Features + Interviews
Martin Buttrich || Rijke ervaringen van een veelzijdig studioman

Martin Buttrich
Rijke ervaringen van een veelzijdig studioman

01 juni 2008
De gloedvolle producties van Martin Buttrich beperken zich niet tot sfeervolle minimal techno, waar een groot deel van zijn aanhang te vinden is. De producer uit Hannover weet al sinds jaar en dag op te duiken in verschillende muzikale hoeken, zonder ook maar een enkele keer zijn karakteristieke geluid te verliezen. Van grensoverschrijdende house met Timo Maas en uiteenlopende remixen tot diepe minimal met Loco Dice en een album met zangeres Skin –deze Duitser kijkt in de breedte.

Het gerucht deed al een tijdje de ronde, Martin Buttrich, huisproducer van Timo Maas en Loco Dice, zou aan het werk zijn met Maas en Skin, voormalig zangeres van Skunk Anansie. En inderdaad, wanneer we Buttrich spreken, rondt hij net de laatste nummers af. “Ik moet me nog haasten, eind mei is de deadline”, vertelt hij over het project, getiteld Format-3. “Vorig jaar maart zijn we al begonnen met de eerste tracks, daarna hebben we nog wat sessies gehad zodat we nu een heel album hebben, erg spannend.”
Hoewel de rock-achtergrond van Skin een rol speelde, is de muziek van Format-3 nog steeds elektronisch. “Ik pak graag elementen uit andere muzieksoorten”, zegt Buttrich. “Daarom was het zo leuk om met Skin samen te werken, haar stem is echt geweldig en straalt zeker een soort rock-attitude uit. Maar de basis is nog steeds duistere, sexy elektronica. Voor haar was het de eerste keer dat ze met zulke muziek bezig was, maar het resultaat is misschien daarom juist heel goed geworden.”
Het moge een duidelijk voorbeeld zijn van de veelzijdigheid van Martin Buttrich. Na jarenlang de vaste studiopartner van Timo Maas te zijn geweest, begon hij enkele jaren geleden een succesvolle collaboratie met technoproducer Loco Dice. Hoogtepunt hiervan was ongetwijfeld hun bezoek aan New York vorig jaar, waar het duo in zes maanden het debuutalbum van Loco Dice produceerde. Ondertussen maakte Buttrich ook remixen aan de lopende band, ondermeer voor Moloko, Ian O’Brian Docker, Northern Lite, 2Raumwohnung, Planet Funk en Tim Deluxe. Zo laat je nog eens wat van jezelf horen…
“Tja, er zijn zoveel stijlen waar ik van houd. Ik ben nooit bang geweest voor de reacties van mensen, dat een bepaalde stijl niet zou kunnen, ik probeer gewoon overal iets van mezelf in te stoppen. Als jij zegt dat mijn geluid in elke productie duidelijk hoorbaar is, zie ik dat vooral als compliment. Al moet ik ook niet té tevreden zijn; dat ben ik eigenlijk nooit. Ja, een veelgehoorde kreet van producers, volgens mij ben je, als je helemaal tevreden bent, eigenlijk al op de weg naar beneden.”
“Ik wil ook voorkomen dat er routine in mijn werk sluipt, dat is dodelijk voor de creativiteit. Want ik heb het meegemaakt, dat je jezelf gaat kopiëren. Daarom werk ik op verschillende manieren; de ene keer gebruik ik alleen synthesizers, de andere keer puur de computer. En ik probeer deadlines te voorkomen, dan kom je alleen maar onder druk te staan. Met Dice had ik ook geen plan, toen we terugkwamen in Duitsland beseften we pas dat er een geweldig album in al die muziek zat.”
Hoewel al jarenlang actief als producer, lijkt Buttrich met een druk schema de laatste tijd ook als live-act uit de schaduw te stappen. “Nou, uit de schaduw. Ik voelde me altijd op mijn plek in de studio, maar wilde nu weleens zien hoe mijn muziek werkt bij het publiek. Ik had wat ideeën voor een liveset, speciale edits enzo, en wilde die live-ervaring ook weer meenemen in de studio. Bevalt zeer goed, mijn muziek is zeker veranderd, al zal ik het later dit jaar weer rustiger aan gaan doen, de studio blijft nummer één.”
Heeft ook te maken met zijn omgeving. Als onderdeel van Time Tools Studio in Hannover is Buttrich het best op zijn plek. “We zijn hier een groot collectief, waar allerlei artiesten in verschillende studio’s aan hun muziek werken. Dat vind ik een stuk prettiger dan werken in een eenzame studio, als in een cocon, dan pik je weinig andere invloeden op. Nu weet ik wat er allemaal mogelijk is in een studio, maar ken ook de dansvloer steeds beter. Met al die ervaring gaat er dit jaar nog een hoop van mij uitkomen.”

Martin Buttrich staat deze zomer op 5 Days Off (donderdag 3 juli, Melkweg) en Mystery Land (zaterdag 23 augustus, Floriade terrein).

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips