Features + Kunst & Cultuur
Mooie-Plaatjes in het zonnige Utrecht

Mooie-Plaatjes in het zonnige Utrecht

27 april 2010
Zondag 25 april, tijd voor een nieuwe editie Mooie-Plaatjes. Mooie-plaatjes aan de muur en fijne plaatjes op de achtergrond, de achterliggende gedachte van deze 1-daags terugkerende expositie. Rutger Lastdrager, L-Tuziasm, WLUM, Bram Boogaardt en Stefan Brakman sieren de muren in een fijn anti-kraakpandje aan de Sijpesteijnkade te Utrecht.

Nog net niet aangekomen op de plek van bestemming, worden we de goede kant op gestuurd door een groot Mooie-Plaatjes bord. Onze fietsen netjes in het fietsenrek om vervolgens de expositie te bezichtigen.

Er is veel diversiteit te zien qua werken.Van schilderijen tot foto’s en gedichten tot licht therapie. De compositie van de opgehangen werken verschillen van elkaar, waardoor er een spannend geheel ontstaat. Ook door de verschillende soorten in materiaal en uitvoering blijft het interessant om naar te kijken.

L-Tuziasm, Utrechtse kunstenaar en initiator van Mooie-Plaatjes, voorziet een van de muren van kleurrijke, speelse quasi figuratieve schilderijen. De schilderijen hebben een ruw karakter.

Thema’s die in de werken van L-Tuziasm terugkomen zijn het stadsleven, natuur en muziek. Zijn werk heeft o.a. de wand van de Rabobank en het NH 5* Barbizon Hotel in Amsterdam gesierd. Momenteel wordt er gewerkt aan een levensgrote olifant die vanaf 13 mei tot 1 September in Emmen te zien zal zijn, dit gebeurt tijdens de Elephant Parade. Van vrijdag 3 tot woensdag 8 september zijn de kijkdagen voor de veiling door Christie’s, deze zal donderdag 9 september plaatsvinden. De opbrengst van dit kunstwerk zal geschonken worden aan stichting Elephant Family, die de Aziatische olifant in bescherming neemt.

Het werk van autodidact fotograaf Rutger Lastdrager kenmerkt zich door een rauw en persoonlijk karakter, met als meest voorkomende onderwerpen mensen en objecten. Rutger’s vrije werk bestaat vooral uit zwart-wit straatfotografie, gefotografeerd in verschillende steden. Naast zijn vrije werk doet hij ook opdrachten voor onder andere Streetlab, Blend, Vice en Absolut Vodka.

WLUM exposeert zowel in galerieën als op feesten. Tijdens mooie plaatjes vertoonde hij zijn kunsten met licht therapie. Een erg interessante vorm van kunst, waarbij er wordt ‘gebodypaint’ met licht. Momenteel wordt er samengewerkt met Bram Boomgaardt, twee series genaamd ‘Conflict’, vragen over oorlog de vormen de grootste inspiratiebron. Ook worden er ‘café schilderijen’ gemaakt, als beeld krijg je de letterlijke vertaling van de titel te zien. Deze werken werden ook tijdens deze Mooie- Plaatjes editie getoond. Komende zomer zal WLUM verschillende festivals afgaan om zijn licht therapie met de buitenwereld te delen, een paar minuutjes model staan en je hebt je eigen licht bodypaint.

Naast mooie foto’s, schilderijen en het interactieve lichtspel hangen er ook interessante teksten aan de muur. Stefan Brakman, de schrijver van gedichten, liedjes en verhalen heeft als doel de mensen op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Hij wil ons het ongewone in het gewone laten zien. Tijdens Mooie-Plaatjes exposeert hij met een aantal korte teksten.

Mooie-Plaatjes is een groepsexpositie die opkomende getalenteerde kustenaars een plek biedt om hun kunsten te exposeren aan het publiek. Een goede uitkomst voor je brakke, vaak doelloze zondagmiddag. Bekijk de Mooie-Plaatjes aan de muur en blijf hangen voor een biertje of rosétje, chillend op de fijne plaatjes die je op de achtergrond hoort.

Wil je weten wanneer de volgende editie is? Of nog wat foto’s bekijken van eerdere edities? Klik dan hier om doorgelinkt te worden.

Txt & imgs Marlon Schuurman
Advertentie
Party Tips