Features + Interviews
Miss Djax - Eigenwijze superheldin

Miss Djax - Eigenwijze superheldin

29 april 2008

Saskia Slegers alias Miss Djax was 29 april te vinden op Heroes of Techno en dat is alles behalve misplaatst, want een heldenstatus heeft ze ondertussen wel bereikt. Hoe kijkt zij eigenlijk tegen helden aan?

Toen ze begon met draaien haalde Miss Djax inspiratie uit erg verschillende hoeken: “Mijn helden in die tijd waren Gary Numan, Giorgio Moroder, maar ook Joy Division en Iggy Pop.” Door de jaren heen heeft ze altijd iets gehad met superhelden. Naast een 7” met de naam ‘Spiderwoman’ zijn er in de jaren ’90 een aantal superhelden strips gemaakt met Miss Djax in de hoofdrol. Slegers legt uit hoe de superheldin in haar er uit ziet: “Het is er eentje die supereigenwijs is en haar eigen weg volgt, ook al gaat dat tegen de stroom in.” Maar iedere superheld heeft ook zijn of haar zwakke punt, de spreekwoordelijke Kryptonite. Hoe zit het daar mee? “Mijn zwakte is dat ik snel teveel hooi op mijn vork neem”, vertelt ze, “en uien, daar ga ik dus echt van over mijn nek!”
Om het probleem qua drukte wat in te perken draait ze tegenwoordig minder vaak in het buitenland, zo ook met Koninginnenacht in Amstelveen. “Dat is een bewuste keuze. Ik draai liever lekker dicht bij huis, zodat ik minder hoef te reizen.” Na bijna dertig jaar draaien en in 2009 het twintigjarig bestaan van Djax Records heeft ze deze relatieve rust wel verdiend.
In 1999, met het tienjarig bestaan is er een boek uitgekomen met de naam ‘The Power of The Underground’ over het reilen en zeilen van het label. Voor 2009 heeft ze nog meer in petto. “De eerste tien jaar waren de mooiste jaren, waarin ik eigenlijk zo’n beetje alles bereikt heb wat ik zou willen. Het zou leuk zijn als ik in 2009 een hit zou scoren, dat zou een mooie bekroning op mijn werk zijn. Maar aangezien ik nu eenmaal geen hitgevoelige muziek maak, zal dat er wel niet in zitten haha!” Maar dat is nog niet alles. “Ik ga in ieder geval een DVD uitbrengen met daarop diverse gigs door de jaren heen, waaronder nooit eerder gepubliceerde opnames van mijn trip naar Chicago en Detroit in 1992 en Loveparade 1995 – 1998.”

Ze blijft in ieder geval aan de weg timmeren, ook met produceren. Zo is er recentelijk een nieuwe plaat uitgekomen met de naam ‘Hell’s Bells’. “Die naam is een verwijzing naar de kerkklokken die ik in het nummer gebruikt heb. Die hebben me geïnspireerd deze titel te kiezen”, vertelt ze.
Ook de hoes van de plaat is erg opvallend en alles behalve standaard techno. Hij doet eerder denken aan heavy metal uit de jaren ’80. “De hoes is speciaal voor mij getekend door Ed Repka, de man die de legendarische hoezen voor onder andere Megadeth heeft getekend. Ik ben een enorme fan van zijn werk en ik ben er erg trots op dat zijn werk nu deel uitmaakt van mijn producties. De hoes voor mijn volgende 12” is ook door hem getekend en mijn album gaat hij ook doen.”

Dat nieuwe album komt aan het eind van de zomer en er is nog genoeg om naar uit te kijken. Er komt namelijk een hardtechno mix album uit: ‘Kick Down Volume 1 Mixed by Miss Djax’ en een nieuwe 12” op Djax: Miss Djax - ‘Headbangin’ met remix van Frank Kvitta!

txt Daniël Nagelkerke
Advertentie
Party Tips