Features + Interviews
Mitchell Niemeyer || Amsterdammer haalt broek naar beneden

Mitchell Niemeyer
Amsterdammer haalt broek naar beneden

16 oktober 2013

Veel grote namen op het ADE deze week, maar ook een veelvoud aan minder bekende dj-talenten. Overal grijpen deze aanstormende goden hun kans om zich te presenteren (zie onze agenda voor wat er allemaal gaande is in onze hoofdstad), we noemen een Mitchell Niemeyer, een rasechte Amsterdammer die vanuit de Jordaan langzaam de wereld aan het veroveren is. Met zijn broek naar beneden welteverstaan, momenteel zijn sterkste wapen.

Hij draait nog maar vijf jaartjes, maar Mitchell Niemeyer heeft nu al veel van de wereld gezien. Met dank aan Dirty Dutch, waar hij dankbaar in de familie is opgenomen. “Ik draaide eerst op de Amsterdamse feestjes van Steel, wat nu een boekingsbureau is geworden. Daar hoorde je veel house, wat mij als bezoeker ook al aansprak. Toen ik er kon draaien heb ik steeds meer nieuwe muziek ontdekt en begon me daarmee te onderscheiden. Vervolgens ging Steel een samenwerking aan met Dirty Dutch Management en ben ik ook voor hen gaan draaien –sindsdien is het een gekkenhuis.”

Chuckie
Niemeyer is namelijk langzaam uitgegroeid tot de protége van Chuckie, met hem toerend naar talloze gigs. “Afgelopen seizoen op Ibiza was wel een hoogtepunt”, zegt de Amsterdammer over de tweewekelijkse Dirty Dutch-avonden in de Pacha. “Ik ben zelf ook vaak naar Ibiza gegaan, dan zie je hoe mensen daar draaien, hoe de sfeer is –dan denk je wel, wow, dit wil ik ook. En dan sta je daar uiteindelijk, te gek. Weliswaar de eerste set van de avond, na de huis-dj, maar de sfeer is dan al zo goed, het staat meteen al ramvol –supercool.”

De zenuwen weet hij dan snel genoeg van zich af te schudden. “Ja, je bent altijd zenuwachtig als je zulk soort dingen doet. Zeker met de eerste paar platen is het even wennen, daarna ga je je echter steeds zekerder voelen. Je moet gewoon vergeten hoe lang je naar zo’n optreden hebt uitgekeken en zelfvertrouwen kweken. Ik heb er nu vier keer gestaan, voor een eerste seizoen is dat best veel, ik zal het dus heus wel goed hebben gedaan.”

Modellenwerk
Voor Niemeyer is het nu zaak om zich als relatief onbekende naam steeds meer te vestigen als dj om rekening mee te houden. Dan is het bijna een nadeel dat hij in het verleden modellenwerk heeft gedaan, waardoor hij nu vaak wordt afgeschilderd als de ‘pretty boy’ van de dance. Nogal irritant, zou je zeggen. “Ach, ik lach meestal gewoon mee met de mensen die daarover beginnen. Ik heb leuke dingen kunnen doen als model, maar heel bijzonder was het niet. En ik vond het ook niet super leuk, eerlijk gezegd. Dus ik praat met mensen mee als ze erover beginnen, maar stoor me er niet aan. Als je geen goeie set draait, krijg je dat nog steeds gewoon te horen hoor. Het gaat niet altijd om hoe goed je er uit ziet. Sterker nog, meestal kennen mensen een dj-naam, maar hebben ze geen idee hoe die er uit ziet. Het draait nog altijd het meest om de muziek.”

Pants Down
Op dat vlak probeert de Amsterdammer zich momenteel te onderscheiden. Met sets die opvallen, maar ook met eigen producties. Daar is hij weliswaar net mee begonnen, de eerst stunt is al een feit: Pants Down, een track met The Partysquad, waarbij hijzelf en zoveel mogelijk publiek steevast de broek tot op de enkels laat zakken.

 

“Begonnen als geintje”, lacht de dj. “Die jongens van The Partysquad maakten tijdens buitenlandse gigs steeds foto’s van zichzelf met hun broek naar beneden, het leek me wel grappig om daar meer mee te doen. Toen kwam dus het idee om iets met een knipoog te doen. En daar onderscheid je je ook mee, ook al is het een gimmick. Het is weer wat anders; serieuze dj’s zullen het misschien niet zo snel draaien, maar het is wel gewoon feest. We krijgen er goeie reacties op.”

Eigen geluid
Eind oktober verschijnt Pants Down op Spinnin’, niet zomaar een label, beseft Niemeyer. “Ik ben nu veel uren aan het maken in de studio. Ik leer een hoop van andere jongens, begin langzaam mijn eigen geluid te creëren. Als Pants Down een succes wordt kan het misschien meer deuren openen, er gaan in ieder geval nog een paar mooie dingen aankomen.”

Gevolgd door een collab met Chuckie, het logische vervolg in zijn succesverhaal? “Nou, ik ben heel vereerd dat ik naast hem kan draaien deze dagen”, zegt Niemeyer. “Maar samen een track produceren is nu nog te hoog gegrepen. Ik denk dat je daar klaar voor moet zijn. Je naam valt dan een beetje weg bij zo’n grote dj, dat moet je rustig opbouwen. Het is beter om rustig naar zo’n punt toe te werken, eerst maar eens kijken hoe ver ik kom op eigen kracht.”

Mitchell Niemeyer staat zaterdag 19 oktober op Beasts ADE Special in de Jimmy Woo.

txt Nico van der Plas
imgs Ronald Goudberg en APE archief

Advertentie
Party Tips