Features + Interviews
Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland || Interview met hoofdredacteur Arne van Terphoven

Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland
Interview met hoofdredacteur Arne van Terphoven

03 oktober 2013

Reikhalzend is er naar uitgekeken en nu is het bijna zover. Het boek 'Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland' wordt op 16 oktober officieel gepresenteerd tijdens de opening van het Amsterdam Dance Event in de Melkweg. Aansluitend zal er een groot feest plaatsvinden in de Rabozaal van de Melkweg waar o.a. Joost van Bellen en Secret Cinema platen uit heden en verleden zullen draaien. Voordat het zover is, duikt Dance.nl in een gesprek met hoofdredacteur en mede-initiator Arne van Terphoven over de totstandkoming van het boek, de ups en downs die gaandeweg ontstonden en zijn persoonlijke hoogtepunten uit het indrukwekkende 600 pagina’s tellende drukwerk, waar ook Dance.nl hoofdredacteur Nico van der Plas zijn steentje aan heeft bijgedragen.

“De naam voor het boek kwam uit mijn koker”, vertelt Van Terphoven. “We wilden er iets origineels mee doen. Mary Go Wild van Grooveyard - geproduceerd en uitgebracht in 1997 door Jeroen Verheij, die we inmiddels goed kennen als Secret Cinema - is een nummer wat door alle genres en tijden heen gaat. Ik denk dat je dat nummer op álle feesten op zo’n beetje ieder tijdstip kan draaien. Het is een enorme Nederlandse houseclassic. Dat vond ik een mooi symbool. Daarnaast zit er die energie in – ‘Go Wild’- want housemuziek is toch gewoon feest. En we vonden het ook leuk dat het dan Mary heette, want dat is een mooi vrouwelijk tintje. Het is door de jaren heen toch wel gebleken dat de dancescene een behoorlijk mannelijke aangelegenheid is.”

Deze maand is het 25 jaar geleden dat house in Nederland terecht kwam. Van Terphoven bedacht ruim twee jaar geleden dat er een serieus boek moest komen over de ontstaansgeschiedenis in Nederland.

Van Terphoven: “Ik werk heel intensief samen met designbureau Maslow. Vier jaar geleden deden wij ook samen het boek ‘Het Festivalgevoel’. Zij vonden twee jaar geleden een oud schetsboek waarin allemaal schetsen stonden voor een eventuele cover voor een boek over dance, en toen kwam het idee bovendrijven. Met 25 jaar house in Nederland in zicht besloten we om het project op te starten.”

Foto: De Waakzaamheid, Koog a/d Zaan, 1991, © ID&T


Gert van Veen
“De eerste stap die we gezet hebben is Gert van Veen aan boord halen”, vertelt van Terphoven. “Het leek ons onmogelijk om te doen zonder hem (Gert van Veen was muziekjournalist bij De Volkskrant van 1985-2000 en schreef in de jaren ’90 voor diverse dancebladen red.). Uiteindelijk hebben we 160 vrijwilligers in allerlei lagen erbij gezocht die geheel belangeloos hebben meegewerkt aan het boek. Het is natuurlijk te gek dat iedereen zich hier zo voor heeft ingespannen. Dat zegt ook iets over de liefde die er hangt voor deze scene.”

“Het eerste half jaar ben ik vooral samen met Gert wezen brainstormen. We moesten zoveel mogelijk gebeurtenissen weer boven zien te halen. Dat waren heftige sessies. Eén dag in de week zat ik bij hem thuis en dan zaten we alleen maar te brainstormen. Wie zijn de centrale figuren? Wat zijn de centrale tracks? Wat voor bewegingen kwamen er op? En wanneer was dat precies? Iedere week namen we huiswerk mee naar huis en de daaropvolgende week kwamen we weer bij elkaar. Uiteindelijk vloeide hier het inhoudelijke geraamte voor het boek uit en toen zijn we de auteurs erbij gaan zoeken.” 
                 Foto: RoXY, Amsterdam, 1992, © Dennis Bouman
Auteurs
En dat zijn niet de minsten. Bekende dance journalisten als Job de Wit (bekend van het boek 'RoXY en de houserevolutie' en ex-hoofdredacteur van DJ Broadcast), Atze de Vrieze (3voor12) en Dance.nl’s eigen Nico van der Plas schreven mee aan het boek. De auteurs hebben gezamenlijk ruim 150 interviews afgenomen voor Mary Go Wild.                       

Van Terphoven: “Je gaat altijd voelen dat het door verschillende mensen is gedaan. Daar moet je dus ook niet tegen vechten, dat moet je gewoon zo laten. Je zou het boek eigenlijk kunnen beschrijven als een heel groot magazine. Waar we heel erg op hebben gehamerd is dat het geen encyclopedie moest worden, maar dat het veel meer moest gaan om de verhalen. We wilden heel graag die spark, die energie proberen te vangen. Dit boek gaat echt om de verhalen. De hoofdmoot omvat de verschillende genres, maar we hebben bijvoorbeeld ook een hoofdstuk over de festivalexplosie van de laatste vier jaar. Dat is toch een hele duidelijke beweging. We hebben heel erg geprobeerd gebeurtenissen te vangen in het boek. Vanaf dag één hebben we ook besloten de wat kleinere scenes niet te vergeten. Clone en Bunker bijvoorbeeld. De eerste vier jaren (88-92) heeft Gert van Veen onder zijn hoede genomen en ik denk dat hij daarin op de top van zijn kunnen heeft gepresteerd. Die stukken zijn echt geweldig.”

