Features + Interviews
Michel de Hey || Nog altijd zijn woord verspreidend

Michel de Hey
Nog altijd zijn woord verspreidend

10 januari 2011

In gesprek met Michel de Hey, een levend monument van de Nederlandse technoscene, nog altijd trendsettend en met volle energie zijn woord verspreidend. Ondermeer met zijn immens populaire Hey!Muzik radioshow op Fresh FM, waarvan hij begin februari in samenwerking met ROCKIT het vierjarig bestaan viert in de Westerunie.

Eerst even terugblikken op afgelopen jaar. Hierin had De Hey het drukker dan ooit. “Tot de zomer was ik vooral in Nederland aan het draaien, daarna meer erbuiten, ondermeer een residency op Ibiza”, vertelt hij. “Dat was geweldig, maar ook wel zwaar omdat ik het moest combineren met mijn privéleven en andere gigs. Hoe vaak ik niet op de meest gekke tijden in de rij stond voor het vliegtuig om van Ibiza even snel heen en weer naar Nederland te reizen, dat was wel pittig.”

Klagen doet hij echter niet. “Welnee, 2010 was geweldig. Ik ben met de Hey!-feesten begonnen, in De Karavaan, Studio 80, Catwalk, ben teruggegaan naar de Maassilo naar de Factory 10, waar ik ook mijn verjaardag met Loco Dice heb gevierd -zoveel hoogtepunten. Zeker met mijn eigen Hey!-avonden ben ik erg blij; ik kan, in tegenstelling tot reguliere boekingen, ineens draaien met andere artiesten dan waar ik normaal mee sta in Nederland. Met Dice bijvoorbeeld, of met Gaiser, ik heb in de loop der jaren best wat contacten opgedaan, het is leuk om die te kunnen betrekken bij mijn eigen avonden. Binnenkort sta ik weer met Ilario Alicante te draaien in de Poema, en met KINK in de Catwalk.”

Net als de clubavonden stopt De Hey ook veel tijd in de gelijknamige radioshow, elke vrijdagavond op Fresh FM. “Ze waren daar aanvankelijk wat sceptisch omdat de zender ook veel commerciële muziek draait en ik veel diepe elektronische platen laat horen. Mijn programma is dus wel een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het wordt goed beluisterd, ze zijn er nu erg blij mee. Het is ook niet dat ik de moeilijkste muziek laat horen, het zijn toch veel dingen die ik ook in de clubs draai -ik geloof dat ik er ondertussen wel een soort platform voor alternatieve muziek heb gecreëerd.”

De Rotterdammer noemt namen als Rauwkost, Warren Fellow en Taras van de Voorde, de zogenaamde 'vrienden van de show'. “Ik support hun muziek heel erg en het zijn artiesten van mijn labels. Daarom staan ze ook op het verjaardagsfeest, zaterdag 5 februari in de Westerunie. De avond ervoor doen we een speciale, extra lange vier uur durende radioshow, daar heb ik erg veel zin in.”
Dat hij het feest in Amsterdam viert en niet in zijn geliefde Rotterdam heeft overigens niets te maken met de malaise in de clubscene aldaar. “Nee, Fresh FM is een zender die alleen in de Randstad te beluisteren is, behalve in Rotterdam, het hoofdgebied is Amsterdam, vandaar dat het feest in de Westerunie is. Ik heb verder niets tegen de clubs in mijn eigen stad, ik denk zelfs dat het dieptepunt is geweest, er zijn nu plekken waar weer interessante dingen gebeuren.”

Hij noemt een club als de Catwalk, volgens De Hey een locatie 'met internationale allure'. “Ik heb er met Oud & Nieuw mogen draaien, als ik zie hoe mensen daar reageren op de muziek, dat is vergelijkbaar met de coolste clubs in het buitenland. Wat mij betreft gebeurt het daar op dit moment, het is een locatie die sterk let op de eigen identiteit, net als een club als Studio 80 dat in Amsterdam doet.”

“Want op dat vlak ging het een beetje mis in Rotterdam”, vervolgt hij. “Veel clubs ontbrak het aan langetermijnvisie, die programmeerden de meest populaire dingen, van bubbling tot goedkope house, gericht om snel succes te boeken, maar niet iets waar je lang je publiek mee vasthoudt. De Off Corso bijvoorbeeld, maar ook de Watt ging daarmee de mist in. Een plek als de Factory 10 begint dat nu in te zien, daar begint zich ook een eigen identiteit te ontwikkelen. Want de stad is het zeker waard. Er is hier nog steeds zoveel muzikaal talent, van Secret Cinema en Benny Rodrigues tot de jongens van Clone, eigenlijk best raar dat het op clubgebied zo slecht is gegaan. Maar zodra er meer vanuit een eigen gedachte wordt geprogrammeerd, komt dat vanzelf goed.”

Zaterdag 5 februari: ROCKIT: 4 Years of Hey! Muzik! Line-up: Michel de Hey, Warren Fellow, Rauwkost, Taras van de Voorde en Johanna Mercker. De radioshow is vrijdag 4 februari in een extra lange uitzending van 19.00 tot 23.00 te beluisteren op Fresh FM en op FRESH FM | Voel je goed! - Home
Kaarten te koop op FCA.

txt Nico van der Plas
imgs Jos Kottmann & APE archief

Advertentie
Party Tips