Features + Interviews
Mooie dromen van Applescal

Mooie dromen van Applescal

01 februari 2009
Recentelijk won hij de Grote Prijs van Nederland in de categorie dance. Als we Applescal bellen om te vragen hoe het nu met hem gaat blijkt hij om half zeven ’s avonds nog in bed te liggen. “Sorry man, ik lig nog in bed met een ontzettende kater. Gisteren in de Catwalk opgetreden. Was te gek, ging helemaal los!” Zijn brakke hoofd wordt echter enthousiast wanneer de muziek ter sprake komt. Vanuit zijn kamer in Amsterdam bouwt de 21-jarige Pascal Terstappen rustig aan steeds meer kwaliteitsreleases om Nederland mee te veroveren. Zijn droom is echter om met zijn live-act de wereld rond te reizen.

Een eerste stap in de richting van zijn grote droom was het winnen van de Grote Prijs. “Ik wist wel dat ik kans had, maar na de optredens had ik nog niet het gevoel dat ik zou gaan winnen. Pas toen ik hoorde dat Tom Trago derde was geworden en het duo Koen Lebens en Fokko Versloot tweede, wist ik dat ik gewonnen had”.
Het prijzengeld dat aan de Grote Prijs verbonden was wil Terstappen investeren in onder andere legale software om te produceren. “Als beginnend producer kon ik het me niet veroorloven honderden euro’s uit te geven aan één programma, maar nu voelde ik me eigenlijk verplicht om met het prijzengeld legale software aan te schaffen. Mede dankzij die programma’s heb ik toch zover kunnen komen.”

Begeleiding
Het winnen van de Grote Prijs heeft Applescal niet alleen geld en publiciteit opgeleverd, ook krijgt hij nu begeleiding bij het opzetten van zijn carrière. “Heel relaxt, ze proberen echt te helpen mij verder te krijgen. Daarbij dringen ze niet hun wil op, maar spelen in op hoe ik het wil”. Hoe Applescal het wil is te horen in zijn muziek. “Iedere dj of producer zal zeggen dat zijn muziek niet in een hokje past. Ik denk dat het met mijn muziek ook zo is” zegt hij. “Ik ben ook geen dj, ik speel alleen live. Het voordeel is dat ik dan niet continu nieuwe releases hoef te checken. Je moet natuurlijk wel bijblijven, maar verder maak ik gewoon lekker muziek en probeer in mijn sets zoveel mogelijk te vernieuwen. Muziek maken is echt mijn hobby. Vaak ga ik even zitten achter mijn laptop en als ik dan vervolgens weer op de klok kijk is de avond alweer voorbij gevlogen”.

Hoewel niet in een hokje te stoppen wordt Applescal door zijn combinatie van sferische landschappen met duistere baslijnen wel eens vergeleken met Nathan Fake of James Holden. “Ik heb altijd veel geluisterd naar muziek uit die hoek, ik heb er veel van geleerd. Als ik realistisch ben moet er wel nog steeds veel gebeuren om hun niveau te bereiken, productietechnisch zijn ze ontzettend sterk. Het is ook niet vreemd dat je hun invloeden terughoort in mijn muziek, maar ik vind niet dat je ons kunt vergelijken.”, aldus Terstappen, die vooral trouw wilt blijven aan zijn eigen stijl en hiermee hoopt door te breken.

Traum
In Nederland wordt zijn muziek op dit moment in ieder geval goed opgepikt, dit jaar wil hij ook over de grens gaan kijken. “Mijn droom is om met mijn muziek heel de wereld rond te reizen. Het lijkt me heel vet om buitenlandse boekingen te hebben. In maart wordt een plaat van me op het Duitse label Traum uitgebracht, ik hoop dat die release de deur naar het buitenland een beetje openzet. Nederland zal wel mijn basis blijven, daar kom ik toch vandaan en ik krijg hier op het moment ook veel support. Echt geweldig dat mijn muziek nu zo goed opgepikt wordt”.

Na het winnen van de Grote Prijs dient er zich binnenkort alweer het volgende hoogtepunt aan in de veelbelovende carrière van Applescal. Op Valentijnsdag staat hij op Awakenings in Eindhoven. “Awakenings is vet! Ik heb echt respect voor dit feest, ze durven altijd Nederlands talent neer te zetten en kijken verder dan alleen de grote artiesten. Het is dan ook zeker een hoogtepunt, ik heb er echt zin in! Net als het winnen van de Grote Prijs is dit zeker een boost voor mijn carrière!”

txt Rob de Bruyn
img Applescal archief
Advertentie
Party Tips