Beeld
“Wat het uiteindelijk helemaal afmaakt is het beeld”, zegt Van Terphoven enthousiast. “Er staan ruim 1000 foto’s in waarvan een heel groot deel gewoon uit persoonlijke archieven afkomstig is. Daar zitten echt een aantal geweldige foto’s tussen. Zo is er eentje waarbij DJ Dano (één van de bekendste hardcore dj’s uit de jaren ’90), Jeroen Flamman (bekend van Fierce Ruling Diva, Flamman & Abraxas en Party Animals) en Dylan Hermelijn (2000 and One) als begin twintigers met z’n drieën rondom een heel groot mengpaneel zitten, terwijl ze met een gebruiksaanwijzing op hun schoot zitten te kijken hoe dat ding werkt. Ook hebben we nog niet eerder vertoond beeldmateriaal van de RoXy uit het stadsarchief gehaald. Er zitten echt fantastische foto’s tussen. Het beeld in het boek is minstens zo belangrijk als de verhalen.”

Foto: Ferry Corsten, Tiësto en Armin van Buuren, 2000, archief Armin
 

Gerd Jan Vleugels
Één van de auteurs van Mary Go Wild, Gerd Jan Vleugels, overleed begin augustus dit jaar op 44-jarige leeftijd. Hij schreef in totaal drie hoofdstukken. Van Terphoven: “Hij liep enorme vertraging op met zijn deadline. Hij voelde zich niet goed. Ik vroeg hem of we hem werk uit handen moesten nemen. Op een gegeven moment komt zo’n deadline er keihard aan, en dan moet het wel klaar zijn. Hij wilde dat niet. Hij wilde gewoon blijven schrijven. Het kostte hem bloed, zweet en tranen maar het lukte hem om de stukken in te leveren. Enige tijd later werd de diagnose gesteld dat hij kanker had. Toen ging het erg snel en was hij zes weken later al overleden."

"Vooropgesteld is het vreselijk dat hij zo jong is overleden. Daarnaast vind ik het ontzettend jammer dat hij het uitkomen van het boek nu niet kan meemaken. Het is bijzonder dat wij zijn laatste te publiceren stukken hebben. Hij was een erg goede journalist en behandelde genres serieus waar veel andere journalisten het als plat of nietszeggend bestempelden. Hardstyle, trance en goa trance staan in het journaille niet echt in hoog aanzien, maar daar dacht hij heel anders over. Daar kan je alleen maar respect voor hebben. We dragen het boek ook aan hem op. Hij heeft de eerste bladzijde alleen voor zichzelf.”

Releaseparty + boekpresentatie
Op woensdag 16 oktober wordt het boek dan eindelijk gepresenteerd tijdens de opening van het Amsterdam Dance Event (ADE), waarna er een groot feest zal losbarsten in de Melkweg. “Het wordt één van de uitschieters van het ADE”, vertelt Van Terphoven enthousiast. “De burgemeester van Amsterdam zal het ADE openen, waarna de eerste exemplaren van Mary Go Wild uitgereikt gaan worden aan Duncan Stutterheim van ID&T en Joost van Bellen. Na de formaliteiten begint het feest waar Michel de Hey, Steve Rachmad, 2000 and One , Secret Cinema, Joost van Bellen, Fierce Ruling Diva, Quazar en Edwin Oosterwal gaan draaien. Geheel in de lijn van het boek gaan ze de recente geschiedenis draaien én de verre geschiedenis van de house. Het wordt dus een combinatie van classics en nieuwe muziek. Mensen die een kaartje kopen voor het feest kunnen ook gewoon bij de boekpresentatie aanwezig zijn. Ik verwacht dat het een hele mooie en vooral bijzondere avond gaat worden.”

txt Sander van der Meet
imgs Rutger Geerling, ID&T, Armin van Buuren, Dennis Bouman   

De releaseparty + boekpresentatie vindt plaats op woensdag 16 oktober in de Melkweg in Amsterdam tijdens de officiële opening van het Amsterdam Dance Event. Optredende artiesten zijn; Michel de Hey, Steve Rachmad, 2000 and One, Secret Cinema, Joost van Bellen, Fierce Ruling Diva, Quazar en Edwin Oosterwal. Jij kunt hier bij zijn door mee te doen aan onze winactie of door hier kaarten te bestellen.

'Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland' verschijnt op 16 oktober en is hier te koop.

Beluister hieronder ook onze speciale 25 jaar house YouTube playlist, samengesteld door vele dance dinosauriërs als Marcello, Lady Aïda, Jaydee, Lucien Foort, Estroe en meer...
 

Advertentie
Party Tips