Features + Interviews
Mr Oizo || Herboren in een nieuwe scene

Mr Oizo
Herboren in een nieuwe scene

01 maart 2009
Mr Oizo kennen we vooral van een hitje dat tien jaar geleden een Levi's-reclame sierde. Zijn Flat Beat, met het hoofdschuddende handpoppetje Flat Eric in de hoofdrol, oversteeg echter al gauw de status van reclamedeun -het werd een wereldwijd succes. Mr Oizo, het alter ego van de Franse filmmaker en producer Quentin Dupieux, heeft sindsdien niet stilgezeten en bracht onlangs alweer zijn derde officiële album uit, Lambs Anger, uitgebracht op het trendy label Ed Banger. Voor de Parijzenaar vooral een 'fun project', een snel en impulsief gemaakte plaat. En dat is precies zoals hij graag werkt, legt hij uit: “Goede muziek komt als een hartslag”.

“Ik wil gewoon plezier maken”, aldus Dupieux. “Ik heb de afgelopen jaren ook films gemaakt, vlak voordat ik dit album opnam had ik er net eentje achter de rug. Dat was acht maanden achter de computer zitten, een verhaal bedenken, financiers regelen, de film schieten, editen... Tegen de tijd dat ik ermee klaar was, had ik enorm veel zin om weer muziek te gaan maken, zo van: eerst werk, dan plezier. Daar ben ik dus niet al te lang mee bezig; de ene dag maak ik een discotrack, de andere dag iets meer electro, het ligt er maar net aan waar ik zin in heb. Zolang het maar snel gebeurt, ik wil niet verveeld raken.”
Lambs Anger, het album in kwestie, laat zich ook luisteren als een avontuurlijke trip langs verschillende elektronische stijlen. Mr Oizo is wellicht nog steeds herkenbaar als de producer van Flat Beat, maar heeft ook hiphop en rock-invloeden uit de Ed Banger-stal opgepikt. Dat maakt de plaat interessanter dan voorgaand werk, toen Mr Oizo vooral experimenteerde met elektronische muziek. In die zin heeft Ed Banger veel betekend voor de dancescene in Frankrijk, al kan Dupieux het succes niet helemaal verklaren.
“Toen ik een aantal jaar geleden met Pedro (Winter aka Busy P, eigenaar van Ed Banger) in zee ging, startte hij net op. Er lagen drie platen van het label in de winkels, Justice was nog maar net begonnen. Maar er stond iets te gebeuren, in tegenstelling tot de jaren ervoor, toen er totaal geen scene was in Frankrijk. Ik bedoel, bijna vijf jaar geleden bracht ik mijn album Moustache uit, dat was gewoon een kwestie van tracks naar de platenmaatschappij brengen en afwachten hoe de verkoop zou gaan. Er was weinig feedback van het publiek, terwijl er nu halsreikend naar elke release wordt uitgekeken. Als ik een nieuwe track op mijn Myspace zet, heb ik zo 10.000 luisteraars -er is een fanatieke aanhang, dat maakt het leuk.”
“Maar om nu precies uit te leggen waarom Ed Banger zo populair is geworden, ik weet het niet. Misschien omdat het label breekt met de traditionele weten van de elektronische muziek, het gaat meer om een rockend geluid, niet zozeer om dansmuziek. Al moeten we oppassen; we zitten nu waarschijnlijk in een hype, er zijn ook veel aanhangers die niet puur voor de muziek gaan, maar op zoek zijn naar een bepaalde attitude, een rolmodel die hen kan vertellen hoe ze zich moeten kleden... En dat is het publiek dat net zo snel weer een andere hype opzoekt.”
Mr Oizo is met zijn jarenlange ervaring in ieder geval veilig hiervoor. “Ik heb tien jaar geleden al mijn hype gehad”, lacht hij, refererend aan Flat Beat. “Dat was zo'n commercieel succes, ik heb daarna met mijn album moeten bewijzen dat ik meer was dan reclameman. Maar goed, dat was ook zo'n impulsief gemaakt deuntje; twee uur voordat de commercial werd geschoten heb ik die in elkaar gezet. En ik wist helemaal niks van elektronische muziek, ik was meer van de hiphop -dit was mijn poging om dansmuziek te maken.”
Zo zie je maar, goede dingen komen altijd snel. “Tegenwoordig is dansmuziek als fastfood geworden. Mensen springen vluchtig van de ene stijl naar de andere. 'Justice! Ah, geweldig! What's next?'. Ik vind dat wel goed; je moet snel en creatief zijn. Want jonge kids kunnen hetzelfde doen als ik; ze hebben dezelfde computer en hun brein werkt snel, ze kunnen reproduceren wat ik maak. Dus ik moet telkens nieuwe ideeën bedenken om indruk te kunnen blijven maken. Dat past helemaal in mijn werkwijze.”
Waardoor Mr Oizo zelfs als vertegenwoordiger van een vorige generatie nog prima in de huidige muziekscene past. “Ik ben geen fulltime muzikant, daardoor hoef ik me ook niet druk te maken om het succes van nieuwe acts. Toen ik de jongens van Justice leerde kennen, waren zij fans van mij. Nu zijn ze groter dan ooit en is er een sportieve competitie tussen de Ed Banger-artiesten. Ik vind dat alleen maar leuk, ik doe toch wel wat ik wil. In tegenstelling tot tien jaar geleden, toen was ik nog redelijk verward; ik was een verlegen, moeilijke jongen die niet precies wist wat hij wilde. Nu ben ik erg gecontroleerd en kan ik besluiten dat ik een film wil schrijven, of juist muziek wil maken. Die vrijheid en de support van een enthousiaste scene motiveert me. Ik ben nu pas echt goed in vorm.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips