perfect in elkaar.”

Tijdens het werken met talenten neemt hij vaak de rol van mentor op zich, een rol die hem op het lijf geschreven is. “Elke week draai ik voor duizenden mensen en krijg ik directe feedback van de fans. Ik ben de ogen en oren van de artiesten. Als ik een track draai, dan let ik goed op wat werkt, wat niet werkt en wat beter kan. Die informatie speel ik door naar de artiesten waarmee ik samenwerk. Ik vind dat belangrijk omdat sommige artiesten vooral in de studio zitten en niet ervaren, dag na dag, wat echt gebeurt en werkt. Het maken van een track voor een radioshow is natuurlijk andere koek dan het maken van een track voor de club.”

Nieuw artiestenalbum
Schulz zou Schulz niet zijn, als hij niet alweer druk bezig was met het volgende project. En dat is goed nieuws voor de fans. “Ik ben bezig met mijn volgende artiestenalbum, waarvan Digital Madness de eerste track is. Ik werk samen met een aantal geweldige vocalisten en ik heb een aantal nieuwe, fantastische vocalisten ontdekt. Ik kan niet wachten tot de rest van de wereld ze kan horen. Ik heb wat meer tijd nodig om dit album te maken, het is wederom een lang proces. Naarmate de jaren verstrijken word je meer en meer een perfectionist. Het maken van albums wordt steeds moeilijker, omdat ik zo’n perfectionist ben, met veel aandacht voor details. Ik hoop dat ik het album in de zomer afgerond heb.”

De Markus Schulz Los Angeles ’12 mixcompilatie ligt nu in de winkels.

txt Patrick Kannberg
imgs Armada Music

Advertentie
Party Tips